Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Krásné bytosti: Do kin zamíří výrazné islandsko-české drama, které rezonovalo ve Varech

Syrový snímek o partě teenagerů natočil jako svůj druhý film Islanďan Guðmundur Arnar Guðmundsson, který debutoval v roce 2016 filmem Kamenné srdce. Film Krásné bytosti měl světovou premiéru na MFF Berlinale, odkud si odnesl cenu Europa Cinemas Label udělovanou provozovateli kin. Českým koproducentem filmu je Pavel Strnad ze společnosti Negativ, který má na kontě filmy jako Štěstí nebo Bába z ledu. V Česku se film představil v předpremiéře na MFF Karlovy Vary v sekci Horizonty. 

„Islandský producent Anton Máni Svansson nám ten projekt na základě předchozí spolupráce nabídl na podzim 2019, díky podpoře Státního fondu jsme se mohli stát minoritními koproducenty,“ říká o vzniku spolupráce s islandskými tvůrci český koproducent Pavel Strnad z Negativu. „Zaujal nás silný příběh, byli jsme nadšeni hereckými výkony dětských herců. Film se celý natáčel na Islandu, v Čechách se dělaly triky (VFX) do snových scén.“

Druhý snímek Guðmundura Arnara Guðmundssona vypráví s poetickým citem i syrovostí o vztazích, které mohou trvat věčně a pomáhají nás formovat v těch nejdůležitějších chvílích, o krutosti i něze, které se rodí na magické hranici mezi dětstvím a dospělostí.

Čtrnáctiletý Balli je bytostný outsider z rozvrácené rodiny. Marně hledá oporu doma i ve škole, kde je obětí šikany. Vše se mění ve chvíli, kdy potkává skupinku tří problematických teenagerů, kteří ho nečekaně vezmou mezi sebe. Parta, ve které dominuje násilnický Konni a inteligentní Addi, nabídne Ballimu chybějící domov.

Krásné bytosti (foto: Artcam)ú

Já i mí kamarádi z dětství pocházíme z obyčejných dělnických rodin. Přesto se nám vždycky zdálo, že je náš svět něčím jedinečný. Zahrnoval smysl pro sarkastický humor, agresivní chování, rodiče, kteří si podle všeho nedokázali udělat pořádek ve vlastním životě. A u nás doma se navíc věřilo na předtuchy a prorocké sny. V Krásných bytostech se všechny tyto prvky propojily,“ říká režisér Guðmundur Arnar Guðmundsson.

Je to příběh o přátelství plném mladistvé energie, naděje a zmatečných pocitů. Příběh o partě kluků, kteří si uvědomují, že je okolí nevítá s otevřenou náručí, ale zjišťují, že se mohou opřít jeden o druhého. Jako filmový tvůrce chci v divácích vyvolat autentické pocity, které zakouší dospívající kluk. Divák by měl prožívat atmosféru chlapeckého světa, jako by byl jeho součástí.“

Režisér Guðmundur Arnar Guðmundsson

Kameramanem filmu byl Sturla Brandth Grøvlen, známý svou prací na filmu Chlast režiséra Thomase Vinterberga. Dále pracoval filmu Last and First Men Jóhanna Jóhannssona nebo na jednozáběrovém thrilleru Victoria, za který získal Stříbrného medvěda za umělecký přínos na 65. ročníku Berlinale.

Do kin Krásné bytosti vstoupí 15. září.

-red-
zdroj: H. Petrželková, Artcam
foto/video: Artcam © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast