Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Peníze těch tupců: V září do kin vejde komediální drama ala Vlk z Wall Stret

V září do kin dorazí životopisné komediální drama Peníze těch tupců (Dumb Money). Novinka s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem, Paulem Danem a Sebastianem Stanem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop (americký obchod s videohrami), až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu. Podívejte se na trailer.

Společnost GameStop zkrátka představovala finanční fenomén zvaný „meme stocks“, což jsou akcie společností nebo akcie, které získaly popularitu díky sociální aktivitě na internetu. Tato online aktivita probíhá prostřednictvím platforem, jako jsou Reddit, Twitter a Facebook, které hostí komunity, jež mohou pomoci ovlivnit ceny těchto akcií. Přitom komunita na subredditu WallStreetBets byla původně založena pro vtipy a odlehčenou korespondenci mezi amatérskými investory. Nakonec se ale odtud kaskádovitě šířil ekonomický chaos, který způsobil na akciových trzích šílenství.

Obsazení filmu Peníze těch tupců

Na filmu se pracovalo už v únoru 2021, čerstvě po událostech v GameStopu, kdy studia MGM původně získala práva na knihu podle této události, která tehdy ani ještě nebyla na pultech knihkupectví. Rebecca Angelo a Lauren Schuker Blum se k projektu připojily jako scenáristky v květnu 2021 těsně před vydáním knihy. Snímek režíroval Craig Gillespie. Původně měla snímek natáčet společnost MGM, ale ta od projektu odstoupila a jako hlavní produkční společnost ji nahradila Black Bear Pictures.

Obsazení filmu přitahuje velkou pozornost díky partě známých herců, kteří se zapojili do projektu. Dano si zahraje YouTubera Keitha Gilla, Rogen výkonného ředitele hedgeového fondu Gabea Plotkina, Stan výkonného ředitele společnosti Robinhood Vlada Teneva a Davidson Keithova bratra Kevina.

Do kin film uvede 21. září Falcon.

-red-
foto/video: Sony, Falcon © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast