Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Co nás čeká v kinech do konce roku? (přehled a ukázky)

A máme tu advent, který je obvykle bohatší na rodinné a dobrodružné filmy. Nebude tomu ani letos jinak. Pojďme se tedy společně podívat na přehled toho, co nás aktuálně čeká do konce prosince. Přidáme výjimečně i jeden vánoční televizní tip, který tu má co dělat. Štědrovečerní pohádku sledují zpravidla tři miliony lidí v této zemi. Přejeme jako obvykle dobrou volbu při nákupu vstupenek.

Wonka (od 14. prosince)

Jedním z nejsladších a letos také nejvánočnějších filmů bude jednoznačně Wonka. Rodinná podívaná v tom nejlepším slova smyslu. Příběh talentovaného Willyho Wonky zdobí Timothée Chalamet v hlavní roli, jeden z nejvšestrannějších herců své generace. A co teprve až ho uslyšíte tančit a zpívat! Film putuje do českých kin s dabingem i titulky.

Tři mušketýři: Milady (od 14. prosince)

Nové dvoudílné zpracování známého románu Alexandra Dumase vůbec nemá špatné hodnocení. Jednička byla dost syrový film, kterému ale krom akce nechyběl i moderní šmrnc. Přesto vám nové zpracování notoricky známého příběhu nabídne vše, co od něj očekáváte. Včetně hereckého obsazení, kterému v případě tohoto pokračování vévodí Eva Green.

Aquaman a ztracené království (od 21. prosince)

U Aquamana to s hodnocením diváků a kritiků je poněkud horší. Přesto se ale jedná o jeden z úspěšnějších filmů DC. Proslýchá se, že se tvůrci z hojně kritizovaného digitálního bordelu jedničky poučili a hodně také upozadili Amber Heard. Na tu totiž fanoušci dle řady petic zvědaví nejsou už vůbec. Poslední trailer naznačuje, že bychom se přeci jen měli dobře bavit. Dejme tedy Aquamanovi šanci.

Jedeme na teambuilding (od 28. prosince)

Nová slovensko-česká komedie nabídne zábavu s bizarními postavičkami z korporátu. Teambuildingovému víkendu ve znamení potřeby porazit bývalé kolegy, zachránit své oddělení před zrušením a najít ztracenou sebeúctu vévodí Jakub Prachař v hlavní roli. Doplňuje ho Vojtěch Kotek, Anna Polívková nebo slovenská komediální hvězda Petra Polnišová.

Lítá v tom (od 14. prosince)

Romantická komedie o tom, co všechno se může stát, když se zapletete do jedné nevinné lži má v hlavní roli Kryštofa Hádka a Kristínu Svarinskou. Hlavní hrdina chce naposledy potěšit svou nemocnou maminku, která touží po vnucích. Přesvědčí proto těhotnou sousedku a bývalou striptérku, aby sehrála jeho dívku a nastávající ženu. Maminka se ale zázračně uzdraví a strhne se lavina nedorozumění a karambolů a několik životů se převrátí vzhůru nohama. Do udržení lži jsou totiž postupně zataženi další členové rodiny, přátelé, kolegové z práce a vůbec každý.

Celý život (od 14. prosince)

U tohoto titulu nás přesvědčil velmi lákavý trailer. Snímek byl natočen podle stejnojmenné knihy Roberta Seethalera, která byla přeložena do 40 jazyků.
Andreas vyrůstá na začátku 20. století s násilnickým strýcem na farmě v alpském údolí. Prožije dětství plné brutality a tvrdé práce, ale vyroste v silného muže, pozná lásku a koupí si domek. Marie se stává světlem jeho života, ale sen o šťastné společné budoucnosti se bohužel brzy rozplyne. Zoufalý Andreas se přihlásí do německého Wehrmachtu, šílenství války nakonec přežije a vrací se do svého údolí, které se ale změnilo k nepoznání. Připadá si jako v jiném světě, neboť z líbezné krajiny se stalo lyžařské středisko plné turistů…

Létání pro začátečníky (od 21. prosince)

Severská komedie o strachu z létání a jeho řešení zní velmi slibně. Přepracovaná podnikatelka, válečný veterán a výstřední influencerka se svým zakřiknutým partnerem se pod odborným dohledem vydávají pokořit svůj strach z létání. Na konci špičkového kurzu měl účastníky čekat krátký let, místo toho se však vydávají na Island. Odložený let, náhradní nezkušený lektor, turbulence a závada na letadle jsou pak jen začátkem cesty lemované šlamastykami.

Šťastné a krvavé (od 7. prosince)

A máme tu jedene norský vánoční horůrek plný skřítků, kteří asi nebudou úplně nejhodnější a naladění na rodinu, která miluje vánoční zdobení a světýlka. Americká rodinka bude v severní Evropě zažívat opravdu netradiční Vánoce plné pomsty klidumilovného skřeta, který se jich bude chtít zbavit za každou cenu.

Perinbaba a dva světy (od 7. prosince)

Z dílny režiséra Juraje Jakubiska do kin přichází druhý díl pohádky Perinbaba, která je pro naše slovenské sousedy stejně důležitá, jako pro nás Tři oříšky pro Popelku. Pokračování vzniklo po dlouhách desetiletích od prvního dílu a zajímavé je, že digitálně vzkřísilo i jednu z dávno mrtvých hereček.

Hotel Palace (od 21. prosince)

Naší pozornosti by neměla uniknout novinka legendárního režiséra Romana Polaňského. Komediální drama Hotel Palace se vrací do konce roku 1999, kdy nad světem visela hrozba Y2K a panovaly obavy i naděje, že úderem půlnoci může dojít k nečekaným výkyvům na účtech velkých finančníků v důsledku zhroucení světových počítačových systémů. Místo hrozby čeká ale hrdiny bitva vedená s extravagancí a výstředností hotelových hostů.

Méďovy Vánoce (od 28. prosince)

Sněhové vločky, vůně Vánoc a třpytivá světýlka zaplaví vánoční městečko, kam se vypraví malá Marianka, aby tam objevila neuvěřitelné tajemství: plyšový medvídek na poličce stánku právě pohnul hlavou! Mariance hned padl do oka, a tak si pod stromeček nepřeje nic jiného, než toto živé plyšové zvířátko. Méďa má však jiné plány, sní totiž o bohatém majiteli, který ho bude rozmazlovat. Když však Méďu odvedou do staré dřevárny, jeho nový nejlepší přítel, ježek Žužu, mu pomůže uvědomit si, na čem v životě opravdu záleží.

Ptáci stěhováci (od 21. prosince)

Kachny budou o Vánocích frčet v novém animovaném dobrodružství od studia Illumination, které má na kontě populární Mimoně. Kachní rodinka se vydává neplánovaně do džungle města, které nikdy nespí, tedy do New Yorku.

Klíč svatého Petra (24. prosince na ČT1)

Do krádeže klíče svatého Petra jsou zapleteni tři lidé: zloděj Vilém, podvodnice Emílie a Tobiáš, který je v tom ale úplně nevinně. Při přetahování o uloupené věci skončí všichni tři v zámeckém rybníku u vodníka jako dušičky. Když se ocitnou před nebeskou bránou, svatý Petr je pošle zpátky na zem, aby ve stanovené lhůtě našli jeho klíč, jinak přijdou do pekla. Pátrání je zavede na zámek, kde je čeká kromě krásné princezny a dobrotivého krále setkání se zrádnými kancléři a jejich proradnými plány. Výpravnou koprodukční pohádku podle scénáře Petra Hudského natočil Karel Janák v krásném prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích.

-red-
foto/video: © Totalfilm Media, Vertical, Bioscop, CinemArt, Bontonfilm, Aerofilms, Pilot Film, Forum Film, Česká televize 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast