Na co se nejvíc těšíme v květnu – jarní blockbustery a důležité festivaly

Vybrali jsme šťastných 7 květnových filmových událostí, které by neměly uniknout žádnému filmovému fanouškovi. Tradičně už patří několik let první květnový týden Marvelu. Avengers letos střídají Strážci Galaxie a na ty se těšíme úplně nejvíc. Podívejte se na celý přehled toho, co vám v květnu prostě nesmí uniknout!

Strážci Galaxie vol. 2 (od 4. května)

Jednička Strážců byla od Marvelu krokem do neznáma. Fanouškům studio naservírovalo nekopromisně ulítlý sci-fi příběh, kterému dominoval vtip a geniální obsazení. Všechny postavy fungují skvěle a diváci je milují! Dvojka byla jistotou.
Strážci se v pokračování musí naučit držet pohromadě a odhalit tajemství rodičů Petera Quilla. Staří nepřátelé se stávají spojenci a na pomoc našim super-hrdinům přicházejí i další oblíbené postavy z rozpínajícího se filmového vesmíru studia Marvel.

Vetřelec: Covenant (od 18. května)

Stejně věrnou fanouškovskou základnu má dlouhá léta vetřelčí série. Jedna z nejděsivějších příšer se vrací ve filmu Vetřelec: Covenant. Ridley Scott píše novou kapitolou, ve které posádka vesmírné lodi Covenant směřuje na vzdálenou planetu na druhé straně galaxie, která se zdá být neobjeveným rájem. Ve skutečnosti ale skrývá nebezpečí, které si nikdo z členů posádky nedokázal představit…

Král Artuš: Legenda o meči (od 11. května)

Guy Ritchie má velmi čitelný filmový rukopis. Jeho filmy mají odpich, jsou moderní a berou všechno tak trochu z jiného konce. Nové zpracování známého artušovského příběhu tohle podle trailerů bezpochyby do puntíku splní. Skvěle obsazený snímek v čele s Charliem Hunnamem, Judem Lawem nebo Ericem Banou.

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (od 25. května)

Tahle neúnavná franšíza plní roky kina a otázkou je, co by si počala bez Johnnyho Deppa. Nesmí chybět ani v pátém díle. Hlavního záporáka tentokrát obstará Javier Bardem v titulní roli kapitána Salazara. Ten se chce Jackovi Sparrowovi krutě pomstít.

Cuky Luky Film (od 18. května)

Jejich scénky máme na YouTube už několik let velmi rádi. Celovečerní film povypráví příběh začátku ztřeštěného kamarádství dvou slovenských koček, které obdivují “Rakúsko”. Cuky (Petra Polnišová) je neuznaná video-bloggerka, která touží po slávě a Luky (Zuzana Šebová) je naopak celebrita na výsluní, která má vše, co by si člověk mohl přát. Jedna věc jí ale přece jen chybí a tou je láska. Aby Luky získala muže svých snů, musí z obyčejné ženy z lidu vytvořit Miss. Co se však stane, když tou obyčejnou ženou bude právě expertka přes trapasy – Cuky? Slovenskou komedii režíroval česká režisér Karel Janák.

Mezinárodní festival animovaného filmu
ANIFILM Třeboň (2. – 7. května)

V malebném jihočeském měste se už tradičně koná prestižní přehlídka animovaného filmu. Největší festival animovaného filmu ve střední Evropě má dvě hlavní soutěže. Dětskou i dospělou. Pokaždé dováží i světoznámé hosty. Letos to opravdu stojí za to, dorazí mimo jiné i oscarový tvůrce a autor legendárního filmu Mary a Max Adam Elliot.
Festival kromě projekcí nabízí i spoustu dalších souvisejících akcí – koncerty, workshopy, výstavy, soutěž počítačových her i nenarativní animaci. Soutěží i studenti a tvůrci videoklipů. Tradičně se konají i večerní projekce na náměstí, které jsou velmi oblíbené. Promítá se ve dvou kinech na náměstí a také v prostorách zámku.

70. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Cannes

Ve Varech jsme slavili kulaté jubileum nedávno a ve francouzském přímořském letovisku se letos bude slavit úctyhodná sedmdesátka. Oficiální vizuál zdobí mladá Claudia Cardinalová. Zahajovacím filmem bude nesoutěžní Les Fantomes D´Ismaël od Arnauda Desplechina a soutěžní Barbara od Mathieu Amalrica.

-red-
video: Totalfilm, Falcon, CinemArt, Vertical Entert., Mirius FD