Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Cenu prezidenta festivalu získá ve Varech Ivan Trojan, festival představil letošní vizuál

První z tiskových konferencí karlovarského festivalu tradičně představuje novou vizuální identitu této prestižní každoroční události. Známe také letošního budoucího držitele Ceny prezidenta festivalu. Stane se jím herec Ivan Trojan. 58. ročník MFF Karlovy Vary uvede mimo jiné reflexi filmů inspirovaných dílem Franze Kafky, restaurovanou verzi Vláčilovy klasiky Stíny horkého léta.

Ivan Trojan (foto: archiv)

Ivan Trojan si jde pro cenu

Pro film Ivana Trojana objevil David Ondříček. Přelomovou rolí se populárnímu herci stala postava stalkera v generační klasice Samotáři. Po ní šel rychle z role do role. Je sedminásobným držitelem Českého lva. Výrazně diváky oslovil snímky Václav (2007), Ve stínu (2012), Díra u Hanušovic (2014) nebo Šarlatán (2021). Obrovskou popularitu mu získala i role anděla Petronela v obou dílech pohádky Anděl Páně (2005, 2016).

Úspěšný je také na poli televizním. Stačí zmínit minisérii HBO Hořící keř, populární Četnické humoresky, televizní snímek Osmy, krimi Svět pod hlavou, komediální seriál Čtvrtá hvězda a další.

Trojan se věnuje také rozhlasovému herectví a dabingu. Stejné profesi se úspěšně věnuje i jeho syn Josef.

Ve Varech herec uvede snímek Karamazovi a mimořádně se v karlovarském divadle odehraje také představení Žáby scenáristy a režiséra Petra Zelenky, ve kterém Trojan exceluje.

Kafka ve filmu

V ojedinělé retrospektivě „Touha stát se Indiánem: Kafka a film“ festival uvede kinematografickou reflexi díla nejvlivnější postavy literatury 20. století od tvůrců jako Orson Welles, Martin Scorsese, Ousmane Sembene, Jan Němec nebo Steven Soderbergh.

Letos v červnu si připomínáme sto let od okamžiku, kdy spisovatel Franz Kafka podlehl
tuberkulóze v sanatoriu v rakouském Kierlingu. Postava Kafky fascinuje do dneška. V těchto dnech v Praze shodou okolností vzniká česko-německé drama Franz v režii Agnieszky Holland.

Ve Varech budou mimo jiné uvedeny filmy jako Proces od Orsona Wellese, Zámek Rudolfa Noelteho, Audience Marca Ferreriho, Nájemník Romana Polanského, Kafka Stevena Soderbergha nebo Amerika Vladimíra Michálka.

Restaurované Stíny horkého léta

Dlouholetá tradice premiérového uvádění digitálně restaurovaných filmů české a československé kinematografie pokračuje v rámci 58. ročníku MFF KV slavnostní projekcí filmu Františka Vláčila Stíny horkého léta.

Westernovou baladu natočil režijní velikán československého filmu František Vláčil podle scénáře Jiřího Křižana v roce 1977. Následně byl snímek uveden za velkého zájmu publika v soutěži 21. ročníku MFF Karlovy Vary 1978 a odnesl si Křišťálový glóbus pro nejlepší film.

Stíny horkého léta (1977)

Pocta významné castingové režisérce

Karlovarský festival ve spolupráci s magazínem Variety vzdá poctu Francine Maislerové, jedné z nejuznávanějších castingových režisérek na světě. Francine Maislerová pracovala na více než sedmdesáti celovečerních filmech a je držitelkou patnácti cen Artios Awards udělovaných Casting Society of America. Spolupracovala například s Denisem Villeneuvem (Duna: Část druhá, Duna, Příchozí, Sicario: Nájemný vrah), Terrencem Malickem (Strom života, Rytíř pohárů) nebo Alejandrem Gonzálezem Iñárritu (Revenant Zmrtvýchvstání, Birdman). V rámci pocty se na MFF Karlovy Vary pro veřejnost uskuteční speciální projekce jednoho z filmů, na kterých Maislerová spolupracovala, a master class, při které se Maislerová ohlédne za svou dosavadní kariérou.

Vizuál tradičně od studia Najbrt

„Letos znovu tradičně pracujeme s číslicí ročníku festivalu. Inspirací pro symbol 58. ročníku byl zjednodušený půdorys hotelu Thermal. Výsledkem je abstraktní černobílý kód jednoho čtverce a tří kruhů,“ říká Aleš Najbrt.

Letošní ročník odstartuje 28. června a potrvá do 6. července. Tradičně se koná v západočeských Karlových Varech.

-red-
zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary, a.s.
foto/video: © Totalfilm Media, Česká televize, CinemArt, NFA 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast