Buď chlap!: Kurz pro opravdové chlapy v komedii se Sokolem, Prachařem a Rambou (trailer)

Už za necelé dva měsíce vtrhne do kin bývalý mariňák Weisner v podání Ondřeje Sokola, jeho klient fotograf Pavel alias Jakub Prachař, který absolvuje Weisnerův kurz pro opravdové chlapy, a Tereza Ramba coby žena, která to celé jede do hor zachránit. Výjimečný termín 23. 3. 2023 tak přinese film Buď chlap!, jenž vznikal v opravdu unikátní přírodě Vysokých Tater. „Ostatní točí spíš s Tatrami v pozadí, my jsme se ale vydali s herci, štábem i technikou do míst, kam se odhodlá málokterý filmař,“ řekl režisér Michal Samir.

„V Tatrách to bylo skvělé, i když dost náročné. Ale dal jsem si do smlouvy, že Kuba Prachař to musí mít vždycky o kus horší než já. Takže třeba řeka mě studila hodně, ale Prachaře daleko víc, okomentoval se smíchem specifické natáčení Ondřej Sokol. „Budu dlouho  vzpomínat na to, že se dá umrznout v řece nebo uklouznout na sněhu i v květnu, na to se nedá nikdy zapomenout, potvrdil obtížnost podmínek na place Jakub Prachař.

Buď chlap! (foto: Bioscop)

Podobně se cítila i Tereza Ramba, kvůli jejíž postavě se „mamánek“ Pavel rozhodne stát opravdovým chlapem prostřednictvím speciálního kurzu v horách. Když Tereza zjistí, že se vydal daleko od domova sám, odmítnutý a bez tendencí reagovat na její zprávy, rozhodne se vyrazit za ním. „A tak ji potká studená bažina, kam mě muselo několik lidí strkat i tahat z ní ven, a do které jsem si nechávala tak dlouho dolívat horkou vodu, až jsem se trochu opařila. Po rašelině v té bažině jsem se osypala a medvěd, který si přijel s námi zahrát až z Maďarska, se prý bál elektrického proudu v drátech kolem nás. Jen nám nikdo neřekl, že v těch drátech žádný proud není. Přes to všechno mě to hrozně bavilo, chtěla jsem u toho být a myslím, že by to mohl být po dlouhé době velký úspěšný film pro každého, popsala svoje pocity herečka.

Buď chlap! – Tereza Ramba a Jakub Prachař (foto: Bioscop)

Snímek režiséra Michala Samira (Iveta) a producentů Moniky a Jana Schwarczových (Matky) má v obsazení i mnoho dalších zajímavých jmen. Pavla v dětské verzi si zahrál dnes jedenáctiletý Jakub Jenčík, který se od své první role ve snímku Vyšehrad: Fylm vydal na hereckou dráhu a má za sebou už mnoho dalších projektů. Pavlova otce si zahrál reálný otec Jakuba Prachaře David Prachař. „Hráli jsme spolu čtyři roky divadlo, byl jsem jeho otec ve Vyšehradu a tady jsem otec jeho mladé verze v retrospektivách, takže jsem moc rád, že se můžeme vídat i pracovně, svěřil se David Prachař s propojením se svým synem Jakubem.

Buď chlap! – Sabina Remundová, Ester Geislerová, Tereza Ramba a Jakub Prachař (foto: Bioscop)

Jakubova postava má také ženskou část rodiny, kterou tvoří jeho maminka (Naďa Konvalinková) a sestry (Sabina Remundová a Ester Geislerová) s dětmi. „Moc se mi ta představa, že budeme hrát sourozence s Kubou Prachařem a Sabinou Remundovou, líbila. Bavilo mě, že se k sobě vizuálně hodíme, že jsme všichni takoví do zrzava, měla jsem z toho intuitivní pozitivní pocit a bylo mi s touhle skupinou fakt krásně, osvětlila představitelka Martiny Ester Geislerová.

„My se vlastně všichni známe, s Ester jsem měly jednu dobu děti ve stejné třídě, s Naděnkou už jsme se taky několikrát viděly, a s Kubovou maminkou hraju v divadle. Překvapilo mě, že je z něj takový chlap, a jak je milý a něžný,dodala Sabina Remundová o svém filmovém bratrovi, sestře a mamince.

„Jsme taková rodinná lavina, která vždycky vtrhne do nějaké situace. Mám bezvadné dcery a roztomilého, ale trochu rozmazleného syna. Takže je nejvyšší čas, že se rozhodne stát chlapem, uzavřela s úsměvem Naďa Konvalinková.

Buď chlap! Jakub Prachař a Filip Novák (foto: Bioscop)

Ve vedlejších rolích se ve filmu představí například také Ivana Chýlková a Igor Bareš jako rodiče Terezy, či Ondřej Veselý jako její snoubenec. Slovenský objev Filip Novák si zahrál Karola – parťáka kapitána Weisnera a účastníka kurzu, stejně jako například Jiří Navrátil či Lukáš Tran.

Film produkují Monika a Jan Schwarczovi ze společnosti Up&Up production (Matky).
Koproducenty snímku jsou společnosti Europeana production, B3F a innogy. Do kin dobrodružnou komedii uvede Bioscop.

-red-
zdroj: G. Vágner
foto/video: Up&Up production, Bioscop © 2023