Nový film Jiřího Havelky Zahradník dotočen, do kin zamíří na jaře 2024

Padla poslední klapka Zahradníka, nové absurdní komedie, divadelního a filmového režiséra, scenáristy a herce Jiřího Havelky. Stejně jako jeho předchozí úspěšné celovečerní filmy, Vlastníci a Mimořádná událost, inspirovaly i tento snímek skutečné události. Hlavní roli ztvárňuje Oldřich Kaiser a v roli jeho ženy se objeví, Kaiserova skutečná životní partnerka a písničkářka, Dáša Vokatá. Ve filmu se sešla celá řada českých hereckých osobností jako Štěpán Kozub, Michal Isteník, Tomáš Jeřábek, Jiří Vyorálek nebo Alena Mihulová. Film vstoupí do kin na jaře roku 2024.

Dáša Vokatá a Oldřich Kaiser ve filmu Zahradník

Absurdní komediální příběh vypráví o slastech a strastech zahrádkáře během čtyř ročních období ale i o nezlomné vůli v boji se zlem. Zahradnictví totiž překáží novému majiteli zámku. Když jej manželé odmítnou prodat, přijde odveta. Objeví se plot, závora se soukromým strážcem, série podivných nehod včetně rozbité multikáry nebo zcela zničeného sadu. Policie je bezradná, starostka ztracená a novináři způsobí víc škody než užitku. Zahradník se ovšem nehodlá vzdát.

„Ten film se dá jednoduše shrnout tak, že je o zahradníkovi, pro kterého je jeho zahradnictví nejenom ekonomické živobytí, ale vlastně i princip existence a bytí jeho samotného. Jeho život probíhá v jakési rutině, a někdo tu rutinu naruší,“ říká tvůrce oceňovaných komedií plných chytrého humoru, Jiří Havelka. Žánrově lze prý film zařadit od botanického dokumentu přes thriller až po absurdní komedii – jeho oblíbený žánr, dodává s úsměvem na rtech.

Režisér Jiří Havelka

„Je to o zahrádkáři a jeho ženě, kteří společně hospodaří – od sadařství až po pěstování bylinek, zeleniny a všeho možného. On se o to všechno velmi pečlivě stará…, no a pak se v okolí objeví takový novodobý zbohatlík a ten touží po jeho pozemku, neb tam chce cosi stavět. A tím to tak trochu zahradníkovi i jeho ženě zkomplikuje,“ prozrazuje Oldřich Kaiser. On sám přiznává, že zahradničení patří k jeho největším koníčkům. „Já si dokonce dokážu představit, že bych se takhle živil, protože bych určitě byl dobrý zahradník,“ dodává směle. I přes to ale i s Dášou Vokatou prošel školením od profesionálního zahradníka. Ona totiž do té doby neměla se zahradničením žádné zkušenosti.

Šlo pro ni navíc i o hereckou premiérou. „Scénář jsem přečetla jedním dechem,“ říká Vokatá. „Je velmi pěkný,“ notuje s ní Kasier, který se začal tajemně usmívat a dodává, že diváci v kinech uvidí proč. Během natáčení si manželé vyzkoušeli řadu činností – kydali hnůj, sázeli sazenice, roubovali, včelařili, krmili zvířata a hlavní hrdina dokonce řídil legendární multikáru. „Co mám s postavou společného? Tu manuální práci, zahrádkaření, a taky to, že se lecčemu přiučím. A pak má zahradník ženu, a s tou mám také ledasco společného,“ směje se vášnivý sběratel brouků a legendární komik.

Oldřich Kaiser a Štěpán Kozub ve filmu Zahradník

V komedii plné absurdních situací, které vzniknou konfliktem starousedlíka s novým majitelem panství, se můžeme těšit v roli hlavního záporáka na Michala Isteníka. Právě on chce získat pozemek zahradnictví, a to všemi prostředky. „Je děsivé, jak je ten příběh aktuální. Je o chlapíkovi, který si trvá na svém právu, že chce žít tam, kde chce a někdo jiný mu v tom z jakési pozice moci, síly a neurvalosti chce zabránit. Práci Jirky Havelky obdivuji, těšil jsem se taky na Štěpána Kozuba a Luboše Veselého, a samozřejmě na setkání s paní Dášou a Oldou. To je za odměnu!“ říká nadšeně představitel realitního makléře.

Michal Isteník ve filmu Zahradník

Jedním dechem ale dodává, že ve filmu jeho postava vlastně představuje zlo. Zlo se ale přetavuje i do záhadných nehod, závoře k vlastnímu pozemku nebo do podoby soukromého securiťáka. Toho si zahrál Štěpán Kozub. Ten na otázku, proč přijal roli ve filmu, říká: „Já mám moc rád režijně i herecky Jirku Havelku a můj klukovský sen byl zahrát si s panem Kaiserem, protože z pozice komika, byť to zní jako klišé, tak jsem na panu Kaiserovi vyrůstal. Takže pro mě je setkání s těmito dvěma muži naprosto výjimečná věc. Pořád mi během natáčení jelo hlavou – hlavně obstůj, protože tam bude pan Kaiser a ten Jirka, a to jsou dva lidi, jejichž práci obdivuješ!“

Svou autorskou novinku natočil Havelka na Vysočině, v usedlosti patřící jeho vlastnímu otci Jiřímu Havelkovi staršímu. Jeho statek se stal kulisou zahradnické práce a dočasným domovem pro zhruba 80 lidí, kteří se zde usídlili na velmi netypické chronologické natáčení.

Premiéra filmu je naplánována na jaro 2024. Producentem a distributorem filmu je společnost DONART.

-red-
foto: Donart Film © 2023
zdroj: Z. Janáková, Donart