Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Geislerová s Kolářovou začaly natáčet Polednici

Jedna z nejobsazovanějších domácích hereček Anna Geislerová a česká herecká ikona Daniela Kolářová se setkávají v hlavních rolích původního českého hororu Polednice. Toto, možná překvapivé spojení hereckého obsazení a žánru, pochází z dílny autorsko-producentského dua Matěj Chlupáček – Michal Samir, které na sebe upozornilo vydařeným debutem Bez doteku, nebo generační filmovou výpovědí Hany. Natáčet se bude v průběhu srpna v okolí Berouna, s premiérou počítá distributor – společnost Falcon v březnu příštího roku. Vedle Anny Geislerové a Daniely Kolářové vytvoří další role Karolína Lipowská, která hraje dcerku Anetku, dále Jiří Štrébl, Marie Ludvíková nebo Halka Třešňáková.

Polednice

Polednice

Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství?

Přestože titul filmu odkazuje k slavné básni Karla Jaromíra Erbena, inspirace pro filmový příběh, zasazený do současnosti, je velmi volná. „Šlo nám o to vytvořit skutečně moderní tvar filmu v rámci hororového žánru, nikoliv dobové ztvárnění známé balady,“ upřesňuje producent Matěj Chlupáček. Do centra příběhu odehrávajícího se v uprostřed horkého léta v malé vesnici, žijící svým neměnným rytmem, postavili mladou ženu donucenou bojovat s nepřízní osudu i vlastními přízraky. „Chtěli jsme, aby zdánlivě běžný životní příběh, dostal v Polednici temnou, napínavou, hororovou atmosféru, kdy se stírají hranice skutečnosti a fantazie,“ vysvětluje scenárista Michal Samir.

Tvůrčí dvojice k realizaci filmu Polednice přizvala debutujícího režiséra Jiřího Sádka, absolventa Akademie M. Ondříčka v Písku, který na sebe upozornil krátkometrážními snímky Neříkej hop a Pan Pozdě. Za kameru filmu Polednice se postaví jeden z předních českých kameramanů Alexander Šurkala.

Jiří Sádek - režisér Polednice

Jiří Sádek – režisér Polednice

„Eliška je typickým příkladem mámy pod tlakem, v těžké životní situaci, kterou se nerozhodne řešit jednoduchým způsobem, a tím, že se realitu snaží potlačit, nakonec vytvoří jinou, mnohem horší variantu toho, co se opravdu stalo,“ říká o své úloze Anna Geislerová.

zdroj: U. Donátová/Z. Janáková
foto: Julie Vrabelová / Barletta Production

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast