Film o filmu: Do zákulisí pětky Indyho s Harrisonem Fordem a režisérem Jamesem Mangoldem

Indiana Jones je jednou z nejoblíbenějších postav v historii kinematografie. Je chytrý, sarkastický, pohledný, silný a má smysl pro dobrodružství a navíc – filmy, ve kterých se objevuje nejsou vůbec špatné. Fanoušci se zatím docela shodnou i na tom, který film o Indiana Jonesovi je nejhorší. Za vrchol dosavadní série jsou většinou považovány snímky Dobyvatelé ztracené archy a Indiana Jones a poslední křížová výprava. Oba mají nejhutnější děj a jejich sledování je ze všech čtyř filmů nejzajímavější. Harrison Ford hraje tuto postavu již více než tři desetiletí a v Indiana Jonesovi 5, oficiálně nazvaném Indiana Jones a nástroj osudu, si tuto roli zopakuje. Do kin už nové dobrodružství Indyho vtrhne už 29. června. Teď tu pro vás máme krátký pohled do zákulisí v čerstvém filmu o filmu.

Zatímco Indiana Jones a Království křišťálové lebky zanechalo v ústech fanoušků pachuť, teď jim svítá naděje, že Indiana Jones a nástroj osudu může znovu probudit to, co jsme na původních filmech měli rádi.

Trailer potvrdil, že se dočkáme tradiční dobrodružné jízdy. Natáčení probíhalo mj. v New Yorku nebo britském městečku Grosmont, kde tamní obyvatelé vídali Forda ve volném čase jezdit na kole. Filmaři po pár dnech natáčení zapálili několik ohňů na hradě Bamburgh a nechali po kolejích prohánět vlak označený hákovými kříži, dost možná se zde tedy natáčela scéna z úvodu filmu, kde by měla hlavní hvězda být pomocí CGI a technologie deepfake omlazena do věku původní trilogie, kdy ještě Indy bojoval s nácky. Aktuální pátý díl by se pak měl posunout v čase do šedesátých let, do období studené války.

Do českých kin vstoupí novinka v dabované i titulkované verzi 29. června. Samozřejmě že český hlas Harrisonu Fordovi propůjčil tradičně jeho dvorní dabér Jiří Štěpnička.
Film režíruje James Mangold (Wolverine), který je zároveň spoluautorem scénáře.

Mimo jiné i o zákulisí vzniku názvu nového Indiana Jonese jsme se v podcastu bavili s překladatelem Vojtěchem Kostihou:

-red-
foto/video: 20th Century, Falcon © 2023