Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE SI POSLECHLI NÁŠ PODCAST S REŽISÉREM PETEREM BEBJAKEM? MIMO JINÉ O NOVINCE SMRŠŤ NEBO VEDLEJŠÍ PRODUKT? NAJDETE HO ZDE.

Recenze | Orel Eddie kouzlí úsměvy i dojetí

Srovnání s Kokosy na sněhu vlastně není úplně na místě. I když jsem si na tuhle svou oblíbenou komedii při sledování Orla Eddieho vzpomněl nesčetněkrát. A s jamajským bobovým týmem se Orel Eddie neprotíná jen na základě feeling-good pocitu z filmu. Eddie totiž svoji odvahu na olympiádě prokázal i ve stejný rok (1988 – Calgary), kdy se účastnili svátku světového sportu i jamajští kluci.

Orel Eddie (foto: CinemArt)

Orel Eddie (foto: CinemArt)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Houževnatý chlapec s obrovskou odvahou[/pullquote]Eddie je britský zatvrzelý chlapec, nepříliš sportovně talentovaný, ale o to víc odhodlání a odvahy prokazuje každým svým omylným pokusem vyniknout. Od dětství se pokouší uspět v různých sportovních odvětvích a jediné po čem touží je, stát se olympionikem. Jeho máti ho v jeho sparťanské snaze podporuje, otec už je neúspěchy svého syna značně unavený. To ale Eddiemu nezabrání v nekonečném snažení uspět. Zjistí, že Velká Británie neměla více než 50 let skokana na lyžích a ucítí svou šanci. Málem se totiž probojoval do sjezdového olympijského týmu. Takže základ by tu byl. Odjede tedy do tréninkového centra v Německu, kde se potká s bývalým špičkovým skokanem Bronsonem Pearym (Hugh Jackman), nyní údržbářem a opilcem. Eddie ale Bronsona nadchne svou houževnatostí a chlapci se ho nakonec podaří přesvědčit, aby ho trénoval…

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Lepší casting tu dlouho nebyl[/pullquote]Orel Eddie má opravdu jeden z nejlepších castingů, jaký si lze přát. Taron Egerton (Eddie) je velký talent, který se odnikud vyloupl v Kingsmanovi a skvěle se etabloval i v roli milence Toma Hardyho v Legendách zločinu. Role mu bezvadně sedne a je v ní skutečně famózní. Svůj předobraz podle dobových záběrů kopíruje poměrně věrně, i když je samozřejmě nepoměrně atraktivnější.

Taron Egerton jako Eddie a vpravo skutečný Eddie Edwards

Taron Egerton jako Eddie a vpravo skutečný Eddie Edwards

Hugh Jackman je jako trenér dokonalý. Přestože věčně chlastá a sbírá sám sebe (doslova i obrazně) z podlahy, stále si zachovává mužný étos. Ve filmu figuruje i spousta vedlejších postav, které výborně plní funkci a jsou plnokrevně napsané i zahrané.

Orel Eddie (foto: CinemArt)

Orel Eddie (foto: CinemArt)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Úsměvy a emoce[/pullquote]Co se ale režiséru Dexteru Fletecherovi povedlo nejvíc? Za pomoci perfektního scénáře vytvořil naprosto boží atmosféru. Jak osmdesátkový vizuál, tak dokonalý soundtrack s osmdesátkovými fláky, fungují naprosto spolehlivě a přesně. A stejně jako Kokosy na sněhu, které byly postaveny spíš na jednom gagu za druhým, i Orel Eddie v závěru nabídne kapesníček k použití. I tady je spousta emocí. Ale nejsou prvoplánové. Jsou prostě přirozené. Divák si obě hlavní postavy musí jednoznačně oblíbit. Ačkoliv jsou oba vlastně outsideři, je na nich něco ultra charismatického. A jak už jsem řekl spojit tyto dva herce, byl naprosto geniální tah.

Orel Eddie (foto: CinemArt)

Orel Eddie (foto: CinemArt)

Nutno ještě dodat, že Orel Eddie se drží skutečnosti v základu. Trenér Peary je vymyšlený a pravděpodobnost, že skutečný Eddie zažil v místní restauraci eskapády s německou milfkou Petrou také není příliš velká. Ale bez těchto postav by to byl pouhý životopis. Nápad udělat z bizarního pokusu skutečného Eddieho Edwardse filmovou komedii byl jednoduše geniální.

  • 90%
    Režie - 90%
  • 80%
    Scénář - 80%
  • 100%
    Herci - 100%
  • 90%
    Kamera, vizuál - 90%
  • 90%
    Hudba - 90%
  • 80%
    Střih - 80%
90%

Orel Eddie (VB, 2016)

Orel Eddie je špičková komedie, výborně napsaná, zrežírovaná i obsazená. Z kina budete odcházet s širokým úsměvem. Ne z řachandy, ale toho skvělého pocitu při sledování. A tohle je vlastně ten hlavní důvod, proč mají filmy vznikat.

Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: CinemArt © 2016

Hugh Jackman se skutečným Eddie Edwardsem

Hugh Jackman se skutečným Eddie Edwardsem

Michael Edwards, známý jako Eddie Edwards či The Eagle (orel) (* 5. prosince 1963, Cheltenham, Anglie) poprvé reprezentoval Velkou Británii na Turné čtyř můstků 1986/87, zúčastnil se také mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 1987, kde vytvořil svůj osobní (a tehdy i národní) rekord 73,5 metru. Skončil však s velkým odstupem na posledním místě. Startoval také na olympiádě 1988 v Calgary, kde skončil na středním můstku na 58. místě a na velkém můstku na 55. místě (v obou případech byl opět poslední). Zaujal svým nesportovním vzhledem. Nosil kvůli dalekozrakosti silné brýle a měl nadváhu 82 kg, což bylo nejméně o 10 kg více než měli jeho soupeři. Stal se miláčkem olympijského publika, předseda organizačního výboru se dokonce zmínil o létajícím orlovi v projevu na závěrečném ceremoniálu.

Orel Eddie
Eddie the Eagle
Životopisný / Komedie / Drama / Sportovní
Jazyk originálu: angličtina
Velká Británie / USA / Německo, 2016, 106 min
Premiéra: 14. 4. 2016 CinemArt

Režie: Dexter Fletcher
Scénář: Sean Macaulay, Simon Kelton
Kamera: George Richmond
Hudba: Matthew Margeson
Hrají: Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken, Jo Hartley, Tim McInnerny, Mads Sjøgård Pettersen, Rune Temte, Edvin Endre, Marc Benjamin, Lasco Atkins, Iris Berben, Graham Fletcher-Cook

Historický záznam jednoho z Eddieho skoků

Orel eddie

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast