Začal jubilejní Festival francouzského filmu, nabízí 54 snímků i pestrost hostů

Jubilejní 25. ročník Festivalu francouzského filmu odstartoval. Festival se do 30. listopadu současně koná také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě. Letošní ročník se ponese v duchu oslav francouzské kinematografie, představí TOP 10 filmů posledních let, předpremiérové novinky, francouzskou klasiku, krátkometrážní filmy a nové filmy z festivalu v Cannes. Tradiční přehlídku francouzských filmů odstartuje na slavnostním zahájení v kině Lucerna předpremiéra animovaného snímku Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo, který získal hlavní cenu na letošním festivalu animovaného filmu v Annecy. Festival francouzského filmu uvede 54 filmů během 159 projekcí.

Režisérka a herečka Valeria Bruni-Tedeschi ve svém filmu Navždy mladí zachycuje bouřlivá osmdesátá léta ve slavné herecké škole Patrice Chéreaua Les Amandiers v Nanterre. V jedné z hlavních rolí tohoto dramatu se představí Louis Garrel, jenž ztvárnil významnou osobnost francouzského filmu a divadla Patrice Chéreaua. Do českých kin se snímek chystá v roce 2023 se společností Film Europe.

Navždy mladí (foto: Film Europe)

Dalším předpremiérovým snímkem, který byl uveden v hlavní soutěži canneského festivalu, je drama Arnauda Desplechina o sourozenecké nenávisti Bratr a sestra s Marion Cotillard
a Melvilem Poupaudem v hlavních rolích. Snímek do kin uvede 20. dubna 2023 Film Europe.

Nový snímek Louise Garrela Nevinný vychází ze skutečného příběhu Garrelovy matky, která se vdávala ve vězení. V této krimi komedii, uvedené letos v Cannes mimo soutěž, hrají hlavní role Roschdy Zem, Anouk Grinberg, Noémie Merlant a Louis Garrel. Film Europe se s Nevinným chystá do kin v roce 2023.

Emocionálně silný portrét chlapeckého přátelství režiséra Lukase Dhonta Blízko získal na 75. festivalu v Cannes Velkou cenu poroty – Grand Prix. „Křehkost neznamená slabost,” prohlásil dojatý režisér při přebírání ceny, kterou věnoval všem, kdo „mají odvahu dát přednost něze před strachem.“ Dojemný film o přátelství vzbudil hned po své premiéře v soutěži nadšené ohlasy. Do českých kin film vstupuje 5. 1. 2023, uvede jej Artcam.

Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo je pozoruhodně a originálně zpracovaný příběh vzniku postavy malého Mikuláše, který zároveň vypráví osudy jeho tvůrců, Jean-Jacquesa Sempého a René Goscinnyho. Film je vtipnou hříčkou i dokumentem jedné epochy a potěší milovníky poetiky francouzského kreslíře Sempého. Do kin se na něj diváci mohou vydat od 8. prosince díky Aerofilms.

Režiséři Laurent Charbonnier a Michel Seydoux do hlavní role přírodopisného dokumentu Srdce dubu obsadili dvě stě let starý dub a jeho nájemníky. Dokument přináší dechberoucí dobrodružství obyvatel jednoho stromu. Diváci se do kina na Srdce dubu mohou vydat od 1. prosince 2022 díky Bohemia Motion Pictures.

Obnovená premiéra klasika francouzské kinematografie Jacquesa Rivetta Célina a Julie si vyjely na lodi je film o dvou dívkách na hraně mezi světem reality a fantazie. Fantazijní příběh uvádí do kin Film Europe 24. 11. 2022.

Nová hračka režiséra Jamese Hutha je remake slavné komedie s Pierrem Richardem Hračka. V novém zpracování se představí Daniel Auteuil a Jamel Debbouze. Do kin uvádí Film Europe 24. listopadu 2022.

V komedii A do kuchyně! ztvárnila hlavní roli Cathy skvělá Audrey Lamy. Cathy sní o vlastní restauraci, ale musí přijmout práci v jídelně domu pro nezletilé migranty. Komedii natočil režisér Louis-Julien Petit a do kin vstupuje 8. 12. 2022 se společností Bohemia Motion Pictures.

Komedie Sestry v sedle režiséra Laurenta Tirarda vypráví příběh skupiny jeptišek, které se rozhodly zachránit chátrající domov důchodců dokonce i za cenu toho, že se zúčastní cyklistického závodu, který nabízí prémii pro vítěze. Jediný problém je, že jim to na kole moc nejde. Premiéra v ČR je 16. února 2023 díky Bohemia Motion Pictures.

Julie, co by bylo kdyby… je snímek režiséra Oliviera Treinera. Odehrává se v Paříži v roce 2052, Julii je 80 let, má za sebou bohatý život a přemýšlí o rozhodnutích a okolnostech, které jí mohly změnit život. Českou premiéru plánuje na rok 2023 společnost Bohemia Motion Pictures.

Do snímku Mladí milenci režisérka Carine Tardieu obsadila Fanny Ardant a Melvila Poupauda. Citlivě natočený snímek vypráví příběh lásky sedmdesátileté nezávislé ženy a o třicet let mladšího, ženatého muže. Do kin se snímek chystá 27. 7. 2023, uvede ho distribuční společnost Film Europe.

Mladí milenci (foto: Film Europe)

Svět včerejška je drama z prostředí francouzských prezidentských voleb. Do hlavních rolí režisér Diastème obsadil Léu Drucker a Denise Podalydèse. Premiéra v ČR: 23. 3. 2023. Distributorem
v ČR je Film Europe.

Snímek Hrdina nikoho režiséra Alaina Guiraudie byl uveden na Berlinale 2022 a staví hlavního hrdinu, který zažil teroristický útok v centru města, před těžké rozhodnutí. Zachová se soucitně vůči příteli nebo dá přednost své touze prožít milostný románek? Film Europe chystá snímek do kin v roce 2023.

Hrdina nikoho (foto: Film Europe)

Pražská část přehlídky nabídne v soutěžní sekci šest filmů, které nebyly dosud zakoupeny do české kinodistribuce a které budou soutěžit o cenu diváků TV5MONDE. Diváci se tak mohou těšit například na Deník chvilkové známosti Emmanuela Moureta či na nejnovější film Céline Sciammy Maminka. Dalšími snímky z této sekce jsou Znovu Paříž Alice Winocour, intimní studie o vyrovnávání s následky teroristických útoků v roce 2015 nebo příběh o lásce a přízracích Falcon Lake Charlotte Le Bon. Na letošním festivalu v Cannes byli uvedeni také Naši bratři Rachida Bouchareba. Snímek Evženie Grandetová je posledním dílem režiséra Marca Dugaina.

Maminka

Festival u příležitosti svého jubilea oslovil české filmové distributory, aby ze své nabídky vybrali nejlepší francouzský film posledních 25 let. Sekce TOP 10 zahrnuje oceňované filmové hity jak ve Francii, tak v zahraničí jako jsou Slavíci v kleci, Život Adèle, Portrét dívky v plamenech, Co jsme komu udělali?, Yves Saint Laurent, I dva jsou rodina, Lola, Žaluji!, Samba a Climax.

Festival připravil poctu významnému francouzskému tvůrci, klasikovi francouzské nové vlny François Truffautovi, od jehož narození letos uplynulo 90 let. V rámci této pocty bude uvedeno pět zásadních snímků z jeho tvorby Nikdo mě nemá rád, Jules a Jim, Ukradené polibky, Poslední metro a Konečně neděle! Dílo François Truffauta přijede do Prahy uvést prezident Unifrance Serge Toubiana.

Zvláštním uvedením kultovního snímku Loni v Marienbadu festival divákům připomene 100 let od narození Alaina Resnaise. Projekci osobně uvede šéfredaktor Cahiers du Cinéma Marcos Uzal. Na programu nebude chybět ani oblíbený Večer krátkých filmů připravený ve spolupráci s Unifrance.

Letošní Fokus je věnován režisérce Maryam Touzani, festival uvede oba její celovečerní filmy. Maryam Touzani se narodila v marockém Tangeru, začínala jako scenáristka a režisérka krátkých filmů a dokumentů. V roce 2019 měl v sekci Un Certain Regard na festivalu v Cannes premiéru její celovečerní debut Adam, který byl marockým kandidátem na Oscara. Ve stejné sekci měl letos premiéru i její druhý celovečerní snímek Modrý kaftan, který zde získal cenu filmových novinářů FIPRESCI. Oba snímky budou uvedeny na festivalu. Do české distribuce uvede Artcam film Adam 1. prosince, Modrý kaftan pak 9. února 2023.

Modrý kaftan (foto: Film Europe)

Vizuál 25. ročníku Festivalu francouzského filmu vychází ze slavného filmu Amélie z Montmartru, od jehož uvedení uběhlo dvacet let. Film získal řadu prestižních ocenění, viděly ho miliony diváků po celém světě a stal se nadlouho symbolem francouzského filmu. Festival francouzského filmu se rozhodl film opět připomenout a divákům ho nabízí za symbolické vstupné.

Sekce Filmy 2020–2021 divákům nabídne výběr filmů, které se na plátnech českých kin objevily v poslední době, jedná se o filmy Ztracené iluze, Benedetta, Poslední střih, Test, Pacifiction, Notre-Dame v plamenech a Událost.

Součástí letošního festivalu je výstava fotografií Evy Kořínkové, která portrétuje hosty festivalu posledních 10 let. „Ráda si spojuji tváře tvůrců a film, který na festival přivezli. Častokrát fotografie vznikaly rychle, v jednom prostředí, s nedostatkem světla, mezi rozhovory s novináři, jak už to tak u reportážních portrétů bývá, a tehdy mě baví improvizovat. Portrétovaní umělci byli vždy vstřícní a otevření, za což jsem moc ráda a tímto jim děkuji,“ říká autorka portrétů francouzských tvůrců, které můžete vidět v Galerii 35 Francouzského institutu od 10. do 30. listopadu.

Edouard Deluc, režisér filmu Gauguin objektivem Evy Kořínkové v roce 2019

Zahájení festivalu se zúčastní Amandine Fredon, režisérka animovaného filmu Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo. Dalším významných hostem festivalu bude režisér Michel Seydoux, který uvede snímek Srdce dubu v Kině 35 v pátek 25. 11. v 18 hodin v Kině 35 a 26. 11. v 16:30 v Lucerně. Režisér James Huth a scenáristka Sonja Shillito divákům představí svůj snímek Nová hračka ve čtvrtek 24. 11. v 19 hodin v kině Edison. Herci Micha Lescot a Clara Bretheau z filmu Navždy mladí předstoupí před diváky v pátek 25. 11. ve 20 hodin v Lucerně.

Prezident Unifrance Serge Toubiana uvede zrestaurovaný film Ukradené polibky v pátek 25. 11. v 17 hodin v Edisonu a ve stejný den v 18:15 ve Světozoru divákům představí film Jules a Jim. Marcos Uzal, šéfredaktor Cahiers du Cinéma uvede obnovenou premiéru snímku Célina a Julie si vyjely na lodi ve středu 30. 11. v 19 hodin v Lucerně a poté ve 20 hodin v Kině 35 uvede film Loni v Marienbadu.
Obou Večerů krátkých filmů (29. 11. v 18:30 v Kině 35 a 30. 11. v 17:30 ve Světozoru) se zúčastní Geordy Couturiau, režisér krátkého filmu Lucienne ve světě bez samoty. Režisérka Céline Sciamma osobně uvede dvě projekce svého filmu Maminka, a to v pátek 25. 11. v 18 hodin ve Světozoru a v sobotu 26. 11. v 18 hodin v Kině 35, na který naváže úvod snímku Portrét dívky v plamenech. Režisérka přicestuje do Prahy ve spolupráci s FAMU, kde povede třídenní mentoringový program.
Céline Sciamma se také zúčastní kulatého stolu, který se bude konat v sobotu 26. 11. v 16 hodin na téma postavení žen ve filmovém průmyslu. Debaty se rovněž zúčastní Lucia Kajánková a Julie Žáčková. Kulatý stůl se koná v rámci francouzsko-německého programu FEM2:2, který se věnuje problematice rovnosti žen a mužů.

Všechny filmy na festivalu jsou uváděny v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem.

Vstupné na festivalové projekce je 140 Kč.
Oficiální internetové stránky festivalu: www.festivalff.cz
Facebookové stránky festivalu: www.facebook.com/festivalff

-red-
foto/video: FFF, Film Europe, Artcam, Bohemia MP, Totalfilm Media, CinemArt © 2022