Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Zemřela režisérka legendárních rodinných komedií Marie Poledňáková

Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, Kotva u přívozu, S tebou mě baví svět. Jen tyto čtyři tituly stačí zmínit, aby i nepříliš velký filmový odborník věděl, kdo za těmito diváckými hity stojí. Je to samozřejmě Marie Poledňáková. Jedenaosmdesátiletá scenáristka a režisérka zemřela dnes v Praze. Informaci médiím rozeslala na základě informací od rodiny distribuční společnost Falcon, která do kin uvedla sérii režisérčiných komedií Líbáš jako…

Marie Poledňáková

Široká divácká obec zná hlavně ale Poledňákové starší snímky, S tebou mě baví svět (1982) byl vyhlášen nejlepší českou veselohrou 20. století.
„Nic takového jsem ani ve snu nečekala,“ svěřila se Poledňáková, jejíž filmografie přitom není příliš bohatá a velkou část z ní navíc točila pro televizi. Předtím, než se v roce 1973 poprvé postavila za kameru, ale získala zkušenosti jako dramaturgyně a scenáristka Čs. televize, kam nastoupila jako asistentka scény začátkem 60. let. V 80. letech pracovala pro Filmové studio Barrandov.

Televizní filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku Jak dostat tatínka do polepšovny si získaly velké divácké sympatie a zařadily se do zlatého fondu. Stejně jako vánoční komedie Kotva u přívozu (1980), v níž excelovala herečka Jana Šulcová.

V 90. letech Poledňáková spoluzakládala televizi Premiéra, z níž se později stala TV Prima. K režírování se vrátila opět v roce 2006, kdy měl premiéru film Jak se krotí krokodýli, později představila ještě snímky Líbáš jako Bůh (2009) a Líbáš jako ďábel (2012).

-red-
foto/video: Česká televize © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast