Na podpatcích až do hrobu? Do kin míří dokument Boyslesque o nejstarší drag queen v Evropě

Hořkosladký polsko-český film Boylesque o hledání lásky na sklonku života je inspirativním portrétem charismatického Andrzeje, který coby nejstarší drag queen v Evropě vystupující pod jménem Lulla La Polaca baví publikum i ve svých 82 letech. Snaží se udržet tempo s třicátníky, kterými se obklopuje. Polská režisérka Bogna Kowalczyk vypráví jeho výjimečný příběh určený publiku všech generací.

Vesnické tancovačky pro seniory i gay kluby, Pride v Berlíně i sbírání hub v lese, vzpomínky na zesnulého partnera i randění s chlapy ze seznamky. Osmdesátník Andrzej alias Lulla La Polaca chce žít život naplno, jeho tělo, narozdíl od ducha, slábne. Slábne i zájem promotérů, ačkoliv jako drag queen má Lulla La Polaca mladému publiku rozhodně stále co nabídnout. Snadné to nemá ani v osobním životě. Jeho vrstevníci už chtějí mít klid a mladí lidé toho přeci jen zvládnou o dost více. Se ztrátou životního partnera se už Andrzej vyrovnal, ale jak si poradí se seznamovacími aplikacemi? Snímek Boylesque diváky donutí zahodit veškeré předsudky o seniorech a svým názvem odkazuje i ke slovu „burlesque,” divadelně tanečnímu představení, v němž je důležité umění nadsázky a představení krásy ženy.

Film měl světovou premiéru na prestižním festivalu Hot Docs v Torontu, kde režisérka Bogna Kowalczyk obdržela cenu Emerging International Filmmaker oceňující výrazné mladé tvůrce a tvůrkyně. V Polsku se film do kina nedostal, čeští diváci tak mají velmi unikátní možnost film vidět na plátně a naplno si ho užít.

Českými koproducenty filmu jsou Vratislav Šlajer a Jakub Košťál ze společnosti Bionaut, kteří věří, že si film v tuzemských kinech diváky určitě najde. „Boylesque je především film o lásce a kráse. Z každé vteřiny na diváka z plátna sálá energie, ale současně něha, sledovat Lullu je opravdu zážitek. Snímek navíc zapadá do naší snahy dělat svěží, zábavné filmy, které ale se ale současně věnují důležitým společenským otázkám, míří na mladší publikum a hledají nové formy vyprávění. Je to další z řady našich zahraničních koprodukcí, jako byl například finský snímek Psi nenosí kalhoty s Ester Geislerovou předloni uvedený v rámci sekce Quinzaine des réalisateurs na festivalu v Cannes nebo litevsko-český film Runner uvedený na festivalu v Karlových Varech v soutěži Proxima,“ shodují se producenti Vratislav Šlajer a Jakub Košťál z Bionautu. Ti aktuálně připravují do distribuce animovaný dokument Králové Šumavy irského režiséra Krise Kellyho v česko-irské koprodukci a natáčejí další česko-polskou koprodukci, celovečerní hraný film Wet Monday.

Drag zažívá v posledních letech obrovský vzestup popularity zejména díky americké TV reality show RuPauls Drag Race, která získala dvacet tři cen Emmy a v současné době existuje celá řada jejích regionálních mutací. Stránky českého bulváru zase nedávno zaplnila Tiffany Richbitch, díky čemuž se většinové publikum mohlo seznámit s existencí fenoménu drag queens. Snímek Boylesque ukazuje drag scénu, jak ji známe ze zemí střední Evropy, tedy jako formu alternativní a nezávislé kultury. Režisérka Bogna Kowalczyk se v něm nicméně nesnaží vylíčit společenskou situaci queer lidí v Polsku, ani neanalyzuje drag jako umělecký žánr. Především s velkým citem sleduje charismatického člověka, který se ani v pokročilém věku nevzdává aktivního života a naděje na lásku.

Bogna Kowalczyk je režisérka, animátorka, absolventka světoznámé Filmové školy v Lodži (obor režie animace) a Polsko-japonské akademie informačních technologií (obor umění nových médií). V současné době pracuje jako kreativní umělecká ředitelka, animátorka a režisérka ve společnosti Warsaw Production. Její práce často kombinuje tradiční techniky s moderním přístupem. Od roku 2009 podpořila desítky krátkých filmů a hudebních videoklipů jako animátorka, expertka na CGI, dramaturgyně a asistentka režie.

Film vznikl v koprodukci HBO Max, Haka Films a Bionaut za podpory Mazovia Warsaw Film Fund a Státního fondu kinematografie. Film byl také uveden na 23. ročníku MFF Mezipatra, kde se setkal s nadšenými ohlasy. Do českých kin snímek uvede od 8. června distribuční společnost Queer Kino.

-red-
zdroj: K. Bobková, M. Reková
foto/video: Queer Kino © 2023