Začíná Be2Can – přehlídka toho nejlepšího z prestižních festivalů

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se koná od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů umožní českým a slovenským divákům zhlédnout snímky promítané na v Berlíně, Benátkách a Cannes – ve vybraných kinech celkem 18 filmů, na Video-On-Demand 19 filmů a na televizním kanálu Film Europe Channel 92 filmů. Slavnostní zahájení Be2Can 2 se uskuteční v pražské Lucerně a bratislavském Kino Film Europe, přehlídka zamíří také do dalších slovenských a českých měst.

V rámci Be2Can 2 budou exkluzivně ve 44 kinech po celé České republice a na Slovensku promítnuty vybrané premiérové filmy v čele s vítězným snímkem letošního Berlinale Taxi Teherán (režie Jafar Panahi). Chybět nebude ani Stříbrným medvědem oceněný film Victoria (režie Sebastian Schipper), který navíc získal 6 výročních cen německé filmové akademie včetně Ceny za nejlepší film. Z letošního festivalu v Cannes se představí vítěz Zlaté palmy Dheepan (režie Jacques Audiard) a film Saulův syn, režie László Nemes, ověnčený Velkou cenou a Cenou kritiků FIPRESCI. Dalším filmem je držitel Ceny za nejlepší scénář, americké drama Chronic – anglicky mluvený debut mexického režiséra Michela Franca, nebo formálně dokonalá interpretace „bojového“ žánru wuxia The Assassin (režie Hou Hsiao-Hsien), odehrávající se během vlády mocné dynastie Tchang. Hou Hsiao-Hsien získal za tento film Cenu za nejlepší režii.

Na Be2Can 2 bude k vidění také italský snímek Mia madre, režie Nanni Moretti, kde si nesympatického slavného amerického herce zahrál John Torturro, film získal Cenu ekumenické poroty. Nemenší zájem a očekávání vzbuzují i další filmy z programu Be2Can 2, například britské drama Macbeth (režie Justin Kurzel) s Michaelem Fassbenderem v roli skotského krále Macbetha a oscarovou herečkou Marion Cotillard v roli Lady Macbeth. Nevšední divácký zážitek slibuje i japonský film Naše malá sestra (Our Little Sister, režie Kore-Eda Hirokazu), v němž zaujme mistrná režie herců a příjemně sentimentální vibrace běžných strastí i radostí života.

Be2Can je reprezentativní přehlídka současné světové festivalové kinematografie. Její jedinečnost je v synergii KINO & VOD & TV distribuce a systematickém zaměření na hlavní soutěž tří největších světových festivalů. Takto programovanou a distribuovanou filmovou přehlídku nenajdeme nikde na světě. Be2Can spojuje klasický formát festivalového filmu s moderními formami prezentace. Český a slovenský divák může po návštěvě Be2Can říct, že ví, co se ve světové kinematografii aktuálně děje. Paralelní uvedení do 44 kin a více než milionu českých a slovenských televizních a VOD domácností nám dovoluje odhadovat, že jde zřejmě o největší jednotně programovaný český a slovenský filmový festival, konstatuje Ivan Hronec, prezident společnosti Film Europe Media Company.

Mezi další pozoruhodné tituly patří mafiánské drama Černé duše (Black Souls, režie Francesco Munzi) – silný a dojemný příběh z čečenské války se skvělou Helen Mirren, Hledání (The Search, oscarový režisér Michel Hazanavicius), dokument pro milovníky německého filmu Od Caligariho k Hitlerovi (From Caligary to Hitler, režie Rüdiger Suchsland) a životopisné drama o kontroverzním režisérovi Pasolini (Pasolini, režie Abel Ferrara).

Díky online O2 Videotéce se zajímavé festivalové filmy dostanou také k divákům, kteří preferují sledování filmů z pohodlí domova. Ve videotéce digitální televize O2 TV i na adrese www.o2tv.cz budou moci legálně zhlédnout 19 festivalových filmů z minulého ročníku. Cena za zapůjčení filmu, který bude k dispozici následujících 48 hodin, je 45 Kč. Počet přehrání není omezen.

„Naši diváci se mohou těšit třeba na snímky Dva dny, jedna noc, za který získala Marion Cotillard oscarovou nominaci za nejlepší herecký výkon, drama Diplomacie nebo mnoha mezinárodními cenami ověnčený norský film Vyšší moc,” rekapituluje Viera Kasalová, produktová manažerka služby O2 Videotéka, a dodává: „Ve stejný den, kdy se odehraje premiéra na festivalu Be2Can, a s více než pětiměsíčním předstihem před plánovanou kinodistribucí, bude v O2 Videotéce nasazen také francouzský film z prostředí burlesque tanečnic Turné.”

zdroj: K. Skřenková, 2media, Film Europe
-red-