Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Jeden gól: Příběh nejhorší fotbalové reprezentace dorazí do kin v lednu (video)

Příběh dobrého sportovního filmu by měl mít základ v adaptaci skutečném příběhu. Potvrdily to třeba veleúspěšné komedie Kokosy na sněhu nebo Orel Eddie. Nejnovější film Taiky Waititiho Jeden gól pravděpodobně potvrdí toto pravidlo. Ačkoli se příběh fotbalového týmu, který se snaží zachovat si tvář poté, co prohrál 31:0 a stal se nejhorším národním týmem na světě, může zdát příliš ulítlý na to, aby byl pravdivý, skutečně se stal. Podívejte se na trailer s hvězdným Michaelem Fassbenderem coby trenérem.

Nicméně, jak už to tak bývá, skutečný příběh zápasu národního týmu Samoy s Austrálií, je mnohem složitější a vrstevnatější. Waititi snímek natočil na základě stejnojmenného dokumentu z roku 2014 v režii Mikea Bretta a Steva Jamisona. Ten představuje nizozemsko-amerického trenéra Thomase Rongena (Michael Fassbender), který se snaží z outsiderského týmu, považovaného za nejslabší na celém světě, vytvořit elitní mužstvo schopné obstát v konkurenci na mistrovství světa 2014.

„Před lety jsem viděl tenhle dokument a řekl jsem si, že to je příběh, který musím vyprávět a tak trochu překroutit… Jinak by vám stačilo se podívat na ten dokument,“ řekl Waititi publiku před premiérou filmu na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu.

Od filmaře, který se si dokázal poradit i s Hitlerem, se očekává, že udělá všechno proto, aby z neuvěřitelného ale pravdivého příběhu vykřesal skvělý a zábavný film.
Jaký je skutečný (nebo neskutečný) příběh Rongena a týmu samojského fotbalu? To se dozvíme hned po novém roce v kinech. Jeden gól uvede Falcon 4. ledna.

-red-
foto/video: © 20th Century Studios, Falcon 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast