Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #2/23 – Natáčení ve vesmíru, návrat Gladiátora a nukleární monstrmravenci

Druhý týden letošního roku přinesl zajímavé novinky. Do kin brzy vpluje zremasterovaný Titanic, vraždící panenka tržebně zaujala jako první od premiéry Avataru, hudební skladatel chystá film o obřích mravencích a díky Zlatým glóbům tušíme, jak dopadnou Oscary. Dočkali jsme se i historického milníku. Oznámena byla premiéra vůbec prvního filmu natáčeného ve vesmíru, z čehož Tom Cruise mít radost nebude.

Glóby rozdány

Kulatý 80. ročník udílení Zlatých glóbů je za námi. Organizující Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu se v posledních letech potýkala s kritikou kvůli nedostatečné inkluzi a údajné korupci, po údajné snaze o nápravu se ale k přenosu cenu po třech letech bojkotu včera vrátila televizní stanice NBC.

Zabodoval v něm zejména Steven Spielberg, který si za Fabelmanovy odnesl sošku za nejlepší film i režii. Tři ceny dostaly černohumorné Víly z Inisherinu, které v našich kinech uvidíme až na konci ledna. Svůj první Zlatý glóbus díky výkonu Angely BasettBlack Pantherovi obdržel i Marvel.  Cenu za celoživotní dílo převzal komik Eddie Murphy, který v odkazu na loňské Oscary zavtipkoval, že zásadní je nebrat si do pusy ženu Willa Smithe. Kompletní přehled vítězů najdete v samostatném článku.

Gladiátor a syn

O pokračování víc než dvacet let starého Gladiátora od Ridleyho Scotta se v průběhu let mluvilo už mnohokrát, přičemž některé nápady byly vážně hodně divoké. Maximus Decimus Meridius s tváří Rusella Crowea měl být na příklad ve scénáři Nicka Cavea odsouzen bohy k věčnému životu a účastnit se všech zásadních světových konfliktů historie, načež našel uplatnění v současném Pentagonu. Navzdory zajímavým myšlenkovým přesahům nakonec letěl tenhle ujetý koncept do koše, a chystaná dvojka by se víc měla držet realismu původního filmu, který svého času trhnul půl miliardy dolarů.

Objevit se v ní jako hlavní postava má syn zesnulého Maxima. Po náročném a dlouhém hledání z castingů vítězně nakonec vzešel irský sympaťák Paul Mescal, kterého si můžete pamatovat ze seriálu Normální lidi. Producenti si ho vybrali z dlouhého zástupu herců, který údajně čítal i taková jména, jako je Austin Butler z Elvise nebo Miles Teller z Top Gunu. Jestli se ve filmu objeví i Rusell Crowe se zatím neví, všeobecně se s tím ale počítá.

Natáčet by se pod křídly Paramountu mělo začít už letos. Doufejme, že ve Scottově novodobé filmografii se film spíš než novým Vetřelcům bude kvalitativně blížit jeho Poslednímu souboji a Klanu Gucci.

První film ve vesmíru je dotočen

Nehoří-li nová studená válka v geopolitickém smyslu, tak v tom filmovém určitě. Dlouho se počítalo, že prvními filmaři, kteří se vydají točit do vesmíru, budou Doug Liman a Tom Cruise, který se tak při všech těch skocích z letadla a běhání po mrakodrapech mohl konečně těšit na zajímavé dny v práci. První u toho nicméně nebude, protože vloni stihli film na palubě Mezinárodní vesmírné stanice dotočit Rusové.

Film Výzva bude v Rusku uveden v dubnu. Vypráví o mladé lékařce, která podstoupí zrychlený výcvik, aby na oběžné dráze při kardiochirurgickém zákroku zachránila život jednoho z astronautů. Filmaři ve vesmíru točili dvanáct týdnů, a z natočených tří desítek hodin materiálu se v hotovém střihu má objevit zhruba půl hodiny.

Rusové mají aktuálně kvůli své agresi vůči Ukrajině v kinech nouzi o zajímavé premiéry, tato skutečnost je pak nepochybně i propagací tamního vesmírného programu. Otázkou samozřejmě je, nakolik diváci zhýčkaní dnešními fotorealistickými triky autentické hvězdy za oknem docení.

Titanic znovu pluje do kin

Posílen aktuálními úspěchy, James Cameron posílá k 25. výročí znovu do kin svůj legendární Titanic. Tříhodinová plavba na největší a nejluxusnější lodi na světě tehdy tvůrcům vynesla dosud rekordních jedenáct Oscarů, proslavila Kate Winslet a Leonarda DiCapria a na dlouhou dobu se stala nejvýdělečnějším filmem historie. Sám sebe Cameron překonal až v roce 2009 prvním Avatarem; následně Titanic na jeho aktuální třetí příčku žebříčku posunuli ještě poslední Avengers.

U nás si Titanic s dabingem i titulky budete moct připomenout právě včas před Valentýnem, v remasterované 2K verzi a ve 3D. Zajímavá pro fajnšmekry možná bude i možnost zajít si na něj ve vyšším snímkování 48 fps, i když druhý Avatar znovu ukázal, že pro většinu diváků tak plynulý obraz stále je obrovský nezvyk.

Giacchino a Oni!

Hudebního skladatele Michaela Giacchina znáte spíš díky jeho soundtrackům ke ZtracenýmDoctoru Strangeovi, nebo třeba pixarovce Vzhůru do oblak, vloni na podzim se ale překvapivě zapsal i jako zajímavý režisér. Hodinový marvelovský speciál Vlkodlak: Noční lovec nás sice příliš nezaujal, nejde mu ale upřít zajímavé režijní nápady a zajímavou inspiraci černobílými hororovými klasikami.

Giacchino má zjevně nakoukáno a v tomhle žánru se cítí dobře, což potvrzuje i oznámení jeho dalšího projektu. Warneři ho totiž najali k remaku klasiky Them! z padesátých let, která vypráví o útoku přerostlých nukleárních mravenců. Giacchino si pak k nové verzi svého oblíbeného filmu sám samozřejmě i složí hudbu.


Na co se chodilo

Avatar na řadě trhů bourá rekordy a dál se nezastavitelně sune vstříc dvěma miliardám, poprvé od prosince ale zajímavou tržební kapitolu rozepsal i jiný projekt.

Spolupráce hororových kouzelníků Jamese Wana a Jasona Bluma nese svoje první plody. Technofobickou báchorku o vraždící robotické hračce M3GAN trochu vykleštilo rozhodnutí filmu ve střižně obrousit hrany, aby byl film přístupný i mladším divákům, kteří z trailerů na TikToku udělali trendující senzaci; tohle marketingové rozhodnutí ale rozhodně zafungovalo. Film překonal očekávání americkým otvírákem 30 milionů dolarů, a dvojka je tedy nevyhnutelná.

Dobře si u nás i ve světě vede i velmi povedený Kocour v botách, který by bez problémů měl studiu každým dnem vrátit svůj devadesátimilionový rozpočet. Už teď jsme zvědaví, jak se za pár let povede chystanému pokračování Shreka, kterému černohumorné kočičí dobrodružství příběhově otvírá dveře.

Na co se podívat

V kinech kromě zmíněné M3GAN stále řádí i Steven Spielberg, kterého stále hrají menší kina a díky úspěchu na Zlatých glóbech ho znovu nasazují i některé multiplexy. Pokud jste jeho vzpomínání na dětství a začátky u filmu ve Fabelmanových ještě neviděli, máte ideální šanci to napravit.

A jestli se vám do kina nechce, už tento víkend startuje adaptace thrillerové zombie pecky The Last Of Us. S tvůrci původní hry na seriálu spolupracoval scenárista Černobylu Craig Mazin, a výsledek by podle prvních reakcí mělo být mistrovské dílo. Chválí se Pedro Pascal i Bella Ramsey, propracovaný svět plný depky a morálních dilemat i zpracování parazitické nákazy. Na HBO tuhle pecku najdete už v neděli.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Totalfilm Media, CinemArt, HBO, JoBlo, Variety © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast