Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Kenneth Branagh o filmu Tenet: Je to vše trochu jinak, než jak to vypadá

„Nesnažte se to pochopit. Vnímejte to!“ Právě tuhle větu na konci traileru filmu Tenet pronáší jedna z postav nejočekávanějšího titulu posledních měsíců. Ukázky z novinky Christophera Nolana jsou vizuálně úchvatné, podvědomě vzbuzují úzkost a mají výrazný nolanovský rukopis. Do dneška vlastně nikdo zásadní souvislosti z filmu nezná. O filmu jsme si povídali s představitelem jedné ze zásadních rolí, Kennethem Branaghem.

Tenet – Kenneth Branagh

Robert Pattinson v našem prvním rozhovoru tvrdil, že takové tajnosti jako u Teneta ještě nezažil. Co byste k tomu řekl vy?

Osobně jsem neměl pocit, že by to bylo celé nějaké tajemné, ale chápu, že to tak navenek mohlo působit. Christopher mi zavolal a řekl, že by chtěl točit tenhle film a že bych se mu hodil pro jednu roli. Zároveň ale rozuměl tomu, že možná nebudu mít čas, a tak mi říkal, že se bude točit zhuštěným způsobem. Zrovna jsem finišoval režírování filmu Artemis Fowl a připravoval jsem se na natáčení Smrti na Nilu, a tak jsem se nejprve se svými šéfy potřeboval ujistit, že bych na tu roli našel dost prostoru a času. Následujícího večera mě pak Christopher přišel osobně navštívit a přinesl mi scénář stejně jako tomu bylo i u Dunkirku. Je to vtipné: u dveří mi zazvonil světově uznávaný umělec, který oplývá úžasným myšlením a pošťák v jednom! (smích)

Dá se natáčení Teneta v nějakém ohledu srovnat s natáčením Dunkirku?

Dunkirk byl úplně jiný, ale Chrisův tah na branku je legendární. V obou případech šlo o velmi vřelé přivítání na place. Samozřejmě se očekává, že se natáčení zúčastníte v co nejranější fázi a zůstanete až do samotného závěru natáčení. A zároveň to také znamená organizovanou a podrobnou přípravu, což je i částečně záměrný tvůrčí chaos celého dne smíchaný s představivostí všech spolupracovníků. Co se dá tedy srovnávat je úroveň nasazení a soustředění. A to je v případě nesrovnatelné. Ve prospěch filmu Tenet samozřejmě.

Je vaše postava v Tenetu záporná? V trailerech to tak trochu vypadá.

To je otázka… Ono to je všechno trochu jinak, než jak to na první pohled vypadá.

Zvládáte při tom všem, co se teď dělo a děje pracovat na postprodukci Smrti na Nilu?

Ano, daří se to. Dotočili jsme v prosinci, a tak když přišel čas karantény, už jsme měli hotový střih, který jsme ukázali studiu, které s ním bylo velmi spokojené. Pak jsme se soustředili na dokončovací práce. Jsem nadšený z toho, jak se ta práce daří a těší mě, že vše časově zvládáme podle plánu. A jestli se svět vrátí do normálu, pak věřím, že film diváci uvidí letos v říjnu v kině (film bude mít premiéru 22. října, pozn. red.)

Natáčení Nolanova sci-fi spektáklu Tenet probíhalo v sedmi zemích světa. „Není pochyb o tom, že je to náš nejambicióznější počin,“ popisuje Nolan. A velký bude Tenet i na plátně. Byl natočen i formát pro IMAX projekce a už jen to je zásadní důvod, proč by si tuto novinku neměl nechat ujít nejen zarytý Nolanův fanoušek, ale filmový fanda vůbec.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Tenet vstupuje do českých kin 27. srpna.[/pullquote]

-red-
foto/video: Vertical Entertainment, Falcon © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast