Kevin Costner slaví šedesátku

Dnes slaví šedesátku jeden z nejznámějších hollywoodských herců Kevin Costner. Jako herec se ve filmu objevil na počátku osmdesátých let. Jeho režijní debut Tanec s vlky (1990) ho ale spolehlivě katapultoval mezi hereckou a režijní špičku. Faktem ale zůstává, že jeho fenomenální úspěch už nezopakoval.

Tanec s vlky (foto: archiv)

Tanec s vlky (foto: archiv)

Tanec s vlky vyrazil dech divákům i kritice a Costnerovi nakonec vynesl dva Oscary – za nejlepší film a režii. Následovalo několik hitů i totálních propadáků. Komerčně velmi úspěšný byl Osobní strážce, ve kterém hlídal zpěvačku v podání Whitney Houston. Další velký úspěch zaznamenal film o americkém prezidentovi JFK. Ve filmu Olivera Stonea hrál Costner hlavní roli a byl za ni nominován na Oscara.

Tanec s vlky BD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Naproti tomu synonymem totálního propadáku a béčkového scénáře je další Costnerova režijní práce. Vodní svět zaznamenal v kinech velmi vlažné přijetí. O dva roky zopakoval podobné fiasko s filmem Posel budoucnosti.
Kevin Costner se na střední škole nadchl pro basket a baseball. Zúročil to v několika sportovních filmech (Durhamští býci, Hra snů).

Kevin Costner a Diane Lane ve filmu Muž z oceli (2013)

Kevin Costner a Diane Lane ve filmu Muž z oceli (2013)

Dalším Costnerovým oblíbeným žánrem jsou pochopitelně westerny (Wyatt Earp, Krajina střelců).
Naposledy se v českých kinech objevil v akčním dramatu 3 dny na zabití, Jack Ryan: V utajení či v roli otce Supermana v Muži z oceli.

MUŽ Z OCELI BD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Costner má kromě sportu velmi rád hudbu. Od malička se učil hrát na klavír a zpíval ve sboru. V osmdesátých letech měl i vlastní hudební skupinu Roving Boy. Je podruhé ženatý a má šest dětí.

připravil: AC, totalfilm.cz
foto: archiv, Warner Bros.

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.