Je to oficiální! Tenet vstoupí do kin 27. srpna, v Americe až v září a jen někde

Je to oficiální. Warneři právě oznámili, že netrpělivě očekávaný a již třikrát přesunutý snímek Christophera Nolana Tenet do českých kin vtrhne 27. srpna. Ještě před premiérou nejnovějšího Nolanova spektáklu se dočkáme opětovného uvedení Počátku. K tomu by mělo dojít 13. srpna. Spojené státy se dočkají až 3. září. Původně se ale spekulovalo o tom, že filmovou distribuci čeká bezprecedentní situace – americký trh, primární finanční odbytiště hollywoodských blockbusterů, si na Tenet, který by měl nakopnout pomalu skomírající kinoprůmysl, měl počkat neznámo dlouho. V tuto chvíli oficiální zpráva Warner Bros. ale hovoří o uvedení ve Spojených státech. Na různých zahraničních serverech je ale řeč o vybraných amerických městech. Celoplošná distribuce v Americe zatím tedy kvůli koronaviru nehrozí.

Bezprecedentnost situace přitom netkví v tom, že by evropský divák dostal možnost vidět na plátně film, který se v Americe kinouvedení nedočkal – z uplynulých měsíců poznamenaných pandemií můžeme zmínit třeba aktuální animák Scoob!. Zásadní rozdíl ovšem tkví ve faktu, že ten byl po vzoru několika dalších filmů v USA před uvedením na evropský kinotrh uveden v online premiéře na VOD.

Robert Pattinson na place filmu Tenet

Zcela novou situací v moderní kinematografii tedy je fakt, že áčkový snímek za miliony dolarů, který by v normálně fungujícím světě měl miliardové ambice, rozzáří stříbrná plátna dříve, než ho bude mít možnost americký divák možnost spatřit v jakékoli formě.

Uvedení pouze ve vybraných městech bude další ranou pro už tak těžce zkoušené tamní multiplexové řetězce, nicméně situace v USA bohužel v těchto týdnech kulminuje a hromadné chození do kinosálů zkrátka neumožňuje. Sítě jako AMC Entertainment, Cinemark i Regal Cinemas, přitom měly původně znovu otevřít již 31. července. Reálně tak začíná hrozit hromadné zavírání a insolvence některých z nich a zachránit ho může podle analytiků jedině nakopnutí kinoprůmyslu nejpozději během vánoční sezony.

S čestnou výjimkou snažících se 3Bobulí se do kina ani v tuzemsku diváci stále příliš nehrnou – možná kvůli nedostatku nových velkých titulů, možná kvůli přežívající obavě z nákazy. Krach naštěstí kinům v tuto chvíli ovšem naštěstí plošně nehrozí, ale je pravdou, že několik málo českých premiér (zrovna dnes do kin vstupuje očekávaný snímek Havel) je dlouhodobě také neuživí. A podobné je to i v ostatních zemích, které s nákazou momentálně bojují úspěšněji, než Amerika, a kina jsou v nich již otevřená.

Kinaři z celého světa tedy viseli na každém slově reprezentantů studia Warner, na kterém uvedení Tenetu záviselo. Když bylo oznámeno již třetí přesunutí premiéry (ze 17. července na 31. července a nakonec pryč z 12. srpna), zavládlo zoufalství. Toby Emmerich, předseda Warner Bros, k tomu uvedl, že nový termín bude oznámen velice brzy, a že snahou studia je „zajistit našim filmům co nejvyšší šance na úspěch a současně podpořit kina premiérovým obsahem, jakmile budou moci znovu bezpečně zahájit provoz.“ Situace pro studio rozhodně nemůže být jednoduchá nejen kvůli tomuto tlaku, ale i ztrátám stovek tisíc dolarů za marketing, které tak v podstatě přijdou vniveč. Otázkou samozřejmě je, jestli jakýkoli větší film v dnešní nenasycené době obrovskou reklamu potřebuje a jestli jí není samotné uvedení snímku a obklupující mediální buzz.

Otázkou je, v jaké podobě bude Tenet uveden v nadále velmi těžce zkoušené Číně, která se momentálně kromě epidemie potýká i s ničivými záplavami. Kvůli nedávno anoncovanému pravidlu, že v tamních kinech se smí promítat filmy pouze kratší 120 minut jsme nedávno spekulovali o možnosti, že bude (zatím oficiálně neoznámená) stopáž filmu pro čínská kina zkrácena.

Tenet

Americkým divákům stejně tak nelze než – a nejen kvůli kinům – přát brzké zlepšení situace.  Režisér Christopher Nolan je známý technickým puntičkářstvím a důrazem na bezchybnou prezentaci svých filmů. Natáčí výhradně na IMAX kamery s políčky o šířce 70 mm (oproti klasickým 35 mm), takže už klasické kino vás v podstatě připraví o značnou část obrazu. Pro pirátské nahrávky z různých koutů planety bude tedy Tenetu nevýslovná škoda. Takový film se prostě musí vidět na stříbrném plátně a my budeme pevně doufat, že k dalším změnám již nedojde.

Na závěr tedy ještě jednou: v českých kinech se Teneta dočkáme 27. srpna.

Martin Mažári a redakce
foto/video: Warner Bros, Vertical Entertainment, Bioscop © 2020