Kritici vyhlásí v únoru filmem roku snímky Arvéd, Banger. nebo Il Boemo

Arvéd, BANGER. a Il Boemo. Jeden z těchto tří titulů se stane filmem roku na Cenách české filmové kritiky. Snímky mají shodně čtyři nominace. Právě probíhá druhé kolo hlasování a vítězové budou známi 4. února. Kritici budou vybírat z celkem sedmnácti filmů, které se dočkaly jejich nominací Ceny české filmové kritiky udílí sdružení českých filmových kritiků.

Vojtěch Mašek, držitel loňské Ceny ČFK za scénář Okupace, natočil drama Arvéd o Jiřím Arvédu Smíchovském, okultistovi a udavači, jako mysteriózní psychologický labyrint jeho mysli. Hlasující kritici a kritičky výsledek ocenili nominacemi za scénář, režii, film a herecký výkon Michala Kerna v titulní úloze. Vyzdvihli také dynamický příběh mladého drogového dealera BANGER. od Adama Sedláka. Ten má nominaci za nejlepší film, režii a pro herce Marsella Bendiga v roli dealerova nejlepšího kamaráda. Bendig se navíc uchází o titul objev roku.

Výpravný biografický a hudební snímek Il Boemo o skladateli Josefu Myslivečkovi se může stát nejlepším filmem nebo být oceněný za režii Petra Václava, herecký výkon Vojtěcha Dyka či za hudební složku, na níž se podílel dirigent Václav Luks.

Nejlepší ženský výkon předvedly podle kritiků a kritiček ukrajinská herečka Vita Smačeljuk v roli matky řešící nečekaná morální dilemata v dramatu Oběť, Pavla Tomicová jako psychicky zmožená žena ze snímku A pak přišla láska… a Gabriela Mikulková v úloze manželky neúnavně podporující svého muže v krizi ve filmu Slovo.

Ze 75 celovečerních titulů distribuovaných v kinech bylo 26 dokumentárních. Nejvíce z nich hlasující zaujaly filmy Zkouška umění, Good Old Czechs a KaprKód, představující tři velmi odlišné metody. Zkouška umění (r. Adéla Komrzý, Tomáš Bojar) vznikla pozorováním vybraných situací během přijímacích zkoušek na AVU, Good Old Czechs (r. Tomáš Bojar) je střihový dokumentární film o českých letcích RAF sestávající z archivních materiálů. A vítězný snímek letošního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava KaprKód (r. Lucie Králová) nabízí dokumentární operu o pozapomenutém skladateli Janu Kaprovi. Jak Good Old Czechs, tak KaprKód se ucházejí také o cenu za střih v kategorii audiovizuální počin roku.

Cenu innogy za objev roku může dostat být herec Marsell Bendig za film BANGER. anebo režisér Michal Blaško díky svému celovečernímu debutu Oběť i televizní minisérii Podezření.

Hlasující vyzdvihli také Adama Kolomana Rybanského za jeho celovečerní satirický debut Kdyby radši hořelo. V kategorii Mimo kino si konkurují tři různorodé seriálové projekty České televize, Devadesátky, Pět let a Podezření. Nejlepším krátkým filmem se může stát experimentální Asterión, studentský snímek z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Ostrov svobody a původní YouTube produkce Spiknutí holčičích hoven.

Slavnostní večer 4. února 2023 bude v Divadle Archa – a v přímém přenosu od 20:20 na ČT art – moderovat dvojice Tereza Dočkalová a Jiří Panzner.

Kompletní nominace na Ceny české filmové kritiky za rok 2022

Nejlepší film

Arvéd – Tomáš Michálek, Kristýna Michálek Květová
BANGER. – Jakub Jíra, Kryštof Zelenka
Il Boemo – Jan Macola

Nejlepší dokument

Good Old Czechs – Tomáš Bojar
KaprKód – Lucie Králová
Zkouška umění – Adéla Komrzý, Tomáš Bojar

Nejlepší režie

Arvéd – Vojtěch Mašek
BANGER. – Adam Sedlák
Il Boemo – Petr Václav

Nejlepší scénář

Arvéd – Jan Poláček, Vojtěch Mašek
Běžná selhání – Klára Vlasáková
Oběť – Jakub Medvecký

Nejlepší herec

Arvéd – Michal Kern
BANGER. – Marsell Bendig
Il Boemo – Vojtěch Dyk

Nejlepší herečka

A pak přišla láska… – Pavla Tomicová
Oběť – Vita Smačeljuk
Slovo – Gabriela Mikulková

Audiovizuální počin

Good Old Czechs, střih – Šimon Špidla
Il Boemo, hudba – Václav Luks
KaprKód, střih – Adam Brothánek

Cena innogy pro objev roku

Marsell Bendig – herec, BANGER.
Michal Blaško – režie, Oběť, Podezření
Adam Koloman Rybanský – režie, scénář, Kdyby radši hořelo

Mimo kino

Devadesátky – Peter Bebjak, Josef Mareš
Pět let – Damián Vondrášek, Sára Zeithammerová
Podezření – Michal Blaško, Štěpán Hulík

Nejlepší krátký film

Asterión – Francesco Montagner
Ostrov svobody – Petr Januschka
Spiknutí holčičích hoven – Adina Šulcová, Viktorie Novotná

-red-
zdroj: Pavel Sladký

foto/video: Totalfilm Media a distributoři, Česká televize © 2022