Tenkrát v ráji je dotočen – v hlavní roli kajakář Hradilek

Po 44 dnech bylo v prosinci minulého roku dokončeno natáčení výpravného filmu podle scénáře a knihy Josefa Urbana Tenkrát v ráji. Ten je také podepsán pod Habermannovým mlýnem či návazným projektem 7 dní hříchů. Příběh legendárního horolezce Josky Smítka a jeho cestě za svobodou se produkčně ujala společnost DP Film. Režisérem, supervizorem projektu je světoznámý Lordan Zafranovič, režisérem hlavního štábu je slovenský režisér Peter Pálka. Děj filmu Tenkrát v ráji, jenž byl inspirován skutečnými událostmi, se odehrává v letech 1938-1945. Diváci mohou sledovat nejen proměny krajiny ve všech čtyřech ročních obdobích, ale rovněž uvidí Prahu v dobovém hábitu i Prahu rozbombardovanou. 

Tenkrát v ráji (foto: DP Film)

Tenkrát v ráji (foto: DP Film)

„Natáčení v sobě neslo několik důležitých aspektů, především světové téma – téma lásky na pozadí velkých dějinných zvratů, které v sobě zachycuje nejen kus historie naší země, 30.- 40. léta, ale také fenomén vzniku tzv. pískovcovcového lezení, které se od nás rozšířilo do světa. Natáčeli jsme v unikátních lokacích  Tater, kde příběh začíná, ale také v Českém ráji, kde se příběh skutečně odehrál. Hromadné scény se odehrály například na pražském nádraží Praha Střed, tehdejší Hybernovovo nádraží, ale také v rozbombardované Praze či v národním památníku Terezín,“ přibližuje průběh natáčení mediální zástupce společnosti DP Film Zdena Selingerová.

Tenkrát v ráji (foto: DP Film)

Tenkrát v ráji (foto: DP Film)

Hledání fyzicky zdatného herce

A protože se natáčení neodehrávalo v ateliérech, jak je tomu zvykem u zahraničních produkcí, ale ve skutečných a nebezpečných skalách, hlavního hrdinu musel ztvárnit skutečně velmi zdatný herec. „ Obsadit role Josky, který by opravdu dokázal lézt po skalách, aniž by se mu rozklepala kolena a byl současně věrohodným oponentem šéfovi pražského gestapa, byl oříšek. V naší zemičce jsme takového herce nenalezli. Volba logicky padla na charismatického Vávru. Ten nejen, že se dovedl ve skalách pohybovat, ale svým neohroženým charakterem šel příkladem i našim hercům, když šlo takzvaně o krk,“ dodává výkonný producent filmu Stanislav Schneeweis.

Tenkrát v ráji - Vavřinec Hradilek (foto: DP Film)

Tenkrát v ráji – Vavřinec Hradilek (foto: DP Film)

Hradilek prošel těžkým castingem

Vavřinec prošel nejen obtížným castingem, ale také náročným hereckým tréninkem, který trval půl roku. Poté se skutečně ocitnul “na place“ po boku skutečných herecký hvězd, neboť partnerkou ve filmu mu byla Vica Kerekeš. Jeho soka, majora SS Gerkeho, ztvárnil několikanásobný držitel Českého lva, Jan Budař. Ale i další herecké obsazení bylo skutečně unikátní, neboť Heinricha, Joskova nerozlučného kamaráda, ztvárnil začínající talentovaný herec Petr Šmíd. Tuto postavu ve starším věku, neboť příběh se odehrává v několika časových rovinách, představil slavný německý herec Jürgen Heinrich (diváci jej znají z Wolfova revíru). Ten účinkoval v klíčových scénách filmu po boku Simony Stašové. Ve filmu se dále představí Miroslav Etzler, Ondřej Havelka, Pavel Rimský či Rus Ivan Shvedoff (Mission Impossible po boku Toma Cruise). Hudbu k filmu včetně několika filmových písní složila zpěvačka Radůza (Tenkrát v ráji, Skalák, Grétka). Dokončení filmu ve střižně se ujal renomovaný Jiří Brožek, držitel 8 Českých lvů za střih.

Děj filmu Tenkrát v ráji, jenž byl inspirován skutečnými událostmi, se odehrává v letech 1938-1945. Diváci mohou sledovat nejen proměny krajiny ve všech čtyřech ročních obdobích, ale rovněž uvidí Prahu v dobovém hábitu i Prahu rozbombardovanou. Produkce DP film je dohodnutá se zástupci britské společnosti o nákupu unikátních záběrů bombardované Prahy.

Na filmu se koprodukčně podílí Barrandov Studio a.s., Filmpark s.r.o. Bratislava, Sigma Viena GmBh. Důležitými českými koproducenty jsou Lesy ČR a.s., Pojišťovna VZP a.s., Bonton a.s. Filmovým distributorem je společnost A- Company Czech s.r.o. Film by měl být uveden do kin na přelomu letošního dubna a května.

zdroj: Z. Selingerová / DP Film
-red-

  1. Film bude určitě dobrý, ale páni producenti nezaplatili štábu za práci.

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.