Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Vznikne v Česku film o Islámu?

Kontroverzní téma vzbuzující vášně si vybrali k natočení Lucia a Petr Klein Svobodovi. Scénář snímku Jako v ráji, jehož autorkou je Lucia, získal v roce 2017 ve Varech Cenu Filmové nadace.

Jako v ráji nebude první počin této autorské dvojice. Už v roce 2016 natočili filmový debut Pírko, který vypráví o cestě osmnáctileté dívky z dětského domova k násilné prostituci. Snímek byl velmi odvážný svou kontroverzní tématikou a naturalistický. Jako v ráji právě v těchto dnech sbírá prostředky nutné k natáčení na startovači. Zbývá mu na to ještě přibližně týden. Státní fond kinematografie se totiž rozhodl na film nepřispět a tak se tvůrci vydali touto cestou.

Podpořit film na startovači můžete zde

Film je mozaikou čtyř partnerských vztahů mezi lidmi z různých kultur, konkrétně muslimské a naší. Natáčet se bude v zemích Visegrádské čtyřky (Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko), ale také v Egyptě a Německu. Scénář snímku se snaží otevřeně hovořit o islámu ve střední Evropě. Nechce se určitě stát černobílou skicou, a tak pro scénář autorka Lucia oslovila devět odborníků na islámskou kulturu napříč Evropou a stejně tak i zástupce muslimské komunity. Je si totiž velmi dobře vědoma závažnosti tématu. Má potřebu vzbudit prostřednictvím svého filmu veřejný zájem o diskuzi o postavení žen, matek a dcer v islámu a ukázat také bez obalu nároky jeho mužských stoupenců. Rozhodně se nebojí klást otázky, na které nelze jednoduše a také jednoznačně odpovědět. A nezapomíná ani na podstatný faktor, kterým je ve vztahu láska. Právě díky ní jsou partneři schopni a ochotni překonávat obrovské kulturní rozdíly.

Dagmar Šimková

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast