Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Pád Londýna nabízí zábavu a slušné řemeslo za málo peněz

Pád Bílého domu byl před třemi lety překvapivě hitem. A to přesto (nebo právě proto), že se jednalo o čistou akční nalejvárnu beze smyslu. Nyní přichází druhý díl. Opět je tu Gerard Butler z prezidentské ochranky a z Washingtonu se přesouváme do Londýna na pohřeb britského premiéra. Do britské metropole se tak sjíždějí všichni důležití státníci světa. Ještě než ale dojde na samotný obřad, přichází teroristický úder. A kdo je v ohrožení nejvíc? Samozřejmě americký prezident (Aaron Eckhart).

Pád Londýna (foto: Bontonifilm)

Pád Londýna (foto: Bontonifilm)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Zázraky na počkání i za skromný rozpočet[/pullquote]Rozpočet filmu nebyl kdovíjaký v prvním díle a v Pádu Londýna se dokonce ještě ztenčil. Zisky jsou pak samozřejmě mnohem tučnější. Na vizuálu Pádu Londýna dokonce pracovalo české UPP studio – na svědomí má scénu v metru i pád jedné z věží Westminsteru. Vzhledem k tomu, jak nízký byl rozpočet, dopadlo to všechno vlastně docela dobře. Místy ty výbuchy samozřejmě mají punc počítačové hry, ale není to nic vyloženě rušivého. A diváci spíš do kina půjdou kvůli destrukčním schopnostem Gerarda Butlera. Potud je tedy všechno samozřejmě v pořádku.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Butler to má v krvi[/pullquote]Naštěstí triky netvoří hlavní penzum filmu. Pořád se totiž při přesunu prezidenta do bezpečí něco děje. Dojde i na pár velmi slušných akčních scén. Butler převzal punc akčního hrdiny po Willisovi a jde mu to sakra dobře. Fyzičku má velmi slušnou, mušku taky a když dojde na pěstní souboj, zvládá to s přehledem. U tohoto typu filmu skutečně není potřeba nějak zvlášť dumat nad zápletkou a hrát si na analytickou recenzi. Osobně jsem si u Pádu Londýna maximálně odpočinul.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]čtěte také: UPP vytvořilo dvě velké scény v akčním Pádu Londýna[/pullquote]

Pád Londýna vás ničím nepřekvapí. Ale hlavně, taky nezklame. Plní přesně zadání oddechového víkendového akčňáku, který vás udrží v napětí, pobaví a neurazí.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 60%
    Scénář - 60%
  • 60%
    Kamera, vizuál - 60%
  • 70%
    Herci - 70%
70%

Pád Londýna (2016)

Dobré řemeslo a akční scény. Spousta nadsázky a nezbytný humor. Butler má sice na rtech permanentní „fuck“. Ale aby taky ne, když se to v tom Londýně všechno pěkně se*e…:)

Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bontonfilm © 2016

Pád Londýna
London Has Fallen
Akční / Krimi / Thriller
Jazyk originálu: angličtina
USA, 2016, 99 min
Premiéra: 7. 4. 2016 (Bontonfilm)

Režie: Babak Najafi
Scénář: Katrin Benedikt, Creighton Rothenberger, Christian Gudegast, Chad St. John
Kamera: Ed Wild
Hudba: Trevor Morris
Hrají: Gerard Butler, Morgan Freeman, Aaron Eckhart, Radha Mitchell, Angela Bassett, Robert Forster, Melissa Leo, Jackie Earle Haley, Sean O’Bryan, Mehdi Dehbi, Alon Aboutboul, Charlotte Riley, Waleed Zuaiter, Alan Bond

Pád Londýna plakát

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast