Eliška Křenková: Když jsme dotočili Tiché doteky, 14 dní jsem nevylezla z bytu

Eliška Křenková si první hlavní roli střihla v debutu Michala Hogenauera Tiché doteky. Atmosférický thriller natočený v česko-holandsko-lotyšské koprodukci vstoupí do českých kin už 3. října. Prestižní The Hollywood Reporter Hogenauerův film označil za „skvěle vystavěný psychologický thriller“ a hororovou atmosféru snímku přirovnal k seriálu Příběh služebnice nebo Rosemary má děťátko. Pro hlavní herečku, bylo natáčení tak náročné, že po jeho skončení nechtěla být vůbec v kontaktu se světem a dva týdny nevyšla ze svého bytu. Podívejte se na rozhovor na videu.

Snímek s vizuálně vytříbeným stylem pojednává o české dívce Mie, která začne pracovat v cizí zemi jako au-pair pro rodinu z vyšší vrstvy, ale postupně se ukazuje, že rodina vyznává řadu striktních a radikálních výchovných pravidel a že je zřejmě součástí jakési fanatické komunity. Porušení nastoleného pořádku by pro Miu znamenalo potupnou cestu zpět domů. Ta nechce zklamat důvěru rodiny, přijít o nově navázaný vztah s chlapcem, o kterého se stará, ani se předčasně vracet. Skrze systematickou manipulaci však začne popírat své dřívější hodnoty.

Sama Eliška Křenková přiznává, že i ona má s manipulací určité zkušenosti a právě díky tomuto faktu se byla do postavy Mii schopna lépe vcítit. „Mia je mi blízká tím, jak se lehce nechala zmanipulovat. Osobně si myslím, že téma manipulace je časté a velké – i já jsem se s ní ve svém životě setkala a také jsem dřív byla lehce zmanipulovatelná, takže mám podobné zkušenosti,“ říká Eliška Křenková. „Intenzita natáčení byla navíc opravdu velká, překvapilo mě, že když jsme film dotočili, tak jsem skoro čtrnáct dnů nevylezla z bytu, protože jsem neměla energii vůbec na nic a na nikoho. Bylo to opravdu takhle silné,“ vzpomíná na natáčení své první hlavní filmové role Křenková. 

Tiché doteky (foto: Aerofilms)

Eliška Křenková Michala Hogenauera zaujala už při svém absolventském představení na DAMU, nicméně nejprve chtěl sám pro roli Mii najít a objevit neokoukanou mladou herečku, či spíše neherečku. Postupně si však uvědomil, že vzhledem k náročným podmínkám natáčení bude přece jen potřebovat profesionálku. Potřeboval jsem někoho, na koho se budu moci spolehnout, někoho, kdo umí být jednoduše přirozený, kdo zná své řemeslo a je schopen filmového, minimalistického herectví. A Eliška byla náhle tou jasnou a jedinou volbou,“ upřesňuje důvod svého výběru Michal Hogenauer, který se při tvorbě filmu volně inspiroval učením sekty Twelve Tribes (Dvanáct kmenů).Je plno promyšlených způsobů, kdy vás někdo velice efektivním nenápadným způsobem začne transformovat, aniž byste si toho byli vědomi – například brainwashingem nebo lovebombingem. A samozřejmě od manipulace jsem se dostal k sektám a kultům, které jsou na těchto praktikách v mnoha směrech založeny,“ přibližuje vznik filmu režisér. 

Rozhovor s Michalem Hogenaurem o filmu zde

Hlavními producenty filmu jsou Pavel Strnad a Petr Oukropec z Negativu, koproducenty Circe Films z Nizozemí a Tasse Film z Lotyšska.
Do kin snímek posílá společnost Aerofilms.

-red-
foto/video: Aerofilms, Totalfilm.cz © 2019