Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Natočila film a najala si ochranku. Podcast s Agnieszkou Holland o filmu Hranice

Drama Hranice světově uznávané režisérky Agnieszky Holland popisuje aktuální události na polsko-běloruské hranici. Je to těžký film, který nám ukazuje depresivní pravdu o Evropě a sobě samých – že navzdory proklamované modernitě a morálce stále bojujeme s vlastními předsudky a primitivními strachy. Režisérka v Praze na počátku sedmdesátých let absolvovala FAMU a opakovaně se k nám se svými projekty jako byl třeba Hořící keř nebo Šarlatán, vrací. Platí ale za celosvětově uznávanou filmařku, která režírovala třeba film Úplné zatmění s Leonardem DiCapriem nebo několik epizod oceňovaného netflixovského seriálu Dům z karet. O Hranici, reakcích na kritiku nebo o tom, proč se k nám tak ráda vrací, jsme si povídali u příležitosti pražské premiéry její novinky.

Film vypráví o psycholožce Julii (Maja Ostaszewska), která se po přestěhování do Suwalského kraje stává nedobrovolnou svědkyní a účastnicí dramatických událostí na polsko-běloruské hranici. Rozhodne se vzdát se svého pohodlného života a přidá se ke skupině aktivistů, kteří poskytují pomoc uprchlíkům. Současně s tím jsou syrská rodina prchající před občanskou válkou a její doprovod, učitelka z Afghánistánu, podvedeni Bělorusy a násilně převezeni do uprchlického tábora nedaleko hranic s Polskem. Ve snaze uniknout se vydávají na zoufalou a nebezpečnou cestu neznámým a nepřátelským územím. V Polsku se jejich osud protne s osudem Juliiným a mladého pohraničníka Jana (Tomasz Włosok). Události, které je potkají, navždy změní život nejen jim, ale i dalším migrantům a aktivistům zapojeným do jejich příběhu.

Nejde o úplně lehkou podívanou, alespoň nemáte-li žaludek na sledování mrtvoly zbídačené dámy, kterou si polští a běloruští vojáci opakovaně přehazují přes ostnatý drát, protože se nechtějí zaobírat jejím pohřbem. Zavírat před událostmi ve filmu oči by ale byla chyba. Polská vláda výsledek ale označila za propagandu a tamní pohraničníci diváky od jeho zhlédnutí odrazují heslem „Jenom svině sedí v kině,“ které vzniklo v době nacistické okupace. Přesto, nebo možná právě proto, je návštěvnost v kinech u našich sousedů ohromná. Naši recenzi si přečtete tady.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Bioscop; audio: Totalfilm Media © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast