Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V soutěži Festivalu francouzského filmu zvítězil snímek Po neznámých stezkách

26. ročník Festivalu francouzského filmu má za sebou slavnostní zakončení. Od 23. do 29. listopadu uvedl 47 filmů během 144 projekcí a soutěžní sekce festivalu nabídla pět filmů, které nebyly dosud uvedeny v české kinodistribuci. Vítězný snímek Po neznámých stezkách zakoupila Česká televize, která jej divákům nabídne v příštím roce. 

Snímek Po neznámých stezkách režiséra Denise Imberta zvítězil v diváckém hlasování v soutěžní sekci Výběr české kritiky 26. Festivalu francouzského filmu. Film do soutěže vybrala Zuzana Kopečková z České televize: „Úspěšná kariéra, popularita a sebejistota přinesla do spisovatelova života věci, které se jen těžko daly přežít se zdravou kůží. Návrat do života znamenal návrat k sobě, ke kořenům a doslova k zemi a krajině vnitřní i vnější. Jeho cesta napříč Francií od jihu z Mercantouru do Cotentinu je meditací a zamyšlením, ale zároveň strhujícím zážitkem, kdy se divák noří do vlastních myšlenek, vzpomínek i do svého současného života. Přesvědčivý c v roli spisovatele Sylvaina Tessona, jehož autobiografický román byl předlohou filmu, je jiný, než jak ho známe z jeho rolí,“ vysvětluje, čím ji snímek zaujal.

Hosty festivalu byli režisér Martin Provost, který na slavnostním zahájení festivalu osobně uvedl svůj poslední snímek Malíř jejího těla, který vstoupí do české distribuce 25. ledna 2024. Náš rozhovor s režisérem si můžete přečíst tady.

Martin Provost

Na závěr festivalu dorazil režisér, producent a scenárista Luc Besson, který divákům festivalu představil svůj nejnovější snímek DogMan, který vstoupil do českých kin hned po skončení Festivalu francouzského filmu 30. listopadu. Naši recenzi si můžete přečíst tady. Rozhovor s režisérem vám přineseme brzy.

-red-
foto/video: Festival francouzského filmu, Bioscop © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast