Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Startuje FIFELI, litoměřický svátek filmu otevírá nová dramedie Přišla v noci

23. ročník Filmového festivalu Litoměřice (FIFELI) otevírá v pátek 25. srpna předpremiéra dramedie autorské dvojice Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček Přišla v noci. Do kin novinka zamíří až v listopadu, takže mají návštěvníci západočeského města jedinečnou možnost snímek vidět dřív než ostatní. Pokud váháte, tak zbytečně. Sami můžeme potvrdit, že příběh o odolávání partnerské dvojice invazivní matce stojí za to.

Vezměte gradující zmar a absurdní situační komiku a smíchejte ji s hororovou poetikou jak vystřiženou z žánrovek od A24. Dialogy chytře vypointujte. Zpoza kamery pohlídejte precizní komediální timing a v prokreslení vztahů postav spíš než na ukecanou popisnost spoléhejte na subtilno a nevyřčeno. Nezapomeňte na pořádnou porci správně dávkovaného trapna. Nakonec ve střižně už od úvodních titulků uhlídejte přesné tempo, díky kterému film svižně pádí kupředu, zároveň ale nechává scény a vtipy dýchat. Výsledkem je jedna z nejlepších českých komedií posledních let, která se před svým podzimním uvedením dočkala předpremiéry na karlovarském festivalu, Letní filmové škole a nyní i v Litoměřicích.

Film vypráví o mladém páru třicátníků, Jirkovi a Anetě. Je to normální dvojka, žijí v Praze v poděděném bytě, s proměnlivým nadšením se věnují své práci a s jistým napětím debatují o možnosti založit rodinu. Poměrně poklidná pěna dní ale rychle vezme za své, když dveře vprostřed noci rozrazí Jirkova matka s prosbou o azyl, prý že na jednu noc. U té ale samozřejmě nezůstane a energická diva si nicméně v strašidelném zhmotnění všech černých vtipů o tchýních postupně podmaňuje nejen společné prostory, ale i duševní klid jejich původních obyvatel.

V nebývale vydařeném castingu pak do ústředních rolí mladého páru a saně, která jim jednoho neblahého večera vpadne do života, tvůrci logicky a vhodně obsadili neokoukané tváře. Byla to skvělá volba, protože sebelepší známí herci by chtě nechtě své postavy zastínili a ubrali výsledku kus jeho kouzla.

Přišla v noci (foto: Artcam)

Simona Peková v roli lehce karikaturní, nadmíru toxické titulní řemenbaby je pak při všem tom melodramatu, epičnosti a éteričnosti naprosto neuvěřitelná. Když ji sledujete, jak se zjeví ve dveřích, aby synovi s přítelkyní udělala ze života peklo, nevíte, jestli se máte smát, nebo brečet. Zvlášť, když se slzou v oku vzpomíná, kterak jako zájezdová diva bavila svým zpěvem celý autobus, medituje ve vaně, vypočítavě naříká, případně po pár deci kouzelně vypráví starou urban legendu o mrtvém psu v kufru. Jestli toho Českého lva nedostane, všichni členové Akademie si každopádně mohou být jisti, že jim to tahle nezapomenutelná dáma osobně přijde vysvětlit.


Celý víkend čeká návštěvníky festivalu bohatý filmový i kulturní program. Ten vyvrcholí v neděli 27. 8. předpremiérou české novinky režiséra Alberta Hospodářského Brutální vedro.

VÍCE Z PROGRAMU FESTIVALU: https://fifeli.cz/program

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Artcam, Totalfilm Media © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast