Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Vítězem Berlinale je opět dokument, tentokrát o návratu pokladu dahomejského království

Zlatého medvěda letošního 74. ročníku Berlinale získal francouzský koprodukční dokument Dahomey režisérky Mati Diop. Film se věnuje návratu pokladu někdejšího dahomejského království z Francie do západoafrického Beninu. Francie získala artefakty v roce 1892 v době kolonizace, Beninu pak poklad vrátila v roce 2021. V loňském roce stejnou cenu získal také dokument Na lodi Adamant o plovoucím psychiatrickém zařízení.

Dahomey (foto: Totalfilm Media)

Nejlepším režisérem se stal dominikánský filmař Nelson Carlos De Los Santos Arias za film Pepe. Cenu poroty si odvezl francouzský režisér Bruno Dumont za snímek L´Empire. Velkou cenu poroty pak získal korejec Hong Sang-Su za film A Traveler´s Needs. Pro Sang-Suho je to již druhá stejná cena. Získal ji i v roce 2022.

L´Empire (foto: Totalfilm Media)

Stříbrného medvěda za nejlepší scénář obdržel Matthias Glasner za německý film Sterben.

Tutéž cenu za hlavní roli získal Sebastian Stan za thriller A Different Man. Emily Watson dostala medvěda za vedlejší roli ve snímku Small Things Like These.

Sebastian Stan ve filmu A Different Man (foto: Totalfilm Media)

Přestože Česko v žádné ze soutěžních kategorií zastoupeno nebylo, jeho stopy na Berlinale přesto byly vidět. Uveden zde byl snímek Netflixu Kosmonaut z Čech podle knihy Jaroslava Kalfaře, v němž kosmonauta Jakuba Procházku ztvárnil americký herec Adam Sandler. Film v Berlíně vzbudil rozporuplné reakce.

V sekci Panorama byl uveden dokument Ještě nejsem, kým chci být o fotografce Libuši Jarcovjákové.
V sekci Forum byly pak uvedeny dva dokumenty, na kterých se Česko podílelo v rámci mezinárodních koprodukcí (Redakce, Tyto dny v Terezíně).

-red-
foto: © Totalfilm Media 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast