Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Za dva týdny startuje šestý ročník Anifilmu – přináší i novou soutěž

5. května v Třeboni opět vypukne už šestý ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů ANIFILM, který představí to nejlepší z domácí i zahraniční animované tvorby. Jako vždy nejaktuálnější trendy uvidí diváci ve filmech z mezinárodních soutěží, které se letos vedle soutěží celovečerních, krátkých a studentských filmů rozrostly i o mezinárodní soutěž videoklipů a nenarativní, experimentální a hraniční animace.

A určitě je na co se těšit – většina soutěžních filmů bude uvedena v české premiéře a v tvůrčích týmech mnohých z nich můžeme zaznamenat i populární a známá jména. Uvádíme pro ilustraci pár z nich: Salma Hayek, Tomm Moore, Bill Plympton, Joann Sfar, Liam Neeson, Frank Langella, Alfred Molina, Raul Garcia, Christopher Lee, Guillermo del Toro, Vincent Parronaud…

Více o soutěžních filmech najdete zde

Nesoutěžní část festivalu přináší retrospektivy významných osobností, kurátorské výběry, prezentace a přehlídky současné filmové a televizní tvorby pro dospělé i dětské diváky. ANIFILM diváky seznámí s aplikovanou animací, oslaví 50 let Večeníčku. Festival jim představí i oceněné filmy – v Třeboni budou k vidění všechny filmy nominované na letošní Oscary a součástí programu je i výběr filmů nominovaných na evropskou cenu Cartoon d’Or. Stranou zájmu nebude i program věnovaný oslavám 100 let švédské animace. Dalšími velkými tématy jsou aplikovaná animace a také jeden z aktuálních trendů v oboru nazývaný street animace. Tradičním tahákem je určitě i program věnovaný budoucím filmům, Works in Progress, kde se letos představí i připravovaný film Jana Švankmajera Hmyz.

Nedílnou součástí je také speciální program zahrnující četné přednášky, rozhovory s tvůrci, panelové diskuse a workshopy, jak pro laickou, tak odbornou veřejnost. V doprovodném programu pak mohou návštěvníci vybírat z nejrůznějších výstav, koncertů či představení pro děti.

V porotách pro celovečerní a pro krátkometrážní tvorbu (včetně studentské) zasednou letos opět odborníci z různých zemí, kteří jsou zběhlí jak v praxi, tak teorii animovaného filmu. Letošní soutěžní filmy budou hodnotit kultovní kanadská animátorka Michèle CournoyerNational Film Board of Canada, dále italský zvukař Andrea Martignoni spolupracující s umělcem BLU-em, francouzský filmař nominovaný před několika lety na Oscara Bastien Dubois, dále v Belgii usazená americká  festivalová zpravodajka a novinářka Nancy Phelps, nadějná švédská animátorka Niki Lindroth a Lukáš Skalník, výkonný producent z reklamní branže. Nové kategorie bude hodnotit speciální porota. Zasedne v ní maďarská festivalová kurátorka Anna Ida Orosz, která působí na festivalu Primanima, ze Slovenska to bude umělecký ředitel žilinské Fest Anči Maroš Brojo a Českou republiku bude reprezentovat výtvarnice a animátorka Lou Sanitráková.

Festival potrvá od 5. do 10. května 2015
více na www.anifilm.cz

PLAKAT_A1_ANIFILM_06-page-001

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast