Aukce klapek vynesla na Zlín Film Festivalu skoro 4 miliony, dostanou je filmaři

Celkem 126 klapek od renomovaných tvůrců se sešlo v letošním Salonu filmových klapek. Projekt, který spojuje výtvarné a filmové umění, je součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu už po šestadvacáté. Veřejná dražba těchto klapek se uskutečnila v neděli 4. června v rámci doprovodného programu festivalu a její celkový výnos činí 3 771 000 Kč, což je historicky nejvyšší dosažená částka.

Nejúspěšnější klapka letošního ročníku – Čtyřlístek od Jaroslava Němečka

Veřejná dražba 26. Salonu filmových klapek přilákala do sálu Kongresového centra ve Zlíně nejen početnou skupinu dražitelů, ale i některé výtvarníky, kteří se do tvorby klapek zapojili, např. Kateřina Miler, Jiří Valeš, Jiří Dudycha, Zdeněk Vrba, Bára Fišerová, Martina Charvátová Skácelová nebo Světlana Žalmánková. Mezi umělci, kteří dodali svou klapku do letošní kolekce, nechyběli tradičně ani Kristian Kodet, Michal Škapa, Josef Velčovský či Iva Hüttnerová.

Největší úspěch nakonec slavily klapky s motivem Čtyřlístku „Noc na jezeře“ od Jaroslava Němečka vydražená za 140 000, „Cesta do pravěku“ od ProroKa za 101 000 Kč a „Pat a Mat a jejich filmová klapka“ od Zdeňka Vrby za 95 000 Kč.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Totalfilm.cz (@totalfilm.cz)

Z výtěžku aukce jsou financovány filmové projekty mladých talentovaných tvůrců Nadačním fondem FILMTALENT ZLÍN.

Za celou historii Salonu filmových klapek bylo vydraženo 2 998 umělecky ztvárněných klapek a celkově vynesly již 48 332 000 Kč. Stále nepřekonaný je úspěch klapky Libora Vojkůvky „Touhy plná, klapka rozevřená“ z roku 2008, kterou zájemce zakoupil za 199 tisíc korun. Kompletní kolekce je k vidění na webu salonfilmovychklapek.cz, který obsahuje přehled všech klapek ze všech 26 ročníků Salonu, navíc přidává informace o jednotlivých autorech a další zajímavosti.

Díky prostředkům FILMTALENT ZLÍN vznikly i úspěšné filmy Petra Januschky nebo Martina Kuby.

Více na www.zlinfest.cz a www.salonfilmovychklapek.cz

-red-
zdroj: K. Martykánová
foto/audio: Zlín Film Festival, Totalfilm Media © 2023