Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Oppenheimer míří na stream, na SkyShowtime dorazí už 21. března

Ani ne dva týdny po nadcházejícím udílení Oscarů zamíří oceňovaný světový hit Christophera Nolana na stream. Životopisné drama o tvůrci atomové bomby Oppenheimer exkluzivně uvede SkyShowtime 21. března. Film má letos bezkonkurenčně nejvíc šancí na zisk prestižní sošky Oskara, obdržel třináct nominací. V únoru má želízka v ohni i na britských cenách BAFTA, kde rovněž získal třináct šancí a za sebou vyhlášení nejlepším filmem na Zlatých glóbech.

Příběh Roberta Oppenheimera, otce atomové bomby, je v rámci Nolanova portfolia o to zajímavější, že se jedná o jeho první biopic, že v jeho titulcích najdeme celou řadu hvězdných jmen, a jak aktuálních a těžkých témat se dotýká.

Cillian Murphy titulního protagonistu ztvárňuje nesmírně přesvědčivě v celé jeho nejednoznačnosti a bude velkým překvapením, pokud si za tak mimořádný výkon neodnese celou řadu zlatých sošek. Jeho vědeckou zanícenost, odhodlání, ale i následnou vinu či mrazivý strach z otevření Pandořiny skříňky, kterou lidstvo nejspíš už nikdy nezavře, mu vidíte v očích po celou stopáž. Když pak děj ke konci poskočí ke sklonku Oppenheimerova života, je pak ohromující i práce trikařů a maskérů, která herce tak věrně proměnila v muže, kterého možná znáte z dobových záznamů.

Nolanovy filmy jsou už tradičně velkolepou obrazovou i zvukovou událostí, a Oppenheimer jen umocňuje tento punc díky exkluzivnímu uvedení na 70mm IMAX formátu, za kterým do Prahy jezdili v době kinouvedení fajnšmekři z celé Evropy. Když se poměr stran ve velkých scénách rozšíří, aby vyplnil celé jeho masivní plátno, je prvotřídní práce kameramanského virtuosa Hoyte Van Hoytemy skutečně pohlcující podívanou.

Samostatnou kapitolou je ale i zvuk, který zase jednou smazává hranice mezi ruchy a soundtrackem, jehož hlavní motiv tísnivě pracuje se zvuky sirény, aby ve vás efektně budil vnitřní neklid kdykoli, kdy zazní. Nolan si zvukovou stránkou vypomáhá ke kulervoucí dynamice i u scén, kdy si tři chlápci povídají v malé místnosti, když to ale tak skvěle funguje, jen těžko mu to máte za zlé.

Na place filmu Oppenheimer (Christopher Nolan uprostřed)

Nolanova novinka je zároveň nebývale hvězdnou ansámblovkou, ve které jak o život hraje i Robert Downey Jr. jako ambiciózní politik Lewis Strauss, Emily Blunt jako Oppenheimerova manželka nebo Matt Damon jako vojenský velitel projektu Manhattan. Je evidentní, že sebeslavnější herci Nolanovi kývnou na sebemenší roli, celá řada jmen se tedy filmem mihne klidně jen na několik sekund. Výsledkem je pozoruhodná přehlídka mnoha fantastických herců současného Hollywoodu.

SkyShowtime je k dispozici přímo v aplikaci SkyShowtime na zařízeních Apple iOS, tvOS, Android, Android TV, Google Chromecast, LG TV, Samsung a prostřednictvím webových stránek: www.skyshowtime.com. Cena měsíčního předplatného SkyShowtime je 179 Kč

-red-
foto/video: © Universal Pictures, CinemArt 2023, 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast