Na západní frontě klid: Netflix drsně adaptuje knižní klasiku (trailer)

Povinná četba od Ericha Maria Remarqua se sice již dočkala dvou adaptací, více než půl století od té poslední se s novým filmařským pohledem na literární klasiku hlásí do služby Netflix. V působivé první upoutávce první světovou válku naturalisticky líčí jako pravé peklo na zemi.

Původní kniha německého veterána bojů první světové války autobiograficky vypráví o mladém vojákovi Paulu Bäumerovi, který spolu se svými kamarády po psychickém nátlaku okolí odchází na frontu, aby bojoval za svou vlast. Od prvního výcviku až po poslední bitvu ale zjišťuje, že syrová realita války má s romantickými představami o boji za svou zemi společného jen pramálo. V hlavní roli nové verze drsného příběhu uvidíme Felixe Kammerera, v jedné z rolí se ale ukáže třeba i Daniel Brühl.

O obě předchozí adaptace knihy se postarali američtí a angličtí filmaři, poprvé tedy svou literární klasiku natočili tvůrci doma v Německu, pod režijní taktovkou Edwarda Bergera. “Viděl jsem nespočet anglicky mluvených filmů, jako my všichni, a samozřejmě se u nich skvěle bavím. Tyhle filmy mi ale nikdy neukážou svět perspektivou Němce,” řekl režisér Hollywood Reporteru. “Amerika zachránila Evropu před fašismem, Británii do války zavlekli proti její vůli. Jejich vojáci se vrátili domů zlomení, ale byli oslavováni jako hrdinové, na které je země pyšná. Celá válka byla rámována jako úspěch. Pro nás to byl pravý opak. Jako národ jsme necítili nic než vinu, zmar a smutek.”

S rozpočtem 20 milionů dolarů zároveň jde o jeden z nejdražších filmů v historii kinematografie našich sousedů. Stejně jako verze ze sedmdesátých let se nicméně i nová Západní fronta částečně natáčela u nás v Česku.

Film se nejprve divákům ukáže na filmovém festivalu v Torontu příští týden, na Netflixu jej pak uvidíme 28. října.

-red-
foto/video: Netflix © 2022