Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Kos v ostružiní: Oceňovaná gruzínská romance objevuje sexualitu v padesáti (trailer)

V krátké době po sobě tu máme opět téma objevování sexuality v pozdním věku. Nedávno jsme mohli vidět komediálně laděné španělské drama Mama Cruz. Teď zvedá podobné téma gruzínský film Kos v ostružiní. Vypráví příběh samotářské 48leté ženy, která si až doposud užívala samotu a po mužích netoužila. Dokud nepotkala ženatého Murmana. Podívejte se na trailer.

Netradiční a poetická romance od Elene Naveriani se odehrává v odlehlé gruzínské vesnici a vypráví příběh 48leté Etero, charismatické ženy, která se nikdy nevdala ani nezatoužila po žádném muži. Navzdory posměškům od svých konzervativně založených sousedů žije Etero spokojený a naplněný života – a svou samotu si užívá. To se ale změní, když nečekaně zahoří k ženatému Murmanovi. Vášnivý vztah v ní probouzí nové city a emoce. Bude jí ale stát za to, aby se vzdala své nezávislosti?

Kos v ostružiní (foto: Artcam)

Snímek je adaptací stejnojmenné knihy z roku 2020 od gruzínské spisovatelky a aktivistky Tamty Melašvili. „Tamta Melašvili píše podvratné příběhy a vyobrazuje je se všemi jejich jemnými nuancemi. Kos v ostružiní na mě měl neskutečně silný efekt. V hlavní postavě, Etero, jsou zachyceny celé světy. Světy plné protikladů a revolucí. Univerzálnosti, kterou postava Etero zachycuje, mě zcela pohltila,“ říká Naveriani.

„Objevení vlastní sexuality v pokročilejším věku je něco, co mě k tomuto příběhu přitahovalo. Tělo a sexualita jsou důležitou součástí Eteřiny postavy. Do vášnivého vztahu skočí po hlavě, bez studu nebo omezení. Dělá něco, co by si jiné ženy nikdy nedovolily, a ví to. Tělesnost, politika a sexualita hrají v mém filmu velkou roli.“
Elene Naveriani

Kos v ostružiní (foto: Artcam)

Film Kos v ostružiní měl světovou premiéru na festivalu v Cannes v sekci Quinzaine des cinéastes. Následně byl uveden na desítkách festivalů po celém světě, včetně MFF Karlovy Vary. Snímek získal řadu ocenění, včetně tří cen v rámci Swiss Film Awards a hlavní ceny na festivalu v Sarajevu. Představitelka hlavní role Eka Čavleišvili pak byla za svůj mimořádný herecký výkon nominována na cenu Evropské filmové akademie. Film vřele přijala i kritika. Portál Cineuropa jej označil za „dílo neuvěřitelné hloubky, inteligentní a intuitivní”, server The Playlist hovoří o „působivé ódě na ženskou nezávislost“.

Snímek Kos v ostružiní vejde do českých kin 25. dubna. Uvádí jej Artcam.

-red-
foto/video: © Artcam 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast