Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Strašný film + dobrý rum = super zážitek! Podcast o ujetém festivalu Naruby a rumovém kině Balt

Lamagedon, Velocipastor, Vraždící gauč, Vraždící kolotoč, ale i kultovky jako The Room nebo Svatba Jiřího Káry. Kluci z kina Balt a festivalu Naruby jdou proti proudu. V kulisách pitevny, kostela nebo krypty se nebojí pouštět ty nejhorší filmy, které za poslední půlstoletí vznikly. O tom, kde na ty nejvybranější filmové delikatesy chodí, proč má vůbec smysl je vidět nebo o roztomilých komentářích u jejich trailerů jsme si povídali s Davidem Paškevičem, filmovým nadšencem, který za oběma projekty stojí.

Jak v pražském kině Balt, tak na jeho dceřiném festivalu Naruby, se praktikuje jednoduchá rovnice: špatný film + kvalitní rum = skvělý zážitek. „Nemusíte mít miliardy, abyste natočil bestseller,“ krčí se smíchem rameny šéf ujeté party, jejichž trailery u nás na kanále tradičně budí slušné pozdvižení: „Ty reakce jsou naprosto skvělý. Líbí se mi, že veškerý hejt se místo nás směřuje na Totalfilm, to je krásný,“ rýpnul si do nás ve studiu trefně a zlomyslně po přečtení jen několika málo z nich.

Kino v pražských Bradavicích

Zatímco vloni se promítalo v prostorách bývalé čističky odpadních vod, tentokrát se můžete kulturně obohatit i ochudit v atmosféře bývalého kláštera z 19. století. „Festival se vždy snažíme umístit do zajímavé lokality. Tentokrát jsme vybrali pražský prostor Gabriel Loci, kde promítáme v kryptě, knihovně nebo pitevně,“ popisuje Paškevič neobvyklý prostor s nesmírně barvitou historií.

Unikátní kinosály, které v něm během festivalu najdete, pak každý pochopitelně mají své zaměření. Strašidelný prostor Pitevny je ideální pro projekci těch nejkrvavějších béčkových filmů; dřevěné obložení Knihovny s jejími velkými okny s historickou mozaikou vyloženě vybízí ke sledování těch nejhorších snímků se sklenkou rumu; tajemná Krypta pak je ideální kulisa k promítání s tématikou záhrobí a žraločí tématikou.

Gabriel Loci

Výběr z hroznů

Co se programu týče, k intoxikaci vám tentokrát Paškevič a ostatní dramaturgové nadělí pořádnou porci těch nejzkaženějších pseudofilmových laskominek, jako je namátkou první ugandský akční velkofilm, film o vraždícím krocanovi mstícím se za své upečené druhy, nejhorší film na světě The Room nebo zbrusu nový dokument o legendě českého internetu, Jiřím Károvi, který si kluci z kina Balt produkovali sami. Doprovodí jím kultovní svatební video, které festival uvede v restaurované podobě… a chybět nebude ani protagonistova hambatá socha.

V podcastu jsme mimo jiné probrali i to, jak se podobné mňamky vůbec shání nebo jak se distributoři tváří na to, když chcete na jejich film nalepit štempl „nejhorší“ a dodat k němu divákům čtyři rumy, aby jeho sledování vůbec přežili.

Kromě filmů a rumů každopádně festival nabídne i šťavnatý doprovodný program čítající turnaj ve fotbálku, kurz lhaní, stand-upy a další radosti.

Festival Naruby proběhne od 12. do 15. června a pokud máte pocit, že jste už viděli všechno, určitě se skočte přesvědčit o opaku.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Balt Cinema, Gabriel Loci; audio: Totalfilm Media © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast