Tomáš Ujfaluši se pustil do dabingu nového Asterixe, troufl si na Ibrahimoviće

Bývalý obránce Tomáš Ujfaluši pomalu, ale jistě mění fotbalový míč za filmové plátno. Objevil se už například v epizodních rolích seriálů Ulice nebo Pálava, nyní ale zašel ještě dál. V novém filmu Asterix a Obelix: Říše středu dokonce nadaboval jednu z klíčových rolí – římského vojáka Antiviruse. Toho ve filmu ztvárnil téměř dvoumetrový švédský útočník Zlatan Ibrahimović.

„Myslím si, že je to podstatně lehčí než ho bránit na hřišti, tam to bylo opravdu o hodně těžší,“ usmál se Tomáš Ujfaluši nad vzpomínkou na fotbalového obra, se kterým se v pozici útočník-obránce několikrát na hřišti potkal. „V dabingovém studiu jsem si to ale užil a už se těším do kina na film,“ dodal fotbalista, který roli vtiskl se svým moravským přízvukem ještě silnější komediální příchuť.

Zlatan Ibrahimović ale není prvním sportovcem, který se ve filmech vycházejících z kreslené předlohy o Asterixovi a Obelixovi objevil. V předchozích filmech si zahráli například i fotbalista Zinédine Zidane či jezdec formule 1 Michael Schumacher.

Nicméně režisér Guillaume Canet to s obsazením Ibrahimoviće neměl úplně jednoduché. „Spojil jsem se s ním přes prostředníka. Nechal jsem mu vzkaz a on mi hned volal zpátky. Povídal jsem si s ním o filmu, o jeho postavě Caesarova bodyguarda, a on řekl: ‚Jak by mohl Caesar hrát Caesarova bodyguarda?‘ Pak se dal do smíchu. Když jsem se s ním setkal osobně, pochopil jsem, že je to nesmírně vtipný, pokorný a citlivý chlapík. Byl jsem ale jeho jediným kontaktem na place, ať už šlo o smlouvu, plánování, organizaci akcí, kostým, kaskadérské kousky… Vždycky když bylo něco potřeba, musel jsem mu volal já a on: ‚Ano, šéfe? Co si přeješ, šéfe?‘ Hrál naplno, zvládal kaskadérské kousky, nestěžoval si ani v dešti, prohlížel si se mnou natočený materiál. Je to skutečně jedinečná osobnost,“ svěřil se francouzský režisér.

Asterix a Obelix se na plátna kin vracejí po více než deseti letech v pátém celovečerním snímku s podtitulem Říše středu. Tentokrát se vydávají až do daleké Číny, kde dvojice nerozlučných Galů zachraňuje čínskou císařovnu i celou zemi. Diváci sice neuvidí v roli oblíbeného tlouštíka Gérarda Depardieu, toho ztvárnil Gilles Lellouche, mohou se ale těšit na spoustu známých tváří od Pierra Richarda, Vincenta Cassela až po Marion Cotillard.

A podobně hvězdný je i český dabing této komedie. Jako Asterixe uslyšíte Michala Suchánka, jako Obelixe Michala Novotného. Jako Julius Caesar promluví Martin Stránský a jednu z nových hlavních rolí Popkornise například nadaboval Jakub Kohák.

Snímek Asterix a Obelix: Říše středu vstupuje do českých kin ve čtvrtek 2. února, kam jej uvede distribuční společnost Bioscop.

-red-
foto/video: Bioscop, Pathé, Totalfilm Media © 2023