Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Prvním českým filmem nového roku bude Troškova pohádka, pak Renčova komedie a Prezident Blaník

Nové české filmy vstoupí v roce 2018 na plátna hned zkraje. Do kin hned v první premiérový čtvrtek (4. ledna) dorazí nová pohádka Zdeňka Trošky Čertoviny. Dva týdny po ní (18. ledna) bude mít premiéru komedie Filipa Renče Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Třetím českým filmem nového roku bude Prezident Blaník (1. února), který distributor posílá k divákům těsně po prezidentské volbě.

Čertoviny vypráví o dvou nešikovných čertech Popelákovi a Uhelákovi, kteří jsou vládcem pekel posláni za trest do světa, aby do měsíce přivedli každý jednu hříšnou duši. Jejich úkol se jim však od počátku nedaří, spíše, než aby lidi sváděli k hříchům, tak jim neúmyslně pomáhají.  V přestrojení  za čeledíny se dostanou na statek a zdá se, že konečně budou mít úspěch. Vypočítavý sedlák totiž chce svoji dceru Haničku provdat za nafoukaného statkáře Kopyta. Hanička však miluje čeledína Jana, a aby vše dobře dopadlo, je potřeba vzít na pomoc pekelné síly. V hlavních rolích čertů se představí Jakub Prachař a Dominick Benedikt. Pekelné osazenstvo doplnil ve filmu Karel Dobrý v roli Lucipera. Haničku hraje Sara Sandeva, jejího milého Jana mladý herec Richard Jaroslav Müller, sedláka Oldřich Navrátil, statkáře Kopyta Jaromír Nosek, selku Andrea Hoffmannová. V dalších rolích uvidíme Davida Gránského, Janu Bernáškovou, Radka Holuba.

Scénář nové komedie Filipa Renče vychází ze dvou knih Haliny Pawlowské. Hrdinku Olgu z knížky Zoufalé ženy dělají zoufalé věci hraje Klára Issová. Po boku Kláry uvidíme i další české a slovenské herce jako například Lenku Vlasákovou, Jiřího Dvořáka, Zdenu Procházkovou, Pavla Kříže, Martina Krause, Petra Vacka, Matouše Rumla, Anetu Krejčíkovou, Václava Vašáka, Alici Bendovou, Roberta Nebřenského a mnoho dalších.

Celovečerní film Prezident Blaník sice navazuje na kultovní internetový seriál, kteří diváci znají z internetové televize Stream.cz, ale rozdíl oproti seriálu je nejen ve filmovějším stylu snímání, natáčení probíhá například ve formátu cinemascope a tvůrci využívají jiné lokace a řadu exteriérů. Zároveň neřeší jednu konkrétní kauzu, ale sledují kontinuální příběh kandidatury Tondy Blaníka na prezidenta a jeho následné vypořádání se s neúspěchem. Nahlíží také do soukromí postav a celý děj je více zapojený do skutečného dění na politické scéně. Doposud se natáčelo například na debatách prezidentských kandidátů, oslavách 17. listopadu, ve zpravodajství České televize a nemalou roli hrají již tradičně státní budovy, jako jsou parlament, úřad vlády, Pražský hrad a další. První kolo prezidentské volby připadá na 12.–13. ledna a druhé na 26.–27. ledna. Prezident Blaník vstoupí do kin už 1. února. Filmaři tak musí být připraveni na různé varianty výsledku prezidentských voleb, tak aby se pár dnů po oznámení jména prezidenta dostala do kin verze filmu zachycující aktuální výsledek.


Českému filmu v celém roce 2018 se budeme věnovat v samostatném článku Nejočekávanější české filmy roku 2018.

-red-
video: CinemArt, Bioscop, Falcon © 2017, 2018

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast