Netlix miluje Česko, se státem se prý baví o pracovních kapacitách

Netflix si oblíbil Českou republiku. Za poslední dva roky tady ve spolupráci s českým filmovým průmyslem připravoval například seriál Dopis pro krále nebo filmy Kosmonaut z Čech, Armáda lupičů, Vyproštění 2 nebo nedávno uvedený hit The Gray Man. Jen v roce 2021 tu Netflix strávil více než 120 natáčecích dnů. Ve spolupráci s českými štáby chce i v  budoucnu pokračovat. S ohledem na rostoucí počet produkcí Netflix už v loňském roce zahájil rozhovory s Ministerstvem kultury a Českým filmovým fondem o tom, jak efektivně podpořit iniciativy na rozvoj pracovních kapacit v zemi.

V České republice začal Netflix své projekty produkovat v roce 2017 a tuzemský trh se záhy stal klíčovým produkčním centrem ve střední a východní Evropě.

Produkční týmy Netflixu si podle dnes zveřejněné tiskové zprávy vysoce cení schopností českých individuálních talentů i celých profesionálních štábů. Oblíbené jsou také místní lokace nebo filmová studia. Více než spokojení jsou i samotní tvůrci, což dokládá třeba loňská pozitivní zkušenost bratrů Russoových, kteří u nás loni v létě natáčeli špionážní thriller The Gray Man, nejdražší film z produkce Netflixu vůbec.

 „Praha je jedním z nejlepších míst, kde mohou tvůrci jako my natáčet své filmy. A to i díky profesionálním štábům, které v Česku jsou. Na celé planetě je vlastně velmi málo lokací, které při natáčení poskytují takovou míru podpory, a navíc jsou všechny filmové štáby velmi profesionální,” vzpomínají na Prahu bratři Russoovi.

Ve filmu The Gray Man se kromě hollywoodských hvězd Ryana Goslinga, Any de Armas nebo Chrise Evanse objevuje také řada českých lokací, a to zejména těch pražských. Praha samotná hraje v příběhu filmu výraznou roli. Hned dvě velkolepé akční scény se totiž odehrávají v centru našeho hlavního města.

The Gray Man (foto: Netflix)

Měli jsme velké štěstí, že jsme mohli natáčet v Praze, byla pro nás ideální lokací. Úžasné místo pro natáčení, protože město je proslulé svou krásou a my jsme do něj měli neuvěřitelný přístup, což nám pomohlo vytvořit opravdu výjimečný filmový zážitek. Díky podpoře města jsme mohli natočit jednu z hlavních scén filmu na historickém náměstí Jana Palacha. Takové příležitosti rozhodně nepovažujeme za samozřejmost a moc si jich vážíme,” dodává Anthony Russo.

Pouhé dva týdny od premiéry akční podívané už stihl Netlix oznámit nejen dvě pokračování s Goslingovým protagonistou, ale i spin-off, na kterém pracují scenáristé Deadpoola a který má prozkoumat minulost kníratého Evansova agenta.

The Gray Man (foto: Netflix)

Možná právě i proto se bratři Russoové, kteří za Grey Manem režijně a producentsky stojí, nevrací k Marvelu, aby si zopakovali práci na nedávno oznámených nových Avengers, ačkoliv oba režiséři navíc o své lásce ke komiksovým Secret Wars mnohokrát mluvili. Dle jejich vyjádření jsou momentálně s prací pro streamovací službu navýsost spokojeni.

V rozhovorech si pochvalují uměleckou svobodu, která je podle nich s tradičními studii nesrovnatelná, a oceňují i inovátorské přemýšlení Netflixu. O to zajímavější bude sledovat, jak se oběma stranám i novým Gray Manům bude v budoucnu dařit.

Po dlouhých jednáních česká vláda oznámila, že na filmové pobídky, kterých štáby houfně využívají uvolní i letos 570 milionů. S další podporou se počítá i v letech 2023 až 2024.

-red-
zdroj: T. Polednová
foto/video: Netflix, Totalfilm Media © 2022