Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Pragueshorts: Vybrali jsme pro vás to nejlepší z Národní soutěže

Tradiční Pragueshorts festival opět nabízí i Národní soutěž, ve které již několik let předkládá divákům to nejlepší z tuzemské tvorby. Tři programy obsahují hned 15 filmů, tedy množství, které odráží nejen fakt, že se Pragueshorts čerstvě otevřely i animované a dokumentární tvorbě, ale i upřímnou radost programového týmu z kvality domácí nabídky. Podívejte se na naše minirecenze a tedy i zároveň doporučení, které domácí tituly by vám letos v programu Festivalu krátkých filmů neměly uniknout. Festival potrvá do 3. března, následně pokračuje online na KVIFF.TV.

Electra (foto: Maur Film)

Electra /Národní soutěž 3/

Daria Kashcheeva natočila podmanivou a vizuálně dechberoucí psychoanalytickou sondu, která divákům představí myšlenky a prožitky dospívající dívky. Ta se na půdorysu necelých 30 minut musí vyrovnat s dětským traumatem, přijmout své vlastní tělo a překonat Elektřin komplex. Ačkoliv film přichází s velice nosným příběhem, jeho nejsilnější stránkou je vizuální složka. Stop motion animace loutek v kombinaci s živými herci nabídne opravdu neokoukanou podívanou, která nejednou připomene práci Jana Švankmajera. Elektřin pulzující audio-vizuál vás pohltí od samého začátku a záplava šílených, znepokojivých a velice emotivních momentů vás nepustí až do závěrečných titulků.

Přes střepy /Národní soutěž 2/

Silný a opravdu emotivní příběh zkoncentrovaný na prostor pouhých čtyř minut. Natálie Durchánková ke svému krátkém filmu, který získal nominaci na studentského Oskara přistupuje velice minimalisticky. Celou stopáží provází diváky monolog hlavní protagonistky, která si prošla brutálním znásilněním a pokusem o vraždu. Nyní se  ke svému traumatickému zážitku vrací jako vzdálený pozorovatel, analyzuje své pocity a popisuje svou trnitou cestu k fyzickému i psychickému uzdravení. Hlas hrdinky je doprovázen jednoduchou, avšak velice plynulou animací, která celý příběh zdařile dokresluje.

Přes střepy

Mimo /Národní soutěž 3/

Milý příběh dvou dospívajících kamarádů, kteří spolu cestují po venkově, přespávají na opuštěných místech, plánují svou budoucnost a vypořádávají se úskalími puberty. Na přetřes tak přijde téma první lásky, zkoumání vlastní sexuality, nejistoty, neporozumění i předsudků. Navzdory otevření všech těchto závažných témat se film vyznačuje vtipností a feel good atmosférou, kterou táhnou především dva hlavní protagonisté v podání Josefa Trojana a Jakuba Kaliána. Ve filmu se také velice citlivě pracuje s kamerou, která mnohdy dokáže naznačit víc než samotné dialogy.

Mimo

Osmý den /Národní soutěž 1/

Dva mladí lidé žijící v okovech konzervativní náboženské komunity. Tato zdánlivě jednoduchá premisa umožňuje Petru Pylypčukovi vystavět příběh, který velice dobře funguje jako alegorie dospívání a oproštění se od rodičovského vlivu. Je to příběh o odvaze vzepřít se svému osudu, autoritám a očekávání ostatních. Je to příběh o hledání sebe sama, síle ducha, ale také selhání, strachu a mladické nerozvážnosti. Film je i přes svou krátkou stopáž velice rozjímavý a nikam nespěchá. Často si vystačí jen s tichými scénami, které jsou výmluvné, mají symbolický přesah a obejdou se bez zbytečných slov a frází.

Osmý den

Deniska umřela /Národní soutěž 1/

Velmi citlivý počin, který jasně dokládá, že umění slouží nejen divákům ale také samotným tvůrcům, pro které může být účinnou cestou k sublimaci a překonání traumatických zážitků. Devítiminutová vzpomínka Philippa Kastnera, která slouží jako pocta jednomu ztracenému životu, nabízí velice příjemnou animaci, evokující tisky linorytu a emotivní příběh, který otevírá téma ztráty a jejího překonávání.

Tříčlenná mezinárodní porota v závěru festivalu udělí cenu pro nejlepší český film, s níž se pojí finanční odměna 2000 eur a může udělit také Zvláštní uznání poroty. Režisérka či režisér vítězného snímku získá také věcné plněné od postprodukčních společností Beep a PFX na další projekt.

-red-
foto/video: © Maur Film, Film Servis Festival Karlovy Vary, FAMU 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast