Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

O vánoční hvězdě: štědrovečerní pohádka v ČT bude s Kotkem, Rambou a Geislerovou

Dnes odpoledne představila Česká televize letošní vánoční program. Nejočekávanější štědrovečerní pohádku natočil zkušený Karel Janák. Pohádka O vánoční hvězdě slibuje kromě hereckých hvězd i bílé Vánoce. Je celá natočena na sněhu. Na Boží hod se v premiéře představí Hodinářův učeň Jitky Rudolfové. Novinku s Viktorem Preissem viděli diváci loni v kinech. Tradiční česko-slovenskou pohádku O léčivé vodě režíroval Ján Sebechlebský. 

O vánoční hvězdě (Tereza Ramba a Vojtěch Kotek)

V podhůří Západních Tater našel režisér štědrovečerní pohádky Karel Janák vhodné místo, kam umístit malebnou vesnici, v níž žije učitel Václav a kde se objeví hvězda Denička, kterou na zem srazila žárlivá Proxima. Po oblíbených Dvanácti měsíčcích se tak režisér opět vrací k zimním příběhům. „Tehdy jsem se zařekl, že už v zimě točit nebudu. Ale film O vánoční hvězdě by bez sněhu přišel o svou krásnou atmosféru. Takže jsem musel porušit své předsevzetí a znovu se pustit do zimního natáčecího dobrodružství,“ přiznává Karel Janák. „Byla to pro mě první větší práce po porodu, navíc s miminkem a v Tatrách, tak se mi s natáčením pojí spousta emocí,“ vzpomíná představitelka Deničky Tereza Ramba a žárlivá Proxima v podání Ani Geislerové ji doplňuje: „V mé poměrně bohaté kariéře pohádky úplně chybí, až na italskou Princeznu Fantaghiro a Anděla Páně, kde se mihnu zhruba na tři vteřiny. Toužila jsem po české. A když přišla Proxima, chtěla jsem už jen a jen ji.“

Na První svátek vánoční Česká televize nabídne výpravný snímek pro celou rodinu, Hodinářův učeň, o hrách osudu, lásce, lidské malosti, ale také odvaze, šikovnosti a dobrotě hlavních hrdinů. „Žánr pohádky je nesmrtelný, ale nikoliv bezedný, a proto se jisté motivy a schémata chtě nechtě opakují a vzájemně se sobě podobají. Vymyslet, napsat a realizovat originální příběh je kumšt. Pohádka režisérky Jitky Rudolfové je v mnoha ohledech atypická a originální, a to je, pevně doufám, dobré znamení,“ říká představitel hlavní role hamižného hodináře Viktor Preiss.

Už posedmé bude součástí svátečního programu koprodukční česko-slovenská pohádka. Ta O léčivé vodě potěší na druhý svátek vánoční všechny příznivce příběhů o lásce a spravedlnosti. „Odmala miluji pohádky. Myslím, že v podstatě utvářely to, jaká jsem. Ovlivňovaly, jaká budu až vyrostu, v co věřím a jaké ctím hodnoty,“ říká Linda Rybová, jež si v příběhu zahrála Paní vod a pramenů.

Na obrazovky se letos vrací i další pohádka Karla Janáka Dvanáct měsíčků, oba díly oblíbených filmů Jiřího Stracha Anděl Páně. Ani letos nebudou chybět tradiční Tři oříšky pro Popelku, Pelíšky nebo Tajemství staré bambitky (zajímavost: příští rok vznikne pokračování).

V programu ČT2 o Vánocích nebude chybět Angelika, Fanfán Tulipán, dobrodružství Sherlocka Holmese. Osvěžit si o Vánocích na dvojce můžeme i Tenkrát na západě, Někdo to rád horké nebo Prázdniny v Římě. Chybět nebudou premiéry životopisných dramat Amundsen, Rasputin nebo Vládce Paříže.

ČT3 připomene významná výročí filmových a televizních tvůrců, připomeneme si dílo Františka Filipa, Antonína Moskalyka nebo Vlastimila Brodského.
Na konci listopadu začíná televize vysílat tradiční Adventní koncerty. 1. prosince si na webu budou moci diváci otevřít tradiční Adventní kalendář České televize.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Nový rok[/pullquote]Po novém roce se na obrazovkách objeví očekávaná minisérie s Aňou Geislerovou Božena o slavné české spisovatelce. „Není to žádný strnulý portrét velké spisovatelky. Její osud je bolestný, těžký i plný vášně. To všechno je příběh velkého srdce a výjimečné ženy,“ prozrazuje představitelka hlavní role.

Aňa Geislerová jako Božena Němcová (foto: Česká televize)

Další premiérou budou úspěšní Vlastníci. Herec, režisér a pedagog Jiří Havelka poslal do kin hvězdně obsazené komediální drama, které funguje, přestože se odehrává v jedné místnosti. Filmová adaptace originální divadelní hry má hvězdné herecké obsazení včetně Dagmar Havlové, Jiřího Lábuse, Vojty Kotka či Terezy Ramby.

Filmová podoba knihy Evžena Bočka Poslední aristokratka se také objeví na letošních vánočních obrazovkách. Film s Hynkem Čermákem, Tatianou Dykovou nebo Eliškou Balzerovou natočil filmový hitmaker Jiří Vejdělek.

-red-
foto/video: Česká televize, Totalfilm.cz © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast