Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Startují Mezipatra, lámat ledy budou do 18. listopadu

Už po třiadvacáté se dnes otevírají brány queer festivalu Mezipatra. Soutěžní festival letos uvede celkem 71 hraných i dokumentárních filmů s LGBTQ+ tématy. Filmem, který otevře letošní festival, bude izraelská společenská satira Slušný občan. Festival se koná v Praze a Brně, pražská část vrcholí 10. listopadu, o den později startuje brněnská část přehlídky, která skončí 18. listopadu.

Zahajovací film Slušný občan sleduje život mladého gay páru, jejichž idyla se začne rozpadat poté, co jsou svědky rasově motivované policejní brutality. V příštím roce bude tento film uveden do kin pod distribuční značkou Queer Kino.

Slušný občan

„I letos budou Mezipatra plná nádherných queer příběhů,“ říká ředitel festivalu Pavel Bicek. „Já osobně se hodně teším na rakouské coming-of-age drama Na tenkém ledě. Názvem odkazuje k tématu festivalu a jeho hrdinky, mladé hokejistky, musí vyhrát ten nejdůležitější zápas – samy se sebou. Ujít by nikomu neměl také skvělý polský snímek Elefant o tom, jak těžké je najít lásku v prostředí polské vesnice. Každý, kdo miluje magický realismus, by měl přijít na francouzský snímek z Cannes Pět ďáblů s nepřekonatelnou Adèle Exarchopoulos,“ uzavírá svá doporučení.

Na tenkém ledě

Součástí Mezipater je také bohatý doprovodný program. Za zmínku určitě stojí sekce Queering the Industry, která umožní nahlédnout do fungování filmového průmyslu. O své postřehy se podělí řada profesionálů*profesionálek z ČR i zahraničí a chybět nebudou ani významní hosté festivalu. Letos Mezipatra svou přítomností poctí portugalský režisér João Pedro Rodrigues, německá dokumentaristka Laurentia Genske nebo ukrajinský dramaturg Bohdan Zhuk.

Diváci*divačky se mohou těšit na řadu zajímavých hostů, kteří osobně uvedou své snímky a budou k dispozici na dotazy po projekcích nebo v rámci diskuzí doprovodného programu.

João Pedro Rodrigues

Očekávaným hostem světového formátu je portugalský režisér João Pedro Rodrigues. Na Mezipatrech představí nový film Bludička (Fogo-Fátuo), který měl premiéru na festivalu v Cannes. Této erotické muzikálové fantazii nechybí humor, reflexe klimatické krize ani smyslný tanec. Režisérův silný rukopis je divákům*divačkám festivalu dobře známý – Rodrigues uspěl na Mezipatrech v roce 2016 se snímkem Ornitolog (O Ornitólogo) a v roce 2009 se snímkem Umřít jako muž (Morrer como un homem), které mu oba přinesly cenu hlavní poroty v mezinárodní soutěži celovečerních filmů. I letos se jeho počin utká o hlavní cenu.

Bludička

Ve stejné kategorii bude soutěžit také David Wagner s romancí z rakouské armády Eismayer. Film vypráví o potlačování vlastní sexuality v prostředí uniformity a svazující disciplíny a také o nesmírném odhodlání, které je potřeba ke každému coming-outu. Wagner se snímkem bodoval na festivalu v Benátkách, odkud si odvezl hlavní cenu filmové kritiky.

Svůj soutěžní film dále uvede Clara Stern, režisérka rakouského dramatu Na tenkém ledě (Breaking the Ice). Čtveřici hostů ze soutěžní sekce doplní režisér dramatu Strachy v nás (Wszytkie nasze strachy) Lukasz Ronduda, jehož film podle skutečných událostí promluví o zkušenosti queer lidí v katolickém Polsku.

Dalším hostem z Polska je producent Jakub Mroz, který v Praze uvede nesoutěžní celovečerní snímek Elefant (Słoń). Za intimní portrét rozkvétajícího vztahu na venkově získal debutující Kamil Krawczycki cenu na filmovém festivalu v Gdyni.

Elefant

S letošní silnou dokumentární sekcí se také pojí významní hosté, kteří navštíví Mezipatra. Kasia Kuczyńska, producentka svěžího dokumentu Boylesque představí inspirativní film o nejstarší polské drag queen. Režisérka a střihačka coming-of-age filmu Zuhuřiny dcery (Zuhurs Töchter) Laurentia Genske a Carina Mergens odvyprávějí příběh tranzice dvou dcer syrských imigrantů a ukážou univerzální pravidla dospívání. Patrick Muroni na festival přiveze svůj švýcarský dokument Porno revoluce (ARDENTE·X·S) o důstojném zobrazování sexuality.

Boylesque (foto: Mezipatra)

Mezi unikátní počiny patří blok krátkých filmů Ukraine is Queer, které speciálně pro festival Mezipatra vybral letošní porotce Bohdan Zhuk. Unikátní svědectví z válečné Ukrajiny přijedou představit také samotní tvůrci*tvůrkyně: Anzhelika Ustymenko, Olena Siyatovska, Yuriy Dvizhon, Anton Kuchko a Vitalyi Kikot.

Ukraine is Queer (foto: Mezipatra)

I krátké soutěžní filmy budou v Praze mít své zastoupení. Svou tvorbu do hloubky představí v rámci doprovodného programu Queering the Industry během prezentací Show Your Shorts. Této události se loni zúčastnil také švédský režisér Dawid Ullgren, který letos zasedne v hlavní porotě. Na Mezipatra zavítá již potřetí, jeho první návštěva festivalu byla spojena s výhrou v kategorii nejlepší krátký film, kterým se v roce 2019 stal jeho počin Život není peříčko, zlato (Miss Inga Issues).

Vstupenky, program a další informace najdete na webu festivalu zde.

-red-
zdroj: K. Poliaková
foto/video: Mezipatra © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast