Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Pragueshorts zahájí kraťas od Almodóvara s Ethanem Hawkem a Pedrem Pascalem (video)

Velmi hvězdný herecký pár letos na plátně zahájí už 18. ročník Pragueshorts festivalu, který připravili pořadatelé karlovarského festivalu. Tento ročník odstartuje mimo jiné událost loňského festivalu v Cannes, poslední krátký film Pedra Almodóvara Zvláštní způsob života s Ethanem Hawkem a Pedrem Pascalem v hlavních rolích. Podívejte se na ukázku.

Pedro Almodóvar s oběma herci na place filmu Zvláštní způsob života

Pro slavnostní zahájení, které se uskuteční 28. února v Biu Oko, si dramaturgický tým nachystal speciální selekci šesti snímků včetně zmiňované události loňského Cannes, posledního krátkého filmu Pedra Almodóvara Zvláštní způsob života. Krátký snímek s Pedrem Pascalem a Ethanem Hawkem sleduje trochu zvláštní životní osudy dvojice kovbojů.

Stejně jako jsou kovbojové amerického Západu spojováni s mužstvím v pravém smyslu slova, v kinematografii i popkultuře jsou spojováni i s homosexualitou. Nezačalo to Zkrocenou horou, i když je jisté, že pro díváky, kteří se podívají na krátký film Pedra Almodóvara bude tím hlavní srovnávací referencí. Těch odkazů na homosexualitu je poměrně dost, existuje třeba píseň „Cowboys Are Frequently, Secretly Fond of Each Other“ (Kovbojové se mají často, tajně rádi), country píseň Neda Sublettea z roku 1981 o homosexuálních kovbojích, jejíž cover později nazpíval i Willie Nelson, nebo film The Power of the Dog (Síla psa) z roku 2021 od Jane Campion, v němž vystupuje homosexuální rančer.

Zvláštní způsob života však není příběhem dvou mužů, kteří se potýkají se svou sexualitou, jako mnohé ze jmenovaných i nejmenovaných příběhů. Jsou to kovbojové, kteří se znovu setkali poté, co před čtvrtstoletím prožili svůj románek, rozešli se a snažili se jít dál. Ale zdá se, že nedokážou zapomenout na své dávné vzplanutí. Zvláštní způsob života se zaměřuje na minulost jako své téma – minulý románek, minulé sliby, minulé výčitky. Nebo i možná ty současné…
Každopádně je jisté, že v rukou Almodóvara a dvou áčkových herců půjde o nečekaný zážitek pro ty, kteří jej ještě neviděli.

Zvláštní způsob života

Jádro programu letošního ročníku Pragueshorts tradičně tvoří tři soutěžní sekce: Národní, Mezinárodní a Labo, věnovaná experimentálním snímkům. Program Mezinárodní soutěže čítá 27 filmů, včetně snímků oceněných na festivalech v Cannes, Berlíně i Locarnu. Dále se diváci mohou těšit například na oblíbenou, živě moderovanou Brutal Relax Show, ve které se představí mimo jiné film Čerstvá krev s Clarou McGregor v hlavní roli, blok Pragueshorts dětem nebo retrospektivu filmů Jiřího Mádla.

Další informace o programu najdete v tomto článku.
Vstupenky jsou v prodeji zde.

Vybrané snímky z programu Pragueshorts budou od 3. března, posledního dne fyzické části festivalu, ke zhlédnutí na VOD platformě KVIFF.TV. Online část Pragueshorts potrvá do 17. března.

-red-
foto/video: Film Servis Festival Karlovy Vary, Totalfilm Media 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast