Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Nolanův velkolepý Oppenheimer představuje trailer plný hvězd (video)

Jestli Christopher Nolan něco umí (kromě dobrých filmů), tak je to mlžit a promýšlet marketingové kampaně. Kolem jeho prvního životopisného filmu o jaderném fyzikovi J. Roberovi Oppenhaimerovi panují velká očekávání i mnohé otazníky. Máme tu již druhou (tentokrát notně obsáhlejší) ukázku. Do kin se velkolepý snímek podívá již o prázdninách.

Nolanovo vyprávění o vzniku atomové bomby – a tajné operaci, která tyto děsivé vědecké pokroky umožnila – se zřejmě soustředí na laboratoř v Los Alamos a účelově vybudovanou komunitu podporující práci americké armády a vědců. Vedle Matta Damona (v roli šéfa projektu Manhattan generálporučíka Leslieho Grovese) řvoucího v důstojnické uniformě, uvidíme také zděšenou Emily Blunt, rozrušenou Florence Pugh, černobílého Roberta Downeyho Jr. a samozřejmě Cilliana Murphyho v titulní roli.

Námětem Oppenheimeranejnovějšího filmu Christophera Nolana, se stala kniha American Prometheus a její příběh projektu Manhattan a teoretického fyzika, který se stal jedním z otců atomové bomby.

Oppenheimer (foto: CinemArt)

Test Trinity, vůbec první atomový výbuch v historii, během kterého zaznělo Oppenheimerovo slavné „Now I am become Death,“ se odehrál měsíc před bombardováním Hirošimy v Novém Mexiku, a mělo by jít o klíčovou scénu filmu. Na plátně bychom v ní měli vidět skutečný, nedigitální výbuch. Jak přesně ho ale filmaři docílili zatím nevíme; Nolan se omezil na ant-manovské, neurčité vysvětlení s kvantovou dynamikou a kvantovou fyzikou.

Ačkoli všichni víceméně víme, jak tento příběh skončí, Nolanovo velkolepé zpracování zůstává jedním z nejočekávanějších filmů léta.

Oppenheimer dorazí do českých kin už 20. července v distribuci CinemArtu.

-red-
foto/video: Universal, CinemArt © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast