Taron Egerton v neuvěřitelném příběhu o zákulisí fenoménu Tetris (trailer)

Tetris vypráví neuvěřitelný příběh o tom, jak si jedna z nejpopulárnějších videoher na světě našla cestu k nadšeným hráčům po celém světě. Henk Rogers (Taron Egerton) v roce 1988 hodně riskuje, když odcestuje do Sovětského svazu, aby dostal hru mezi masy společně s vynálezcem Alexejem Pajitnovem (Nikita Efremov). Tetris je thriller z dob studené války na steroidech, s podrazáckými padouchy, nepravděpodobnými hrdiny a zápletkami, u nichž si budete kousat nehty. Alespoň to slibuje streamovací platforma Apple TV+, na níž má poslední březnový den celosvětovou premiéru.

Zatímco v průběhu let vzniklo a a následně upadlo do zapomění mnoho her, jedna konkrétní logická hra se zabydlela v lidských srdcích a odmítla odejít: Tetris. Tetris, jedna z nejikoničtějších videoher na světě, přežila navzdory všem změnám v herním průmyslu. Jedním z důvodů její popularity je její jednoduchost. Hra je snadno pochopitelná a její pravidla jsou jednoduchá, ale neobejde se bez výzev. Zatímco hra je jednoduchá, příběh Tetrisu je všechno, jen ne to, a diváci nyní mají šanci stát se jeho svědky. Tetris vypráví neuvěřitelný příběh o tom, jak slavná videohra vznikla, o okolnostech jejího vzniku a právních sporech o její vlastnictví, které probíhaly během studené války, a které vedly k tomu, že se z ní stal celosvětový fenomén. Autorem scénáře životopisného dramatu, které režíruje Jon S. Baird, je Noah Pink.

Tetris (foto: Apple TV+)

Na rozdíl od většiny filmů o videohrách není příběh Tetrisu zaměřen na samotnou hru, ale spíše je inspirován tím, jak se hra vyvíjela, aby se v 80. letech stala takovým fenoménem, jakým byla.

Tetris má mezinárodní obsazení. Henk Rogers, kterého hraje Taron Egerton, je herní podnikatel, kterého žene snaha získat licenci na mezinárodní distribuci hry Alexeje Pajitnova (Nikita Jefremov), protože si uvědomuje její hodnotu. Sovětští úředníci, od důstojníků KGB až po Michaila Gorbačova (Matthew Marsh), jsou neoblomní a nechtějí mu tento proces usnadnit. Mezitím všichni, od dlouholetého prezidenta společnosti Nintendo Hirošiho Jamaučiho (Togo Igawa) až po britského mediálního magnáta Roberta Maxwella (Roger Allam) a jeho syna Kevina (Anthony Boyle), chtějí mít na hře podíl.

-red-
foto/video: Apple TV+, Totalfilm Media © 2023