Dobrodružství s psí polárnicí Titinou vstoupí do kin na konci března (trailer)

Norský animovaný film pro celou rodinu přibližuje zábavnou i napínavou formou jednu z velkých událostí 20. století – dobytí severního pólu. Společnou cestu Roalda Amundsena a Umberta Nobileho sledujeme očima malého Nobileho pejska, teriéra Titiny, která roku 1926 na severní pól opravdu doletěla. Rodiče i jejich potomci tak kromě vzrušující výpravy do neznáma poznají i méně známou kapitolu historie. Podívejte se na trailer novinky Titina, psí polárnice.

Roztomilý čtyřnohý tulák, na kterého narazil na římské ulici, okouzlil italského konstruktéra a vzduchoplavce Umberta Nobileho natolik, že si ho vzal domů.  A protože to byla slečna, dal jí jméno Titina.

Titinu ovšem nečekal jen teplý pelíšek a pravidelné misky s jídlem. Jejího nového pána totiž oslovil slavný norský objevitel Roald Amundsen a objednal si u něj vzducholoď, na níž hodlal dobýt severní pól. U toho Titina samozřejmě nemohla chybět a právě jejíma očima sledujeme cestu italské posádky a norských polárníků za posledním neobjeveným místem na Zemi. Výprava je to vzrušující, plná dobrodružství a nebezpečí, ale dobytím pólu v roce 1926 ještě zdaleka nekončí. Protože toto je skutečný příběh, který pokračuje dál…

Titina, psí polárnice (foto: AČFK)

„Titina je film o malých citech v obrovské krajině. O dvou zklamaných mužích, kteří objevují úplně prázdný prostor. A o malém pejskovi, který přežil a mohl jejich příběh vyprávět,“ říká režisérka filmu Kajsa Næssová. „Na tenhle zvláštní příběh jsem narazila náhodou,“ vysvětluje. „Byla jsem překvapená, že jsem o něm už neslyšela, protože ve 20. letech šlo o velkou mediální událost a vzducholoď z toho udělala velkou podívanou. Časem ale zapadl a dnes už většina Norů neví, jak Amundsen zemřel nebo že zoufale hledal Umberta Nobileho. Takže i když je Amundsen ikonou, tato část jeho života není příliš známá. Další věcí, která mě k tomuto příběhu přitahovala, byla přítomnost Titiny. My Norové víme, že když vezmete do polární oblasti psy, musejí pracovat anebo byste měli mít možnost je sníst. Arktida není místo pro malé domácí pejsky. Proč byste brali svého mazlíčka na takové místo?“

Titina, psí polárnice (foto: AČFK)

Film tedy přináší rekonstrukci skutečné cesty Amundsena a Nobileho na severní pól, včetně událostí, které jí předcházely a které následovaly, a které nejsou všeobecně známé. Nabízí tak zábavu i poučení pro malé i velké diváky, podané navíc velmi zdařilou výtvarnou formou a s kouzelnou psí průvodkyní.

Film je vhodný pro děti od 4 let a do kin bude uveden s českým dabingem.

-red-
zdroj: H. Petrželková

foto/video: Asociace českých filmových klubů © 2023