Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Asociace producentů má staronového předsedu, profesní organizace už má 150 členů

APA – Asociace producentů v audiovizi má staronového předsedu. Stal se jím opět producent Vratislav Šlajer, který v jejím čele stojí už od roku 2017. Společně s Filipem Bobiňskym zastupují oblast televizní tvorby, film zastřešují Jiří Konečný, Pavel Strnad a Ondřej Zima, animovaný film pak Michal Podhradský. Tato důležitá profesní organizace má už 148 členů.

Předseda APA – producent Vratislav Šlajer

APA povede další dva roky producent Vratislav Šlajer, sekci reklamy a filmových zakázek bude zastupovat vedle Radomíra Dočekala z Milk and Honey Flims a Petry Ondřejkové (Amazing Production) nově producent Pavel Picek z Armada Films. Dokumentární film pak bude reprezentovat režisér a producent Radovan Síbrt ze společnosti Pink.  

APA zastupuje v České republice filmaře z oblasti hraného, dokumentárního i animovaného filmu, zároveň i tvůrce z oblasti filmového servisu, reklamy a televizní tvorby. APA má svou etickou komisi a z její iniciativy či ve spolupráci vzniklo také České filmové centrum, Ceny české filmové kritiky, kancelář Czech Film Commission a Česká filmová komora. APA je členem Mezinárodní federace asociací filmových producentů (FIAPF) a dalších mezinárodních organizací sdružující filmaře v oblasti reklamy či dokumentu. Je také členem Green the Bid nebo Hospodářské komory České republiky.

Z předchozích 138 členů evidovaných v roce 2022 se APA rozrostla na současných 148, což je významný nárůst, když například v roce 2018 bylo v asociaci 99 společností.

Novými členy jsou například společnosti, které stojí za filmy Spolu, Brutální vedro nebo Bod obnovy. Kompletní seznam členů si můžete prohlédnout zde.

Kultivace, udržitelnost, duševní zdraví

Spolu s novými členy se APA hodlá v následujícím období dále věnovat kultivaci audiovize, prosazovat témata, jako jsou udržitelnost, duševní zdraví nebo leadership. Konkrétně se v rámci těchto oblastí dlouhodobě zabývá producentstvím z hlediska univerzálnosti této profese, která v sobě spojuje kreativní myšlení, schopnost finančního pokrytí filmových projektů, stejně jako nutnost odolávání tlakům při rozhodování o vzniku a řízení výroby audiovizuálních děl.

Podcast s producentem Jiřím Konečným o dokumentu Tady Havel, slyšíte mě?

Silný hlas

V roce 2023 se dala do pohybu řada změn, především pak novela zákona o audiovizi a novela veřejnoprávních médií. Vláda spustila poměrně zásadní reformy, které mohou do budoucna českou audiovizi posílit. Asociace producentů v audiovizi má díky své široké členské základně silný hlas, nadále chce být spolu s dalšími asociacemi zásadním partnerem státu a přispět ke kultivaci celého audiovizuálního prostředí. Klíčové je také posilování pozice producentů nejen v Česku, ale i v mezinárodním měřítku. Aktivity započaté v roce 2023 je potřeba v roce 2024 dokončit. Nebude to určitě jednoduché, ale stále věřím v dobrý konec. Držme si palce,“ říká znovuzvolený předseda APA Vratislav Šlajer.

-red-
zdroj: M. Reková
foto/video: APA, Totalfilm Media 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast