Kenneth Branagh o filmu Tenet: Je to vše trochu jinak, než jak to vypadá

„Nesnažte se to pochopit. Vnímejte to!“ Právě tuhle větu na konci traileru filmu Tenet pronáší jedna z postav nejočekávanějšího titulu posledních měsíců. Ukázky z novinky Christophera Nolana jsou vizuálně úchvatné, podvědomě vzbuzují úzkost a mají výrazný nolanovský rukopis. Do dneška vlastně nikdo zásadní souvislosti z filmu nezná. O filmu jsme si povídali s představitelem jedné ze zásadních rolí, Kennethem Branaghem.

Tenet – Kenneth Branagh

Robert Pattinson v našem prvním rozhovoru tvrdil, že takové tajnosti jako u Teneta ještě nezažil. Co byste k tomu řekl vy?

Osobně jsem neměl pocit, že by to bylo celé nějaké tajemné, ale chápu, že to tak navenek mohlo působit. Christopher mi zavolal a řekl, že by chtěl točit tenhle film a že bych se mu hodil pro jednu roli. Zároveň ale rozuměl tomu, že možná nebudu mít čas, a tak mi říkal, že se bude točit zhuštěným způsobem. Zrovna jsem finišoval režírování filmu Artemis Fowl a připravoval jsem se na natáčení Smrti na Nilu, a tak jsem se nejprve se svými šéfy potřeboval ujistit, že bych na tu roli našel dost prostoru a času. Následujícího večera mě pak Christopher přišel osobně navštívit a přinesl mi scénář stejně jako tomu bylo i u Dunkirku. Je to vtipné: u dveří mi zazvonil světově uznávaný umělec, který oplývá úžasným myšlením a pošťák v jednom! (smích)

Dá se natáčení Teneta v nějakém ohledu srovnat s natáčením Dunkirku?

Dunkirk byl úplně jiný, ale Chrisův tah na branku je legendární. V obou případech šlo o velmi vřelé přivítání na place. Samozřejmě se očekává, že se natáčení zúčastníte v co nejranější fázi a zůstanete až do samotného závěru natáčení. A zároveň to také znamená organizovanou a podrobnou přípravu, což je i částečně záměrný tvůrčí chaos celého dne smíchaný s představivostí všech spolupracovníků. Co se dá tedy srovnávat je úroveň nasazení a soustředění. A to je v případě nesrovnatelné. Ve prospěch filmu Tenet samozřejmě.

Je vaše postava v Tenetu záporná? V trailerech to tak trochu vypadá.

To je otázka… Ono to je všechno trochu jinak, než jak to na první pohled vypadá.

Zvládáte při tom všem, co se teď dělo a děje pracovat na postprodukci Smrti na Nilu?

Ano, daří se to. Dotočili jsme v prosinci, a tak když přišel čas karantény, už jsme měli hotový střih, který jsme ukázali studiu, které s ním bylo velmi spokojené. Pak jsme se soustředili na dokončovací práce. Jsem nadšený z toho, jak se ta práce daří a těší mě, že vše časově zvládáme podle plánu. A jestli se svět vrátí do normálu, pak věřím, že film diváci uvidí letos v říjnu v kině (film bude mít premiéru 22. října, pozn. red.)

Natáčení Nolanova sci-fi spektáklu Tenet probíhalo v sedmi zemích světa. „Není pochyb o tom, že je to náš nejambicióznější počin,“ popisuje Nolan. A velký bude Tenet i na plátně. Byl natočen i formát pro IMAX projekce a už jen to je zásadní důvod, proč by si tuto novinku neměl nechat ujít nejen zarytý Nolanův fanoušek, ale filmový fanda vůbec.

Tenet vstupuje do českých kin 27. srpna.

-red-
foto/video: Vertical Entertainment, Falcon © 2020