Total Week #4/23 – Průšvih Ricka a Mortyho, návrat vraždícího Santy a nominace všeho, všude

Jak nám sezona filmových cen kulminuje, dočkali jsme se během jednoho týdne vyhlášení nominací nejen na ceny Akademie, ale i francouzské Césary nebo parodické Zlaté maliny. Všechny aspiranty na zlaté sošky si tedy postupně projdeme. Podíváme se i na nový pokus o český Netflix, pořádný průšvih Ricka a Mortyho, novou roli Ramiho Maleka nebo oznámené pokračování podvratného vánočního krváku Šílená noc. Přejeme klidný volební víkend, pevnou ruku za plentou a příjemný útěk do světa filmu. 

Kdo si jde pro Oscara?

Známe nominace letošních Oscarů, které budou v losangelském Dolby® Theatre rozdány v neděli 12. března. V přenosu z centra Akademie v Beverly Hills, který jste mohli živě sledovat i u nás na webu, herci Riz Ahmed a Allison Williams zmínili celou řadu divácky vděčných titulů.

S celkem jedenácti nominacemi se hitem letošních cen Akademie stává ujetá komedie Všechno, všude, najednou, která bodovala už na Zlatých glóbech. S devíti nominacemi se dále zadařilo netflixovce Na západní frontě klid, díky které má na Oscara šanci i pětice českých filmařů, a irským Vílám z Inisherinu, kde se všeobecně počítá s cenou pro Collina Farrella. Šanci na sošku nejen v technických kategoriích, ale i za nejlepší film roku, mají třeba i Avatar a Top Gun.

Kompletní přehled nominací a podrobný komentář najdete v samostatném článku.

Češi mají šanci na Césara

Takhle na vrcholu sezony americká Akademie není jediná, která úřaduje a vyhlašuje. Svoje nominace totiž světu sdělili i jejich francouzští kolegové. Po jedenácti nominacích dostala heistová komedie Nevinný. Tenhle crowdpleaser diváky bavil už na festivalu v Cannes.

Úspěch zaznamenal i koprodukční česko-francouzsko-slovenský film režisérky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad, který zabojuje v kategorii celovečerní animovaný film. Jde o další úspěch pro českou animaci a také o další z řady významných ocenění pro tento snímek, který již získal například nominaci na Zlaté glóby nebo Cenu poroty na festivalu animovaných filmů v Annecy.

Silnou konkurenci film má v povedených Mikulášových patáliích, které jsme mohli v listopadu vidět i u nás na Festivalu francouzského filmu. 24. února se dovíme, jestli čeští filmaři zase jednou uspěli a přivezou z Paříže cenu domů.

Pestří nominanti Zlatých malin

I parodická filmová anticena Zlatá malina tento týden oznámila své nominace. Jejich strefování se do filmů uplynulého roku se pak jako vždy částečně trefuje do černého, částečně je úplně mimo.

Úsměvná, i když ne úplně fér je nominace za nejhorší filmový pár pro Toma Hankse, vrstvu latexu a ještě těžší přízvuk v roli plukovníka Parkera, Elvisova manažera. Na debatu je pak i hojné zastoupení netflixovské Blondýnky o útrapách Marylin Monroe. Už při letmém zavzpomínání se určitě vybaví směšnější filmy než režijní egotrip Andrew Dominica.

Zcela na místě třeba jsou četné nominace pro loňského vítěze Jareda Leta a jeho komiksovou tragédii Morbius, jen těžko se lze zastávat i hraného remaku disneyovského Pinocchia. Rýpnutí v kategorii nejhorších pokračování a scénáře si určitě zaslouží i nejnovější Jurský svět.

Vyloženě mimo pak byla původní nominace pro mladinkou herečku Ryan Kieru Armstrong za její výkon v nepovedeném hororu Žhářka. Za strefování se do dvanáctiletého dítěte, které nemusí úplně chápat parodickou nadsázku celé akce, Maliny dostaly na internetu oprávněný čoud; po několika dnech tedy uznaly chybu a nominaci stáhly.

S kritikou se anticena potýkala už vloni, když vyšlo najevo, že její oblíbený terč Bruce Willis trpí závažnou řečovou poruchou.

Šílená noc neskončila

Nezastavitelnou mašinerii zelenočervených slaďáren od Hallmarku sice v novém tisíciletí převzal Netflix, moc se toho ale dohromady za poslední roky nezměnilo. Pokud si nepotrpíte na kýč a cinkrlátka, určitě vaší pozornosti v prosinci neušla Šílená noc. Režisér Mrtvého sněhu a producent Johna Wicka spojili síly, a výsledek se ukázal být sympatickou brutalitkou o vraždícím Santovi, která kombinuje vánoční estetiku s tarantinovsky groteskním násilím a s láskou u toho cituje Smrtonosnou past či Sám doma.

Spokojenost s filmem byla veliká a nejen na naší straně, pomalu a jistě se tedy začínají rozebíhat práce na dvojce. Režisér Tommy Wirkola prozatím nemá v ruce ani scénář, sám se ale prý na další eksapády drsného Santy těší a hodlá zachovat všechno to, co v jedničce fungovalo. Zároveň se nabízí lehce rozpracovat mytologii a zapojit do boje elfy nebo paní Santovou. Těšíme se taky!

Prima spouští nový stream

Dostane Voyo brzy streamovací konkurenci? Vlastní službu totiž má už 8. února spouštět i televize Prima. Jejich prima+ má nabídnout 2000 titulů, cílit na rodiny a cena se má odvíjet od toho, kolik reklam jste ochotni snést. Skuteční masochisté se spoustou volného času se tak budou moci dívat i zcela zdarma, placené balíčky mají stát 99 nebo 149 korun měsíčně.

Další novinkou, kvůli které si nepochybně závistí budou rvát vlasy i v HBO nebo Netflixu, mají být kreslení maskoti, kteří budou hlasy Jiřího Lábuse nebo Tomáše Matonohy službu propagovat a vysvětlovat uživatelům.

prima+

Frigo si jede pro životopis

Matt Reeves má momentálně spoustu práce s novým Batmanem, to mu ale nebrání přemýšlet o dalších projektech. Jedním takovým je třeba minisérie o Buster Keatonovi, legendární hvězdě němých grotesek, která by měla vzniknout v produkci Warnerů.

Reeves ho má produkovat, ideálně i sám točit, a scénář by podle životopisné knihy měl psát Tod Cohen, který má na kontě oceňovanou Boj o moc. Tenhle silný tandem doplní herec Rami Malek. Představitel Freddyho Mercuryho jako by Keatonovi z oka vypadl a o jeho hereckých kvalitách není pochyb, proti tomuhle obsazení tedy asi není co namítat.

Rick a Morty mění dabéra

Kromě šíleného meta humoru, absence jakýchkoli zábran nebo zběsilého tempa si animovaný sci-fi sitcom Rick a Morty získal fanoušky třeba i perfektním dabingem komika Justina Roilanda, který namluvil ústřední dvojici i celou řadu vedlejších figurek a působil i jako showrunner seriálu.

Nedávno odvysílaná šestá série z plánovaných desíti se nicméně stává poslední, ve které psychopatický vědátor a jeho nablblý vnuk ikonickými hlasy promlouvali. Roiland totiž čelí velmi závažným obviněním z domácího násilí a několika dalších přečinů, stanice Adult Swim od něj tedy dává ruce pryč a bude pro seriál hledat nového dabéra.

Soudy budou probíhat během jara, je ale nepravděpodobné, že by se Roiland k rolím stihl vrátit, i kdyby byl viny zproštěn.


Na co se chodilo

Teprve pošesté v historii film pokořil magickou tržební hranici dvou miliard dolarů… a polovinu z těchto filmů režíroval James Cameron. Avatar: The Way Of Water přitom stále nekončí, a velmi pravděpodobně se probojuje až do první čtyřky, kde by tak spolu s bratry Russoovými a jejich posledními Avengers zůstal Cameron sám. Je to bezprecedentní a kolosální úspěch.

V Česku pak vodní dobrodružství vstupuje po šesti týdnech neotřesitelné návštěvnosti mezi deset nejúspěšnějších filmů v historii našich kin. Vidělo ho u nás už skoro 1 200 000 diváků. Překoná postupně i Bohemian Rhapsody, naši dosavadní jedničku? Uvidíme. Z novinek se u nás slušně dařilo romantické komedii Přání k narozeninám. Ztřeštěná ansámblovka o dvou oslavách a dvou ztracených dětech u nás nalákala za první víkend padesát tisíc zvědavců.

Na co se podívat

První diváci viděli Víly z Inisherinu už vloni v létě na festivalu v Benátkách, v Anglii pak v kinech běžely během podzimu. Na nás se ale dostalo až tento týden, příhodně jen pár dní po ověnčení filmu třemi Zlatými glóby a nominační krasojízdě na cenách BAFTA i Oscarech.

Znovu se v nich potkávají parťáci z Brugg, Brendan Gleeson a Collin Farrell. Ztvárňují dva celoživotní přátele žijící na odlehlém ostrově západně od pobřeží Irska, jejichž vztah je zničehonic zpřetrhán. Snaha o opětovné sblížení končí zoufalým ultimátem, po kterém události rychle eskalují s šokujícími důsledky. Zkrátka klasický konec kamarádství po Irsku.

Novinka scenáristy a režiséra Martina McDonagha je zatím jeho nejvyspělejším filmem. Tato dramedie sice perfektně zachycuje krásu přírody irských ostrovů, ve svém jádru je však temnější než pivo Guinness. Od vynikajícího scénáře, přes prvotřídní herecké výkony celého ansámblu, až po skvostné svetrové úplety Colina Farrella se jedná o pětihvězdičkovou záležitost.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Falcon, Bioscop, CinemArt, Aerofilms, Prima, HBO; audio: Totalfilm Media © 2023