Někdo klepe na dveře – M. Night Shyamalan s děsivým dilematem (recenze)

Prázdniny na chatě uprostřed lesů nezačnou úplně nejlépe, když se stanete rukojmím podivínů, kteří vás tlačí do strašlivého a nepředstavitelného rozhodnutí v zájmu vyššího dobra. Máte na vybranou? Dokážete se rozhodnout správně? Existuje dobré rozhodnutí? A stojí vůbec lidstvo za záchranu? Odpovědi v novince Někdo klepe na dveře hledá někdejší mistr šokujících point, scenárista a režisér M. Night Shyamalan.

Kobylky mohou symbolizovat propojení s duchovním světem, naslouchání intuici, ale také velký risk a nelehká rozhodnutí. Samozřejmě taky asociují i jednu z biblických morových ran. Možná i proto v prvních vteřinách filmu, ve kterém všechna tahle symbolika bude relevantní, sledujeme právě kobylky.

Do velké sklenice je sbírá malá holčička Wen. Její kratochvíli u odlehlé lesní chaty, kde tráví dovolenou se svými dvěma tatínky, přeruší až příchod čtyř cizinců s improvizovanými zbraněmi, ze kterých by měl radost nejeden husita. S vidlemi a cepíny v rukou cizinci rychle zaženou pár a jejich adoptivní dcerku do kouta, přivážou k židlím a začnou vysvětlovat hrůzné dilema, které je čeká.

Na práh chaty tuhle nesourodou čtveřici cizinců totiž svedly děsivé vize konce světa, které se postupně začínají do puntíku naplňovat. Jediný způsob, jak vyhynutí lidstva zabránit, pak podle samozvaných jezdců apokalypsy má být oběť jednoho člena rodiny.

Chata na konci světa

Shyamalan ve své novince adaptuje pět let starou hororovou knihu Paula Tremblaye. Režiséra od počátku kariéry provází čich na nesmírně poutavé, mysteriózní náměty, to je bez debat. S kvalitou jejich zpracování je to nicméně po přelomu tisíciletí jako na houpačce.

Aktuální Někdo klepe na dveře se drží někde na úrovni předchozího režisérova filmu Čas. Shyamalan si opět omezený rozpočet zasponzoroval sám, opět posbíral několik málo herců, nahnal je do jediného prostředí uprostřed přírody a vypráví s nimi napínavý, zajímavý příběh s jen několika málo trikovými scénami. Stejně jako posledně, i tady pak zpracování nepůsobí úplně přesvědčivě.

Všechno tu jede tak na půl plynu, a filmu se příliš nedaří k publiku proniknout. Neděsí v rovině home invasion hororu ani katastrofickými výjevy v televizních zprávách. Bautista, Grint, Groff a ostatní herci se bezpochyby snaží, jen zřídka se jim ale daří na diváka přenést emočně vypjaté situace a stres jejich postav.

Podobně rozpačité je i Shyamalanovo obrazové vyprávění. Namísto digitálu tvůrci sáhli po 35mm filmovém retru, které je samo o sobě plný obrazových nedokonalostí; postavy tu navíc ale vídáme v extrémních detailech i v nepříjemných úhlech. Tyhle osvědčené obrazové postupy a potenciál fyzického filmu v hororové novince ale působí spíš jako rušivá manýra z ranku Zacka Snydera.

Co když je to pravda?

Nejzajímavějším dějovým prvkem filmu se ukážou snahy obětí celou situaci racionalizovat a přicházet s přízemními vysvětleními celé nepravděpodobné situace. Divák spolu s nimi dumá, jestli katastrofické události ve zprávách jsou jen pouhou náhodou či dobře načasovanou manipulací věznitelů, nebo důkazy naplňování jimi popisovaných apokalyptických vizí. Jde o skutečné proroky, nebo magory, kterým kolektivně hráblo u internetu? Je náhoda, že skupinka čítající nestabilního homofoba terorizuje zrovna stejnopohlavní pár?

Jakmile film začne klást podobné otázky, divák skoro chce uvěřit, že směřuje k rozuzlení podobně jímavému, jako jsme mohli vidět v Shyamalanově Znamení. Bohužel, není tomu tak. Tradiční zvrat, kterými režisér ve svých filmech těsně před konci svých filmů diváky tak rád překvapoval, tu dokonce zcela chybí. Konec se tedy od finále předlohové knihy v mnoha ohledech liší, je o oproti ní ovšem doslovnější, předvídatelnější a prostší. Někdo možná klepe na dveře, mnoho zajímavého toho ale nepřináší.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci

Někdo klepe na dveře (2023)

M. Night Shyamalanovi se stále nedaří najít svoji dávnou formu. Někdo klepe na dveře je v jeho filmografii další z řady napínavých a sakra zajímavých námětů, které ale vyústily ve spíše průměrnou podívanou. Režisér tedy drží své kvalitativní status quo. Něco nám ale říká, že do budoucna se jeho tvorbu stále vyplatí sledovat.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, 20th Century, Totalfilm Media © 2023
Někdo klepe na dveře / Knock at the Cabin
Thriller / Horor / Mysteriózní
USA, 2023, 102 min
Premiéra: 2. února 2023 CinemArt
Irsko / Velká Británie / USA, 2022, 114 min
Režie: M. Night Shyamalan
Předloha: Paul Tremblay
Scénář: M. Night Shyamalan, Steve Desmond, Michael Sherman
Kamera: Jarin Blaschke, Lowell A. Meyer
Hudba: Herdís Stefánsdóttir
Hrají: Dave Bautista, Jonathan Groff, Ben Aldridge, Nikki Amuka-Bird, Rupert Grint, Abby Quinn, Kristen Cui, M. Night Shyamalan, Hanna Gaffney