Recenze | Aquaman se povedl – na bedrech ho nese Momoa s Wanem

Warneři s DC Comics započali své filmové superhrdinské univerzum filmem Muž z oceli. Následné snímky jako Batman vs. Superman či Sebevražedný oddíl moc kritiky neoslovily. Sebevražedný oddíl byl alespoň finančně uspokojivý. Za první velký hit se dá ale každopádně považovat velmi zdařilá Wonder Woman. Film neměl jen skvělou návštěvnost ale i dobré kritiky. Aquaman, na kterého se dnes podíváme se objevil už v Batman vs. Superman a mnohem podstatněji v Lize spravedlnosti, kde platil za jednoho z nejzábavnějších členů superhrdinské party. Vsadit na sólovku s tímto hrdinou rozhodně nebylo špatné rozhodnutí. Jason Momoa má charismatu i svalů na rozdávání a režie Jamese Wana to všechno už jen dokonale podpírá.

Aquaman (foto: Vertical)

Míšenec. Člověk po otci a Atlanťan po matce. Arthur Curry je synem strážce majáku Thomase Curryho (Temuera Morrison) a královny Atlanny (Nicole Kidman). Ta od své rodiny musela odejít, aby ji ochránila. Vrátila se do Atlantidy, kde byla zavržena a popravena králem poté, co zjistil, že královna má na souši dalšího syna. Navíc křížence s člověkem. Ještě předtím ale stihla Atlanna porodit Orma, Arthurova nevlastního bratra.
Král Orm podniká výpady proti souši. Za Aquamanem přichází princezna Mera (Amber Heard) a královský poradce Vulko (Willem Dafoe), aby se Arthur ujal své právoplatné pozice krále Atlantidy a zabránil Ormovi rozpoutat globální válku…

Aquaman má dvě velké devizy zmíněné už na začátku. To hlavní je pochopitelně skvělé obsazení. Jason Momoa je i svým původem pro tuto roli vlastně dokonalý. Nejen vzezřením, ale i vším co s tím souvisí. Aquaman může někomu přijít jako trochu neohrabaný hrdina. S ničím se nemaže, je to chlápek, který krom obrovské síly vyniká i obyčejným chlapáctvím, které z něj na první pohled čiší. Je to zřejmě jediný superhrdina, kterého si klidně můžete představit u půllitru piva v hospodě (však ho tam ve filmu taky uvidíte).
Dialogy i přes mnohá klišé (myslím tím přesvědčování hrdiny, že je vyvoleným, který musí vše a všechny zachránit) nejsou vůbec špatné. James Wan má pevnou režijní ruku, která především zajistila přehlednost (navštívíme několik království/světů), dynamické akce a vizuální podívanou, kterou zřídka vidíme i v dnešních blockbusterech. I pro oko zmlsaného diváka se ve vizuálu Aquamana najdou momenty, které mohou způsobit wow efekt.

Aquaman (foto: Vertical)

Skvělý vizuál i bohatost příběhu

Kapitola sama pro sebe je podmořský svět, který je (včetně Atlantidy) vytvořen s takovou nezměrnou fantazií, že jsem podobně užaslý pocit měl snad naposledy u Avatara.
Aquaman nabízí několik příběhů zároveň – představuje Arthura Curryho jako postavu, nabízí velkolepý spektákl o válce mezi královstvími, dokonce je tu i klasický komiksový oblouk s úhlavním nepřítelem. I toho tady Aquaman má a vytvoří si ho hned na začátku filmu. Motivaci “zloducha” tak od začátku známe a možná i trochu chápeme. Je to podstatně sympatičtější a přirozenější než jen záporák, který chce “zase zničit svět”. Wanovi se daří do jinak celkem dramatického příběhu tu a tam propašovat fungující vtípky.

Úspěch Aquamana každopádně tedy plně leží na bedrech Jasona Momoy. Ale příjemným překvapením je i Amber Heard, která ztvárnila Meru. Je fakt, že romantický oblouk mezi Arthurem a Merou je po celou stopáž spíš vedlejší linkou a v podstatě se projeví až na úplném konci. Ale vlastně to celkem kvituju, protože by to byly jen zdržovačky. A na to i v poměrně velkolepé stopáži není čas. Patrick Wilson je jako král Orm vcelku předvídatelný. Herecký výkon je limitující v rámci mantinelů, které mu nastavili scenáristé. Nestárnoucí Nicole Kidman jako královna Atlanna vždycky potěší. No a Willem Dafoe jako Vulko si zase jednou střihnul pozitivní roli. A nutno říct, že byl skvělý.

Film do českých kin putuje v originální verzi s titulky či českým dabingem. Dabing je zdařilý. Ačkoliv se mi původně (už dříve obsazený) Martin Zahálka zdál na tuto roli přeci jen krapet starší, než bych si představoval, musím mu nakonec vyseknout poklonu. Ostatně dabuje i Dwayna Johnsona a tam se nad tím nikdo nepozastavuje. Irena Máchová v roli princezny Mery je hlasově i herecky výborná a fanoušky Dolpha Lundgrena potěší třeba dabing Pavla Soukupa. Režisér českého znění dodržel i obsazení Simony Vrbické, dvorní dabérky Nicole Kidman.

Proč na to jít:
– výborně obsazený titulní herec
– skvělá režie
– úžasný vizuál
– dechberoucí akční scény
Proč na to nejít:
– nevíme

  • Režie - 85%
    85
  • Scénář - 70%
    70
  • Herci - 90%
    90
  • Vizuál - 95%
    95
  • Kamera - 95%
    95
  • Dabing - 80%
    80

Aquaman (2018)

Aquaman jde svou vlastní cestou. Stejně jako Wonder Woman nabízí divákům nejen akční spektákl, ale i emočně nabitý snímek s několika opravdu silnými a sdělnými momenty. Je to divoké dobrodružství plné úžasných podmořských světů. Tento film se rozhodně povedl a otevírá možnosti jak dalšímu pokračování sólovky, tak vylepšuje u diváků i kritiků image celého DCU.

87 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Vertical Entertainment © 2018

Aquaman
Akční / Dobrodružný / Fantasy
USA, 2018, 143 min
Premiéra: 13. 12. 2018 Vertical Entertainment
Režie: James Wan
Scénář: Will Beall, David Leslie Johnson-McGoldrick
Kamera: Don Burgess
Hudba: Rupert Gregson-Williams
Hrají: Jason Momoa, Amber Heard, Patrick Wilson, Nicole Kidman, Yahya Abdul-Mateen II, Willem Dafoe, Randall Park, Dolph Lundgren, Temuera Morrison, Graham McTavish, Michael Beach, Ludi Lin, Julie Andrews, Otis Dhanji, Kaan Guldur, Leigh Whannell, John Rhys-Davies, Djimon Hounsou, Robert Longstreet, Tainui Kirkwood, Tamor Kirkwood, Sophia Forrest

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.