Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Evokativní drama, v němž je k lásce i ztrátě bolestně Blízko

Po režijním debutu Dívka o trans baleríně, přichází belgický režisér Lukas Dhont se svým druhým celovečerním snímkem Blízko o dvou třináctiletých chlapcích, jejichž vztah stojí na hraně přátelství a mladistvé romance. Čeští diváci už měli možnost snímek vidět na podzimním Festivalu francouzského filmu, nyní zajímavá novinka putuje do českých kin.

Blízko (foto: Artcam)

Nejlepší kamarádi Léo (Eden Dambrine) a Rémi (Gustav de Waele) jsou de facto nerozlučitelní. Krom neustálých projížděk na kole či stále ještě dětských bitevních her však spolu sdílí i intimnější chvíle. Spí spolu v jedné posteli a jsou si i fyzicky blízko – neustále se navzájem dotýkají rameny a opírají o sebe hlavy. U jejich spolužáků takováto neobvyklá vřelost mezi dvěma chlapci samozřejmě neprojde bez povšimnutí, a Léo a Rémi tak musí čelit jak homofobním posměškům, tak i přímým otázkám, zdali spolu chodí. V důsledku toho začne Léo Rémiho vytěsňovat ze svého života a raději začne trávit čas na ledě v machistickém prostředí školního hokejového týmu.

Film Blízko je v podstatě rozdělen na dvě části. První z nich empaticky nahlíží na vztah Léa a Rémiho a delikátně zachycuje jeho romantické podtóny. Druhá část pak mapuje jejich nečekaně srdcervoucí odloučení. Ač jsou obě části snímku zpracovány s maximální měrou citu, ta první přeci jen funguje o něco lépe. Režiséru a scenáristovi Dhontovi se daří evokativně zobrazit niterné tužby dvou dětí na prahu puberty. Nejde se ovšem ubránit dojmu, že zásadní zlom v ději je ve svém jádru jen narativní berličkou, díky níž se film může přesunout od jednoho tématu k druhému.

Blízko (foto: Artcam)

Debutující herci Eden Dambrine a Gustav de Waele propůjčují svým postavám správnou míru zranitelnosti a skvěle tak vyzdvihují ústřední téma queer lásky. Přestože vztah Léa a Rémiho není nikdy přesně pojmenován, či zaškatulkován, lze poměrně jasně odvodit, že Rémi alespoň podvědomě tuší, oč tu běží a do jisté míry je s tím i vcelku dospěle vyrovnaný. Oproti tomu Léo si svou případnou sexualitu neuvědomuje, nebo lépe řečeno nechce uvědomovat, a proto se tak raději přidá na stranu těch, kteří ho zahrnovali homofobními narážkami.

Snímek trefně podkresluje cyklus ročních období – výsadba sazenic na polích Léových rodičů, bujení poupat, rozpuk květů, následná sklizeň a zazimování. Film Blízko tak paralelně poukazuje na vzlety a pády, nerozlučnost i odloučení, a přirozenou protichůdnost pomíjivosti a cykličnost romantických citů.

  • Režie
  • Scénář
  • Herci
  • Hudba
  • Kamera
3.8

Blízko (2022)

Blízko je bolestným připomenutím toho, že bychom neměli brát své nejbližší jako samozřejmost. Na příkladu dvou chlapců film vypráví skrznaskrz smutný příběh o akceptaci a odmítnutí. Ač je snímek vyplněn záběry na běhající děti v rozkvetlých polích, připomíná spíše pohřební procesí linoucí se lučním kvítím. Jedná se o vizuálně krásnou podívanou, která ale zanechává tíživou stopu.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Artcam © 2023

Blízko | Close
Drama
Belgie / Nizozemsko / Francie, 2022, 105 min
Premiéra: 5. ledna 2023 Artcam
Režie: Lukas Dhont
Scénář: Lukas Dhont, Angelo Tijssens
Kamera: Frank van den Eeden
Hudba: Valentin Hadjadj
Hrají: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Léa Drucker, Kevin Janssens, Émilie Dequenne, Igor van Dessel

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast