Různé podoby lásky v oceněném dokumentu Šťastně až na věky (trailer)

Jana Počtová je zkušená filmová a televizní dokumentaristka, scenáristka a režisérka (K2 vlastní cestou, Nerodič, Tornádo – rok poté). Ve svém novém dokumentu Šťastně až na věky mapuje různé podoby vztahů a lásky v dnešním světě. Filmařka sleduje čtyři příběhy, v nichž lidé hledají štěstí, lásku, sex a partnerský život jinak, než je běžné. A k tomu jeden velmi tradiční. Polyamorii, otevřený vztah, lásku přes internet nebo dlouholetý vztah se zadaným partnerem doplňuje dvojice v klasickém a striktně monogamním soužití. Podívejte se na čerstvou ukázku filmu, který na festivalu v Jihlavě získal Cenu diváků a Cenu studentské poroty.

Jak vypadají partnerské vztahy 21. století? Přestává monogamní model muž a žena v dnešní době stačit? Nejsou podoby lásky ve skutečnosti rozmanitější než ty, které společnost akceptuje jako normu?“, ptá se Jana Počtová.

Šťastně až na věky je závěrečným dílem pomyslné trilogie Jany Počtové o zásadních proměnách partnerských a rodinných vztahů. Snímek Generace Singles (2011) se zaměřil na lidi, kteří vztah buď nechtějí, nebo ho nejsou schopni navázat. Nerodič (2017) primárně řešil pohled na současnou rodinu a mateřství. Chystaná novinka se věnuje různým typům partnerství, které vybočují ze šablony „jeden muž a jedna žena“.

Šťastně až na věky (foto: Bontonfilm)

Nebinární propagátor polyamorie Fró chodí s Honzou, ten ale žije ve společné domácnosti s Andreou. Andrea se vídá s Jakubem, který žije s Michaelou. Dohromady tvoří takzvanou polykulu.

Sandy a Šárka se rozhodli pro otevřený vztah. Tvoří stabilní pár, ale zároveň prožívají i další paralelní intimní vztahy.

Dagmar udržuje dlouholetý vztah se zadaným partnerem. Zdánlivě to vypadá, že jí pozice věčné milenky vyhovuje.

Miroslava, kterou manžel „vyměnil za mladší model“, partnera zas hledá na internetu. Láska přes internet ale přináší určitou nejistotu: Co když ten další bude ještě lepší? A tak nikdy nepřestává hledat.

Poslední dvojicí filmové mozaiky jsou katolíci Kristýna a Mirek, kteří věří, že opravdová láska je možná jen v monogamním vztahu a v sounáležitosti s Bohem. S prvními intimnostmi i společným bydlením čekal Miroslav až do svatby.

Dokumentaristka Jana Počtová

Příběhy, které napsal sám život, a dramata skutečných hrdinů sledovala před kamerou Jana Počtová v průběhu tří let. Partnerské vztahy silně ovlivňují naše životy. A pro mě jako pro režisérku se právě tyto příběhy staly tématem, které se snažím systematicky zpracovávat. Zajímá mě, jak se v našich osobních životech doba odráží, a zároveň jak naše osobní životy dobu mění,“ dodává režisérka Jana Počtová.

Producentem filmu je Martin Hůlovec a Jakub Pinkava z Punk Film, film vzniká v koprodukci s Českou televizí a za podpory Státního fondu kinematografie a Kreativní Evropy, programu MEDIA.

Do kin novinka vejde 16. února 2023 v distribuci Bontonfilmu, vybraná kina ho uvedou v předpremiérách na Valentýna již 14. února.

-red-
zdroj: N. Lörinczová, L. Vedral 
foto/video: Punk Film, Bontonfilm © 2023